Dublin: de stad die niet verveelt

Engeland | Geen reacties

Als je naar Ierland reist, is een bezoek aan de hoofdstad Dublin zeker de moeite waard. Je vindt er een bonte mengeling van historische gebouwen, een schat aan musea, leuke winkels en een bloeiend uitgaansleven. We hebben enkele van de must-see’s van deze bruisende stad op een rijtje gezet. Zo haal je alles uit jouw bezoek aan Dublin!

Dublin Castle

Dublin Castle

De stad Dublin ontleent haar naam aan ‘Dubh Linn’, wat ‘zwarte poel’ betekent. De naam verwijst naar het water dat eens lag waar zich nu de tuinen van deze machtige burcht bevinden. De Engelse koning John (Jan Zonderland) liet hem bouwen in 1204 bovenop een viking nederzetting die strategisch lag tussen de rivier de Liffey en een zijarm daarvan, de Poddle. Tot 1922 was het kasteel het centrum van de Britse macht in Ierland. Tegenwoordig zijn de “State Appartments” de locatie waar de president wordt ingehuldigd. Enkele delen zijn open voor publiek. Je kunt er onder leiding van een gids, of met behulp van de website een rondleiding maken.

Trinity College

Trinity college long room in Dublin

Trinity College bestaat al sinds de 16e eeuw en is hiermee de oudste universiteit van Ierland. Bekende politici, schrijvers en kunstenaars volgden er hun opleiding. In de bibliotheek vind je een tentoonstelling over het beroemde Book of Kells, een rijkelijk versierd Latijns manuscript van de vier evangeliën dat uit 800 stamt.
Leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en kunst zijn de interactieve tentoonstellingen die in de Science Gallery worden georganiseerd.

Guinness Storehouse

Guinness Storehouse poort Dublin

Sinds 1759 is dit de plaats waar het bekende Guinness bier wordt gebrouwen. Tijdens de rondleiding door ’s werelds grootste bierglas krijg je een indruk van de geschiedenis van de Ierse biercultuur. Bovenin de Gravity Bar kun je genieten van een heerlijke pint en een geweldig uitzicht op de stad. Proost!

Shoppen in het Creative Quarter

George's Street Arcade gevel in Dublin

Wie naar Dublin komt om te shoppen, kan z’n hart ophalen in het ‘Creative Quarter’. Dit is ruwweg het gebied tussen South William Street, George’s Street, Lower Stephen’s Street en Exchequer Street. Het is een leuke mix van grote en kleine winkels, café’tjes, galleries en restaurants.
Er zijn ook de nodige overdekte winkelpassages of meerdere kleine winkels in een groot gebouw. Een mooi voorbeeld hiervan is Powerscourt Townhouse Centre. Dit magnifieke gebouw aan South William Street werd in de 18e eeuw gebouwd als stadhuis voor Richard Wingfied, de 3e burggraaf van Powerscourt die in het Ierse parlement zat. Toen in 1800 het koninkrijk van Ierland werd opgenomen in het Verenigd Koninkrijk en het parlement fuseerde met het parlement in Westminster, Londen, verkocht de burggraaf het pand aan de overheid. Nu er 40 boetieks, antiekwinkels en restaurants in gevestigd.

St. Stephen’s Green

St. Stephen's Green Park in Dublin

Dublin kent vele stadsparken en St.Stephen’s Green, waar tot 1770 openbare executies plaatsvonden, is een heerlijke plaats om rond te slenteren of te picknicken. Het Victoriaanse park grenst aan de populaire winkelstraat Grafton Street. Interessant zijn de verschillende beelden van beroemde Ierse figuren, zoals Wolfe Tone, de vader van de republikeinse beweging in Ierland en Constance Markievics, een majoor tijdens de opstand van 1916. Dat laatste beeld is een van de 10 zogenaamde talking statues: als je een QR code scant met je mobiel, vertellen deze standbeelden hun verhaal.

St Patrick’s Cathedral

St. Patrick's Cathedral Dublin

Natuurlijk mag je een bezoek aan de kathedraal uit de 13e eeuw die vernoemd is naar Ierland’s beschermheilige niet missen. Het is de grootste kathedraal van het land en een van de weinige gebouwen uit middeleeuws Dublin die bewaard zijn gebleven. In 1860 financierde de bierbrouwersfamilie Guinness de restauratie van de kerk. De schitterende gebrandschilderde ramen vertellen over het leven van St. Patrick van zijn ontvoering uit Engeland tot zijn begrafenis.
Met behulp van de tijdlijn op de website vol filmpjes, foto’s en leuke weetjes, krijg je een goede indruk van de geschiedenis van zowel de kathedraal als van Ierland zelf. Je kunt ook de gratis app downloaden om in je eigen tempo een rondleiding te maken.
Een aanrader is een bezoekje aan de evensong-dienst met het wereldbefaamde jongenskoor.

Christchurch Cathedral

Christchurch Cathedral in Dublin

De tweede kathedraal die je gezien moet hebben is die van Christchurch. Deze is nog ouder dan die van St. Patrick. Hij is gebouwd door de Viking koning Sitric in 1038 en later herbouwd door de edelman Richard de Clare (alias Strongbow), de leider van de Normandische invasie in 1170. Al meer dan 1.000 jaar vergapen pelgrims zich aan de schitterende vloertegels en architectuur. In de crypte is een boeiende tentoonstelling ingericht met manuscripten en oude kunstvoorwerpen.

Dublinia

Leuk voor de kinderen zijn de interactieve tentoonstellingen die in de Synod Hall naast Christchurch Cathedral zijn ingericht. Reis terug in de tijd en maak kennis met het leven van de Vikingen en burgers in middeleeuws Dublin. Daarnaast kun je de St Michael’s Tower beklimmen met een schitterend uitzicht over de stad.

The Brazen Head

Uiteraard moet een bezoek aan een gezellige pub ook op je wensenlijstje. De meeste vind je in het gebied Temple Bar. Dit was vroeger het gebied naast de Liffey waar de meeste kooplui woonden. De Brazen Head aan Lower Bridge Street is één van de oudste van pubs van het land. In 1198 stond hier al een ontmoetingsplaats voor Normandische kooplieden. Het huidige gebouw werd in 1754 gebouwd als herberg waar paarden konden worden gewisseld. Prominente schrijvers als James Joyce, Jonathan Swift en Brendan Behan waren frequente gasten. Ook revolutionairen als Robert Emmet en Michael Collins smeedden hier hun plannen om het Britse gezag omver te werpen.

Nuttig om te weten

Dublin kent veel musea die gratis toegankelijk zijn. Voorbeelden zijn het National Museum of Ireland, de National Gallery en de Chester Beatty Library. Wanneer je van plan bent veel musea te bezoeken waar je entree moet betalen, is het goed om een Dublin Pass aan te schaffen. Hiermee krijg je korting op 30 attracties, een toer met de hop-on-hop-off bus, en kortingsacties met horeca en huur van fietsen etc. en je hoeft niet in de rij te staan bij de kassa. De kosten hangen af van de duur van je verblijf. Het is dus even goed vooraf rekenen of je de kosten eruit haalt.

Er zijn diverse gratis apps waarmee je een toeristische stadswandeling kunt maken. Het leukst vinden wij die van de Dublin Discovery Trails. Deze biedt acht wandelingen rond verschillende thema’s als ‘Rebellie’, ‘Handel’, ‘de 18e en 19e eeuw’.