Strandhuisjes bij zonsondergang in Wells-next-the-sea in Noord Norfolk

Wandelen in Norfolk

Engeland | 2 reacties

Groot-Brittannië kent zestien National Trails, prachtige meerdaagse wandelroutes die dwars door Engeland’s glooiende landschap lopen. Een perfecte introductie voor beginners is The Norfolk Coast Path, een goed bewegwijzerde, grotendeels vlakke route die door enkele schitterende natuurgebieden loopt. De totale route is 208 km maar er zijn ook delen waar je een klein rondje kunt wandelen en leuke bezienswaardigheden kunt bezoeken. En als je even geen zin hebt in lopen, is er ook nog een kustbusdienst, die je van het ene naar het andere stuk kan brengen. We laten je graag kennismaken met enkele hoogtepunten langs deze route.

Wandelen en fietsen in Engeland Lees ook: Wandelen en fietsen in Engeland >>

Twee-in-één route

Eigenlijk is deze route een combinatie van twee toproutes die elk hun eigen karakter hebben. Het eerste stuk noemen ze ook wel de “Peddars Way”. Deze begint in Knettishall Heath Country Park (in Suffolk) en eindigt in Hunstanton. Hij is 74 km lang en volgt een oude voetweg, die de Romeinen in 61 na Chr. aanlegden om hun troepen snel door East Anglia te laten trekken. Hier maak je kennis met “The Brecks”, een uniek gebied met bos, uitgestrekte heidevelden en rivierdalen.

Het andere deel van de route is het Norfolk Coast Path, een relatief nieuwe wandelroute van Hunstanton naar Hopton-on-Sea. Het landschap wordt er gedomineerd door ongerepte stranden, kreken, zoutmeren en fluisterende rietvelden. Dit gebied heeft het predicaat Area of Outstanding Beauty gekregen en is een paradijs voor vogelliefhebbers.

The Brecks

Zonsopkomst in Breckland in Thetford

De route begint even ten oosten van het plaatsje Thetford. De ruïne van een klooster uit de 12e eeuw is één van de interessante sites.
Knettishall Heath Nature reserve is onderdeel van the Brecks, een van de droogste gebieden van Engeland. Dit gebied was volledig bedekt met heide en er kwamen regelmatig zandstormen voor. Nu is het een schitterend natuurgebied, waar bos en hei elkaar afwisselen. Sinds de pre-historie werd hier vuursteen gedolven. Vooral in de oudste huizen langs de route is flintsteen verwerkt.

Castle Acre

Na het dorpje Little Cressingham met een oude molen en Houghton on the Hill waar je een mooie gerestaureerde kerk met  fraaie muurschilderingen tegenkomt, voert de weg verder naar Castle Acre. Vlak na de slag bij Hastings werd hier door een Normandische baron, William de Warenne, een compleet dorp met een kasteel, een kerk en een klooster gebouwd. Het kasteel is gebouwd volgens het motte-and-bailey principe: een kasteel op een heuvel met een aarden wal en een slotgracht er omheen.  Het kasteel is een van de best bewaarde voorbeelden van zo’n type kastelen uit de 11e eeuw. Minstens zo indrukwekkend is de ruïne van het klooster waar de kruidentuin grotendeels is hersteld. Met een audio tour krijg je een goede indruk van de historie.

Hunstanton

Kustrotsen bij Hunstanton

De weg vervolgt door een weids, rustgevend heidelandschap met hier en daar een dorpje tot aan de kust bij Hunstanton, een charmant Victoriaans dorpje.
Hier kun je de beroemde rotswanden zien met hun karakteristieke rood en wit gestreepte gesteente die aan een breed strand liggen. Het karakter van de route verandert. De Norfolk Coast route is niet alleen bekend om zijn rijke natuur en vogels, maar ook vanwege aaneenschakeling van gezellige vissersdorpjes met schilderachtige namen als Holme next the Sea en Burnham Overy Staithe.

