Cinnamon buns recept voor bij de Fika

Recept: Kaneelbroodje voor bij de Fika!

2017-09-27 | Aan boord | Geen reacties

Tradities zijn er om gevolgd te worden. Nu hoeven we niet perse álle tradities een keer gedaan of gevolgd te hebben… maar van sommige zijn wij instant-fan! Zo ook in het geval van de Zweedse fika, wat staat voor een (koffie) pauze met iets zoets als een kaneelbroodje (in het Zweeds: kanelbullar), muffin of wat dan ook je voorkeur heeft. Ohja, iedereen in Zweden doet een fika. En om deze traditie ook in Nederland kenbaar te maken deel ik graag een ‘doe-het-zelf’ recept voor het maken van kaneelbroodjes. Precies…, voor bij de fika! 😉  

Ingrediënten Kaneelbroodje

Deeg

  • 570 ml kopjes lauwwarme melk
  • 150 g strooisuiker
  • 45 g verse gist
  • 1 theelepel kardemomzaadjes verpletterd met een stamper en mortel
  • 180 g / 1 ½ stokjes ongezouten boter, gesmolten
  • 1 scharrel ei
  • 1 kg alledaagse bloem

 

Vulling

  • 100 g ongezouten boter verzacht bij kamertemperatuur
  • 200 g donkerbruine suiker (liefst nog zacht uit een nieuwe verpakking)
  • 3 eetlepels gemalen kaneel

 

Topping

  • Gesneden scharrel ei
  • Parelsuiker

 

Bereidingswijze:

  1. Zet de melk, suiker, gist, kardemom, gesmolten boter en het ei in een voedselverwerker met een deeghaak. Voeg hier geleidelijk de bloem aan toe totdat het in zijn geheel is opgenomen. Bedek het deeg met een schone handdoek en laat 1 uur op een warme plaats rijzen (tot het grootte is verdubbeld)
  2. Breng het deeg over naar een oppervlak waar licht bloem over heen is gestrooid. Rol het uit met een deegroller tot het ongeveer 30×80 cm is en 7 mm dik. Voor het vullen, verspreid je de boter gelijkmatig over het deeg en strooi de suiker en kaneel over de hele top. Rol het deeg van de lange kant af. Snij het in broodjes van ongeveer 2 cm.
  3. Leg de broodjes op een bakplaat en bedek ze met een handdoek. Laat ze nu weer op een warme plaats rijzen tussen de 30-60 minuten totdat ze bijna qua grootte zijn verdubbeld.
  4. Borstel de broodjes vervolgens met het geklopte ei en bestrooi de parelsuiker over de broodjes. Verwarm intussen de oven voor 200°C (of Gas 6). Bak de broodjes voor 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Verwijder ze daarna uit de oven en leg ze op een oven rek.
  5. Laat de broodjes afkoelen alvorens te serveren. Neem een kopje kopje of thee en geniet van je fika!

Laat je even weten hoe jouw kanelbullar smaakte?

Tags: ,

Stefan van Beek

Stefan is fervent reiziger en verantwoordelijk voor de online marketing van Stena Line Nederland. Op het blog deelt hij zijn reistips en schrijft hij over onze bestemmingen en geschiedenis.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.