Hoe blijven schepen drijven?

Engeland | Geen reacties

Heb jij je weleens afgevraagd waarom sommige dingen drijven en andere niet? Sigurd, de cruise host van de Stena Danica en co-host van onze nieuwe videoserie “Hoe werkt het?”, vraagt zich hetzelfde af. En diezelfde vraag hield ook Archimedes, een Griekse wiskundige die bijna 3000 jaar geleden werd geboren, bezig.

Maak kennis met onze “Hoe werkt het?” video’s met Sigurd en Lillie Marlén.

Het begon, om precies te zijn, allemaal in een bad – en met een geheel andere vraag. Archimedes zocht een antwoord op de vraag hoe je het volume van een voorwerp met een onregelmatige vorm kon uitvinden. Waarom? Omdat Koning Hiero II hem vroeg om uit te zoeken of een kroon die hij gekocht had was gemaakt was van puur goud, of goud gemengd met zilver.

Het verhaal gaat dat, toen Archimedes in zijn ouderwetse bad ging liggen terwijl hij aan de vraag van de koning dacht, het waterniveau steeg en er wat water over de kant plensde. In plaats van netjes uit bad stappen en de plas ernaast op te moppen sprong Archimedes op, en riep Eureka! (“Ik heb het!”) Hij rende zonder kleren aan naar buiten.

Onze held had zich gerealiseerd dat hij het effect -dat ervoor zorgde dat het water steeg- kon gebruiken om het volume en de densiteit van de kroon uit te vinden. Zijn inzicht in de relatie tussen de densiteit van een object en de hoeveelheid water die het verplaatst leidde tot het Archimedes-principe, wat ons terugbrengt naar de vraag “Waarom drijven sommige dingen wel, en andere niet?”

En dat brengt ons naar “Hoe blijven schepen drijven?”, de eerste aflevering van “Hoe werkt het?”

Vragen over de set? De meeste van onze afleveringen zijn opgenomen op de Scheepshistorische Societeit, Klub Maritim in Göteborg. Zij verzorgen tevens Stena Line’s oudere archieven, en zijn de auteurs van de historische posts hier op de blog. Ook schreven ze het boek “Stena Line – De geschiedenis van een ferrybedrijf”.

Wil je meer zien? Laat ons weten wat je denkt en waar je meer over wilt leren door hieronder een reactie te schrijven. En kijk uit naar onze volgende aflevering van “Hoe werkt het?”.