Holkham

Holkham strand in Norfolk

Het strand bij Holkham is een van de mooiste in Engeland. Achter de kustlijn ligt een halfrond bassin dat bij hoogtij volloopt en een ondiepe lagune vormt. Als je belangstelling hebt voor vogels, mag je deze plaats zeker niet missen. Geen wonder dat deze omgeving decor was van vele films, waaronder ‘Shakespeare in Love’. Het fraaie landhuis Holkham Hall, werd in de 18e eeuw gebouwd door Thomas Coke, de eerste graaf van Leicester die zijn bewondering van de klassieke Romeinse bouwkunst niet onder stoelen of banken stak. Een uitstapje naar dit huis en z’n fraaie tuin is zeker de moeite waard.

Blakeney Point

Zeehonden kolonie bij Blakeney Point

Nog zo’n hoogtepunt voor natuurliefhebbers. Blakeney National Nature Reserve is vermaard vanwege z’n grote zeehonden kolonie. Dit is tevens een waar Mekka voor vogelliefhebbers, omdat het hier wemelt van allerlei soorten zeevogels.

Weybourne

Na Blakeney Point gaat het zandstrand over in strand met keitjes. In Weybourne moet je beslist de Muckleburgh Collection bekijken, een van de grootste privé-verzamelingen van militaire voertuigen en wapens. Het dorp zelf ligt enkele kilometers van de route af, De kerk en ruïne van een Augustijns klooster zijn het bezoeken waard. Na Sheringham waar je een ritje kunt maken met de stoomtrein naar Holt, loopt de route omhoog naar Beeston Hill, in de volksmond aangeduid als “the Bump” (de bult). Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over de kustlijn naar Cromer. Aan deze kust zijn diverse fossielen gevonden, waaronder het skelet van een mammoet.

Cromer

Cromer Pier in Norfolk

Cromer is een gezellig vissersplaatsje dat vooral bekend is vanwege de krabben- en kreeftenvisserij. In het begin van de 18e eeuw werd het plaatsje populair als badplaats. Uit die tijd stamt ook de lange houten pier met een theater aan het einde. Vroeger maakte Cromer deel uit van Shipden. In 1336 verdween een deel van dit dorp in de zee door een grote storm. Tot de 18e eeuw was de toren van de kerk nog zichtbaar bij laag water en het verhaal gaat dat in 1888 een stoombootje op de ‘verdronken’ kerktoren is vastgelopen.

Ten zuiden van het stadje ligt Cromer Hall. Het verhaal gaat dat Sir Arthur Conan Doyle hier inspiratie kreeg voor zijn boek ‘The Hound of the Baskervilles’. Voor wie dol is op spookverhalen: in dit gebied zwerft de Black Shuck rond, een zwarte spookhond.

Mundesley

Getuige het aantal huizen was dit een populaire badplaats in het Victoriaanse tijdperk. Je kunt hier over het strand lopen naar Overstrand, maar hou dan wel rekening met het getij. Ben je een liefhebber van kerken, dan is de gotische St. Margaret’s Church bij Paston een omweg waard. Bij Walcott zijn de kerk en de vuurtoren de belangrijkste attracties. Beide zijn open voor bezoek.

Great Yarmouth

Central Beach bij de Britannia Pier in Great Yarmouth

Ten noorden van Great Yarmouth verandert het landschap weer. Er is hier veel grasland afgewisseld met bos en sleedoornstruiken met weer andere vogelsoorten. Vanaf de duinen van Poplar Farm heb je mooi uitzicht op het binnenland. Daarna slingert het pad zich door de duinen en moerasland waar je kennis maakt met een zeehonden kolonie en het gebied Winterton-Horsley waar je bijzondere libellen, vlinders en kleine sternen tegen kunt komen.
In Caister-on-Sea is het museum over reddingsboten gevestigd.

Via de duinen waar je de grootste broedkolonie van kleine sternen tegenkomt, kom je aan in de havenplaats Great Yarmouth. Deze plaats is een stuk toeristischer dan de voorgaande. Je vindt hier niet alleen veel musea, bijvoorbeeld die over admiraal Nelson, maar ook een boulevard met een permanente kermis, een zeeaquarium en een soort Engelse versie van Madurodam. Uiteraard is ook het brede strand een populaire attractie.