Macarons en Bosbessen kruimeltaart voor bij Zweedse gluhwein-blossas glogg

Recept: Bosbessen kruimeltaart

2019-01-24 | Scandinavië | Geen reacties

Zoet is altijd goed moeten ze in Zweden denken. Wie weleens in Zweden is geweest weet wat ik bedoel, de heerlijke zoetigheden bij de fika bijvoorbeeld. Ook tijdens de laatste maand van het jaar eet men volop zoet -het liefst met een glaasje glögg– een speciale Zweedse glühwein die men traditioneel drinkt. De bekende Zweedse tv-kok Dorotea Malmegård bedacht een heerlijk recept voor een bosbessen kruimeltaart: smullen maar! 

Bosbessenkruimeltaart

Ingrediënten:

  • 200 g boter
  • 210 g suiker (2 ½ dl)
  • 375 g tarwebloem (6 ¼ dl)
  • 5 g bakpoeder (1 theelepel)
  • 55 g ei (1 ei)
  • 2 g kaneel (¼ theelepel)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Beboter de zijkanten van een bakvorm (22×30 cm) en bedek de bodem met bakpapier.
  3. Snij de boter voor het kruimeldeeg in blokjes en meng met de suiker, het meel, het bakpoeder, het ei en kaneel in een kom.
  4. Knijp het deeg met de vingers tot een kruimeldeeg. Verdeel de helft van het deeg over de bakvorm en strijk de bovenkant plat.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 100g suiker (1dl + 1 eetlepel)
  • 8 g maizena (1 eetlepel)
  • 500 g verse bosbessen
  • 1 citroen (de schil van de hele citroen en het sap van een halve)

Bereidingswijze:

  1. Roer de suiker en maizena voor de vulling in een kom. Meng de bosbessen met de citroenschil en het citroensap in een kom. Voeg het suikermengsel toe.
  2. Verdeel de vulling gelijkmatig over de vorm en kruimel de rest van het deeg erover. Bak in het midden van de oven in 42-45 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.
  3. Laat afkoelen, snij in vierkantjes en bewaar daarna droog.


Text en beeld: Dorotea Malmegård

Tags:

Stefan van Beek

Stefan is fervent reiziger en verantwoordelijk voor de online marketing van Stena Line Nederland. Op het blog deelt hij zijn reistips en schrijft hij over onze bestemmingen en geschiedenis.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.