Get around in London

Engeland | 2 reacties

Wanneer je voor de eerste keer naar Londen reist kan het best lastig zijn om te bepalen waar je heen gaat en nog belangrijker hoe je daar nou het beste kunt komen. Ik heb zelf ruim 2 jaar in deze geweldige stad mogen wonen en pakte in het begin overal de “tube” naartoe. Hoewel de metro je prima van A naar B kan brengen, zie je natuurlijk erg weinig zo onder de grond. Pas na een aantal maanden kwam ik erachter dat veel routes die ik nam ook prima te lopen waren. Ook kun je overal de bus naartoe pakken, erg leuk in zo’n dubbeldekker en je ziet veel van Londen. Helaas ben je in de bus vaak wel een stuk langer onderweg, maar het is dan ook goedkoper dan het pakken van de metro.

Openbaar vervoer in Londen

Wanneer je gebruik wil maken van het OV is het handig om een Oystercard (OV-kaart) aan te schaffen. Deze kun je op veel plekken kopen en opladen, let wel op dat je in een Engelse bus alleen incheckt met je Oystercard (OV-kaart). In de trein en metro check je wel in en uit. Je kunt de Oystercard gebruiken voor alle vormen van OV in Londen.

Londen-per-metro-bernadet

Vergeet niet uit te checken als je met de metro (London Underground) of trein reist in Londen.

 

Op https://tfl.gov.uk/ kun je, je reis plannen en daarnaast nog meer informatie vinden over het gebruik van het OV in Londen. De meeste werkzaamheden vinden plaats in het weekend, voor toeristen niet erg handig, dus houdt daar rekening mee.

Kinderen reizen gratis in Londen

Onder begeleiding van een volwassene reizen kinderen onder 5 jaar gratis (4 kinderen per volwassene in de metro, bus, DLR en London overground en 2 kinderen per volwassene in de National Rail treinen). Ook oudere kinderen kunnen onder bepaalde voorwaarde gratis of goedkoper reizen. Voor meer informatie daarover verwijs ik je graag naar bovengenoemde website. Voor mensen die Londen voor een langere periode willen bezoeken raad ik aan om ook de opties van een abonnement voor het OV te bekijken.

Fietsen in Londen

Wanneer je in de stad bent zul je ook veel plekken met leenfietsen tegenkomen. Deze zijn te huren en op dezelfde of een andere plek in de stad weer terug te brengen. Hoewel ze in Londen de stad veiliger voor fietsers proberen te maken, vind ik het persoonlijk erg onveilig om in Londen te fietsen en ik zou het dan ook niet aanraden.

Naast het OV kun je je Oystercard ook gebruiken wanneer je een tochtje met de Emirates Air Line wil maken. Deze is te vinden naast de O2 Arena (metro halte ‘North Greenwich’). Ook kun je het water op, pak bijvoorbeeld de boot van Greenwich Pier naar London Bridge City Pier. Een echte aanrader wat mij betreft!

Openbaar vervoer in Londen voor minder valide

Met het OV en minder valide? Ook dat kan prima in Londen. Alle London Overground en DRL routes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ook de bussen zijn allemaal rolstoeltoegankelijk. Uit het middendeel van de bus komt een plaat waar je met je rolstoel op kunt rijden zodat je de bus in kunt. Helaas zijn nog niet alle metrohaltes rolstoeltoegankelijk. Om erachter te komen waar je als rolstoeler in en uit kunt stappen kun je op een plattegrond van het metronetwerk zoeken naar haltes waar een rolstoelteken afgebeeld is. Op de website kun je dit bij het uitstippelen van je reis ook aangeven om zo probleemloos Londen door te kunnen reizen.

Veel reisplezier!


  • Vandekerckhove Marie-Claire says:

    Ik kom op 9 april naar Londen tot 13 april.Ik ben geen invalide maar door een ontsteking in de rug kan ik niet lang stappen.Mijn rolstoel mee is niet echt nodig.Mijn vraag was nu of er geen mogelijkheid is om een rolstoel te plaatse te huren voor enkele dagen om zeker te zijn dat ik niet voor onaangename verrassingen kom te staan

    • Stefan says:

      Hoi Marie-Claire, wat vervelend om te horen. Er zijn mogelijkheden om een roelstoel te huren in Londen. O.a. de volgende partijen verhuren rolstoelen; Direct Mobility en Mobility Equipment Hire Direct. Wellicht dat zij uitkomst kunnen bieden. Bij ons aan boord kan de rolstoel overigens mee, we hebben speciale invalide hutten. Groeten, Stefan