Macarons en Bosbessen kruimeltaart voor bij Zweedse gluhwein-blossas glogg

Recept: Macarons

2019-06-09 | Scandinavië | Geen reacties

Dat Zweden gek zijn op zoetigheid is je waarschijnlijk niet ontgaan… Deze zoetekauwen eten gemiddeld bijna 20 kilo snoep per jaar! Een bekende Zweedse tv-kok, Dorotea Malmegård, heeft een aantal recepten voor zoetigheden bedacht die te combineren zijn met een  speciale glögg (gluhwein). Ik hoor je denken… Gluhwein? Jazeker, in Zweden drinkt men traditiegetrouw een speciale glögg in december. Ieder jaar met een andere smaak en laten deze Macarons daar nou goed bij smaken! Eet en bak ze!

MACARONS

Ingrediënten voor het deeg:

Deeg
150 g suiker
70 g water
55 g eiwit
150 g amandelmeel
150 g poedersuiker
55 g eiwit
Water-oplosbare rode en blauwe voedingskleurstof in poedervorm

Bereidingswijze:

  1. Kook water en suiker tot 121 graden. Wanneer de temperatuur 110 graden is begin je met het kloppen van de eiwitten.
  2. Wanner de suikerstroop 121 graden is, giet je die al kloppend in een dunne straal over het eiwit. Klop tot het eiwit afgekoeld is.
  3. Zeef de poedersuiker en het amandelmeel bij elkaar. Meng met het eiwit. Voeg de kleurstof toe.
  4. Vouw het geklopte eiwit door het beslag tot het glad is.
  5. Spuit toefjes ter grootte van een rijksdaalder op een plaat met behulp van een spuitzak. Laat ongeveer 45 minuten drogen.
  6. Bak 12-14 minuten op 160 graden. Laat afkoelen.

 

Ingrediënten voor de botercrème:

100 g (1 dl) water
200 g (2 ¼ dl) suiker
100 g (2-3 st) eiwit
400 g ongezouten boter op kamertemperatuur
100 g bosbessenjam op kamertemperatuur

Bereidingswijze:

  1. Kook water en suiker tot 121 graden.
  2. Begin de eiwitten te kloppen wanneer het suikerwater de 100 graden is gepasseerd, op de op één na hoogste snelheid in een keukenmachine.
  3. Giet, wanneer siroop 121 graden is, hem al kloppend in een dunne straal over de eiwitten.
  4. Laat de eiwitten en de siroop mixen tot het op kamertemperatuur is.
  5. Voeg de boter, voorzichtig en beetje bij beetje, al roerend toe.
  6. Voeg als laatste de bosbessenjam beetje bij beetje toe. Vul een spuitzak met een ronde spuitmond met het mengsel.
  7. Spuit wat botercrème op de onderkant van een macaron. Zet een tweede macaron met diens onderkant op de botercrème, en je macarons zijn klaar!

Wist je dat macarons uitstekend in te vriezen zijn? Perfect voor spontane visite!

Text en beeld: Dorotea Malmegård

Tags:

Stefan van Beek

Stefan is fervent reiziger en verantwoordelijk voor de online marketing van Stena Line Nederland. Op het blog deelt hij zijn reistips en schrijft hij over onze bestemmingen en geschiedenis.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.