Semla recept voor bij de fika

Recept: Semla voor bij de Fika!

2018-08-03 | Scandinavië | Geen reacties

Semlor of Semla in het enkelvoud is een traditionele Zweedse lekkernij in de vorm van zoete broodjes kardemom. In het Zweeds noemt met de semla ook wel fastlagsbulle, fettisdagbulle of hetvägg. Eigenlijk aten de Zweden de semla alleen in de lente op vastenavond (de dinsdag zeven weken voor Pasen) en daar komt ook de naam fettisdagsbulle vandaan: fet = vet, tisdag = dinsdag, dus Vette Dinsdag. De Zweedse semla is een bol met daarin een soort amandelspijs, room en bovenop de bol een laagje poedersuiker. De semla ziet er heerlijk uit en is alleen daarom al één van mijn favorieten tijdens een heerlijke Zweedse fika. Wees gewaarschuwd, de semla is zeer krachtig, heeft een unieke smaak en vooral: hij smaakt naar meer! Maak jouw eigen semla met dit recept!

Recept: Kaneelbroodje voor bij de Fika! Lees ook: Recept: Kaneelbroodje voor bij de Fika! >>

Ingrediënten Semla

Deeg

  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 200 ml melk
  • 25 g gist
  • 150 ml (!) Suiker
  • 1 snufje zout
  • 75 g boter
  • 1 klein scharrel ei
  • 600 ml (!) Meel
  • Iets melk of eieren om mee te bestrijken

 

Vulling

  • 200 g marsepein
  • wat melk
  • 400 ml room

 

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter, voeg melk en kardemom toe en maak warm. Voeg vervolgens de gist in kruimeltjes toe en roer tot de gist is opgelost. Voeg de overige ingrediënten in de kom tot een deeg en kneed dit 5-10 minuten netjes. Het deeg moet zacht en licht vochtig zijn. Laat het deeg nu ongeveer 45 minuten staan.
  2. Maak 10 ronde broodvormen en leg ze op het bakpapier op een bakplaat. Laat deze broodvormen op een warme plaats opnieuw ongeveer 45 minuten rijzen.
  3. Bestrijk ze vervolgens met losgeklopt ei of melk en bak ongeveer 8-10 minuten op het middelste rek in een voorverwarmde oven op 220 graden tot ze goudbruin zijn.
  4. Laat afkoelen en snijd een kleine dekseltje van de Semla.
  5. Nu de vulling: wrijf Marsepein grof. Hol de broodjes uit en meng de binnenkant met de marsepein. Voeg geleidelijk de melk toe tot het mengsel een romige consistentie heeft
  6. Giet het mengsel in de uitgeholde Semla. Klop de slagroom stijf en verspreid het over de Semla. Doe het afgesneden dekseltje weer op de Semla en bestrooi het met poedersuiker.

Laat je even weten hoe jouw semla smaakte?

Tags: ,

Stefan van Beek

Stefan is fervent reiziger en verantwoordelijk voor de online marketing van Stena Line Nederland. Op het blog deelt hij zijn reistips en schrijft hij over onze bestemmingen en geschiedenis.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.