Westminster Palace en Westminster Abbey in Londen - UNESCO Werelderfgoed

Londen’s UNESCO Werelderfgoed

Engeland | Geen reacties

De UNESCO Werelderfgoedlijst, wie kent hem niet? Londen neemt een unieke plek in op deze lijst met erfgoed van uitzonderlijk cultureel en natuurlijk belang. Het erfgoed wordt beschouwd als uniek, onvervangbaar en erfgoed van de mensheid. Waarom? Er zijn 936 plaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld, daarvan liggen er 30 in Engeland. Londen is één van de weinige steden ter wereld die wel vier ‘World Heritage Sites’ heeft. Ik heb ze op een rijtje gezet!

Must see UNESCO Werelderfgoed in Engeland Lees ook: Must see UNESCO Werelderfgoed in Engeland >>

 

1. Westminster Palace, Westminster Abbey en St. Margaret’s Church

Gezamenlijk vormen deze historische gebouwen de groei van de Engelse monarchie. Westminster Palace was oorspronkelijk de plek van een koninklijk paleis en het verblijf van de Engelse vorsten uit de elfde eeuw tot door een brand in 1512 een groot deel van het complex werd verwoest. Veel historische gebeurtenissen hebben zich hier afgespeeld, waaronder de mislukte Gunpowder Plot van Guy Fawkes in 1602.

De klokkentoren, bekend als ‘Big Ben’ is één van de meest populaire toeristische attracties van Londen. Westminster Abbey, een van de meest herkenbare kerken ter wereld, heeft een rijke geschiedenis van koninklijke kroningen, begrafenissen en bruiloften. Ook Saint Margaret’s Church, gelegen tussen Westminster Abbey en de Houses of Parliament kent een lange geschiedenis en is een bezoekje meer dan waard.

2. Tower of London

Tower of London - UNESCO Werelderfgoed

De aan de oever van de Theems gelegen Tower of London werd in 1078 gebouwd als een paleis en het koninklijke verblijf. De Tower of London heeft een belangrijke rol gespeeld in de Britse geschiedenis en kent een reputatie van martelingen en opsluitingen. Zo werd o.a. de toekomstige Elizabeth I in de toren gevangen gehouden. De Tower of London is één van de meest populaire koninklijke attracties van Engeland en eveneens de thuisbasis van de onbetaalbare kroonjuwelen. Zo kun je hier de één van de grootste diamanten ter wereld bewonderen in de ‘Sovereign’s Scepter of the Cross’ bewonderen.

3. Kew Gardens – Royal Botanic Gardens

Kew Gardens in Londen - UNESCO Werelderfgoed

In Kew Gardens kun je de grootste collectie van levende planten ter wereld bewonderen. Sinds de oprichting in 1759 heeft Kew Gardens een belangrijke rol gespeeld in het begrijpen van het plantenrijk. Zo zijn meer dan één op de acht van alle bloeiende plantensoorten ter wereld hier vertegenwoordigd. De levende collectie bestaat uit meer dan 30.000 verschillende soorten planten, de Millenium Seed Bank bevat zaden van 3500 plantensoorten en in het Herbarium hebben ze meer dan 7 miljoen bewaarde plantensoorten. In het glazen huis van Kew Gardens sta je oog in oog met ‘s werelds hoogste kamerplant. Aanrader is de 200 meter lange Treetop Walkway, waarbij je op bijna 18 meter hoogte een prachtig uitzicht geniet.

4. Maritiem Greenwich

Maritime Greenwich in Londen - UNESCO Werelderfgoed

Heb je je ooit afgevraagd waar de term ‘GMT’ voor staat en is ontstaan? Dan ben je hier aan het juiste adres! Greenwich Mean Time, afgekort tot GMT, is de tijdzone waarin o.a. het Verenigd Koninkrijk valt. Het Maritime Greenwich is de thuisbasis van de Royal Greenwich Observatory en het National Maritime Museum (met bijzondere nautische objecten, wat wij bij Stena Line natuurlijk enorm leuk vinden!). Je kunt hier technisch gesproken gelijktijdig op zowel het oostelijk als westelijk halfrond staan. In het museum kun je de originele tijdwaarnemingsapparaten van John Harrison terugvinden die hij heeft gebruikt om de nulmeridiaan vast te stellen. Wist je dat je dagelijks om 13.00u de rode tijdbal op het Flamsteed House kunt zien vallen?

Werelderfgoed in Londen bezoeken?

UNESCO Werelderfgoed is iets waar ik altijd graag een bezoekje aan breng. Ben jij hier net zo enthousiast over? Maak dan een comfortabele overtocht naar Engeland met ons en reis per ferry en trein naar hartje Londen. Ik zie je graag aan boord!

(P.S. laat je me wel weten welk Werelderfgoed jij hebt bezocht?)