Hoe werken stabilisatoren van een schip?

Hoe werken stabilisatoren?

Engeland | Geen reacties

Hoe het komt dat je bij ons aan boord weinig merkt van de golven op zee? Die vraag krijgen we geregeld en natuurlijk leggen we je dit maar al te graag uit! In deze video van de serie “Hoe werkt het?”, waarin we vragen van passagiers over beantwoorden, zullen we het uitleggen.  

Wanneer een schip ruwe zee tegenkomt, heeft het de neiging om van de ene naar de andere kant te rollen. En dat kan ongemak veroorzaken bij de mensen aan boord – met andere woorden, iemand kan zeeziek worden. Dat is helemaal niet leuk. Maar er is een oplossing…

Stabilisatoren tegen het bewegen van een schip

De oplossing worden “stabilisatoren” genoemd en al onze ferry’s hebben ze. Simpel gezegd zijn de stabilisatoren de vleugels die onder water aan elke kant van de romp gemonteerd zijn. Hun effect is een drastische vermindering van het rollen van het schip, zoals je in deze film kunt zien:

Zo komt het dat je aan boord van onze schepen weinig merkt van de golven op zee:

  • Op volle zee kunnen stabilisatorvleugels worden verlengd vanaf de romp, waardoor de rol van het schip aanzienlijk wordt verminderd
  • Geavanceerde versies hebben ingebouwde sensoren en elektronica die de hoek van de vleugels dynamisch kunnen aanpassen om zich nog beter aan te passen aan de aard van de golven
  • Het resultaat: een comfortabelere reis en aanzienlijk minder zeeziekte