Het strand van Ventspils in Letland bij zonsondergang

10 zomerse activiteiten in Ventspils

Engeland | Geen reacties

De zomer is onlosmakelijk verbonden met vakantie. Alleen de zoektocht naar die éne leuke plek voor de zomervakantie heeft wat meer tijd nodig. Ik help je graag een handje als je op zoek bent naar een vakantie aan zee met prachtige, oude en levendige steden en culturele- en amusementsevenementen. O ja hoor ik je zeggen? Ja, want Ventspils in Letland, één van de Baltische Staten heeft dit allemaal en nodigt je uit om haar attracties te bezoeken, cultuur te ontdekken en tijd door te brengen aan zee en in de natuur… Hoe klinkt dat? 

5 redenen waarom Venspils leuk is met kinderen Lees ook: 5 redenen waarom Venspils leuk is met kinderen >>

Evenementen in Ventspils

Ventspils High School concertzaal Latvija

Ook wel het evenement van het jaar genoemd, de opening van de concertzaal “Latvija” van Ventspils. Dit jaar opent het nieuwe gebouw van de Ventspils High School en concertzaal “Latvija” haar deuren voor bezoekers. Deze school voor staatsmuziek huist twee unieke muziekinstrumenten, een pijporgel gemaakt door de Duitse orgelbouwwerkplaats van Johannes Klais Orgelbau en de indrukwekkende 4.7 meter hoge piano “470i”, gemaakt door de van Letse origini pianobouwer Dāvids Kļaviņš. Deze instrumenten van wereldklasse zijn geplaatst in het energie-efficiënte nieuwe gebouw en een bezoek waard!

Tijdens de opening zijn er uiteraard ook muziekevenementen:

  • Op 27 juli om 19:00 uur solo-concert door organist Iveta Apkalna;
  • Op 1 augustus om 20.00 uur Steve Reich pianoconcert SIX PIANOS;
  • Op 2 augustus om 21:00 uur componist Valgeir Sigurdsson & Daniel Pioro concert DISSONANCE;
  • Op 4 augustus Lubomyr Melnyk. SOLO. Pianoconcert op 4,7 meter hoge piano “470i” gemaakt door Dāvids Kļaviņš

 

Ventspils-bier brouwerij

Ventspils bier brouwerij Courlander

Ventspils heeft een nieuwe brouwerij ‘Ventspils Alus Darītava’ waar je in de zon van het lekker Ventspils-bier kunt proeven. De “Ventspils Brewery” en pub “COURLANDER” hebben een ideale ligging, namelijk naast de markt in het hart van Ventspils Old Town op Tirgus Street 9. De pub is special, omdat het in hetzelfde gebouw is gevestigd als de brouwerij en de bezoekers het brouwproces vanuit de pubzaal kunnen bekijken. Net gebrouwen bier COURLANDER pils light en COURLANDER pils dark kan ter plekke worden geproefd, iets wat iedere bierliefhebber moet aanspreken… Natuurlijk kan er naast het proeven van bier ook gegeten worden, op de kaart staan verschillende warme en koude snacks en visdelicatessen.

Verken de natuur rond het Būšnieku meer

Natuurpad langs het Būšnieku Lake

Ook voor prachtige natuur reis je richting de Baltische Staten. Het Būšnieku meer is een paradijs voor fietsers en wandelaars. Rondom het meer tref je een 8 km lang natuurpad waarlangs men informatieve borden met QR-codes heeft geplaatst. Scan de codes met je mobiele telefoon en luister naar de geluidsfragmenten die in het Lets en Engels informatie geven over het Būsnieku-meer, dat zo geliefd is bij watersporters, wandelaars, fietsers en vogelaars.

Ventspils stadstour

Treintje voor de Ventspils City Tour

De mooiste plekken in Ventspils zijn met verschillende vervoermiddelen te bekijken, waaronder op de door ons geliefde fiets. Er is een 60,67 km lang netwerk van fietspaden van het stadscentrum tot de iets meer buitengelegen gebieden. Het netwerk van fietspaden brengt je langs de meest populaire toeristische attracties. Naast de fiets kun je ook met de “Ventspils-trein” langs de mooiste straten van Ventspils reizen, of met passagiersboot Hercogs Jēkabs (wat wij natuurlijk enorm leuk vinden!) varen langs de rivier Venta naar de zuidelijke pier.

Stad van bloemen en fonteinen

Artiestieke koe van de Cow Parade tijdens Ventspils City Tour

Ventspils is de stad van bloemen en fonteinen. Na twee kunstprojecten en de Cow Parade zijn er 27 koeienbeelden van verschillende groottes en kleuren in Ventspils geplaatst, gemaakt door beroemde Letse en buitenlandse kunstenaars. En laten wij Hollanders nou net bekend zijn met koeien…

De Ghetto-spelen

BMXer tijdens Ghetto Spelen Ventspils

Nee, dit is niet wat je denkt… Van 12 tot 13 juli zijn de de Ghetto-spelen in Ventspils, het grootste hiphopmuziek- en extreme sportfestival in Letland. Meerdere muzikanten zullen gedurende twee dagen op één podium optreden. Daarnaast wordt de in Letland bekende Baltic SUP Cup gehouden, is men volop aan het skateboarden, is er BMX-freestyle, stunts, straatgymnastiek en nog veel meer gewone en extreme sporten.

Motorrijders reünie

Kurland Bike Meet in Ventspils te Letland

Van 19 tot 21 juli is de traditionele reünie van de motorrijders “Kurland Bike Meet 2019” opnieuw in Ventspils. Tijdens deze reünie ontmoeten motorrijders uit de Baltische staten, Scandinavië en andere landen elkaar. Dit geeft altijd een unieke sfeer!

Ventspils City Festival

Van 1 tot 4 augustus viert men het Ventspils City Festival. Ook wordt het 19e International Flower Carpet Festival “Flower Melody” op de boulevard van Ostas Street gehouden.
Op 3 augustus zal de jaarlijkse kleurrijke parade op Lielais prospekts plaatsvinden, net als het Betsafe Baltic Musclemen Championship en de opening van nieuwe ligplaatsen bij Ventspils Marina. Dit laatste is met een concertprogramma op het water, film “Ventspils 700 + 29” en afsluitend volgt een kleurrijk vuurwerk.

Letse Nordic Walking-festival

Iets verder in de zomervakantie, op 10 augustus, is het Letse Nordic Walking-festival. Het weekend daarop swing je van 17 tot 18 augustus mee tijdens het hedendaags ritmemuziekfestival Ventspils Groove. En om de zomer af te sluiten genieten de inwoners van Ventspils op 30 augustus van een vrijdagavondwandeling langs verschillende muziekgenres, gevolgd door de ‘Nacht van het Oude Vuur op 31 augustus, op het Staldzene Beach.

Reis naar Ventspils in Letland

Op vakantie naar de Baltische Staten? Bij Stena Line kan het en brengen we je naar het hart van de Baltische Staten! Vanuit Travemünde varen we naar Liepāja en vanuit Nynasham (Zweden) naar Ventspils. Reis je via Liepāja, dan kun je niet om een bezoekje van Ventspils heen, daar Letland prachtig is om per auto te verkennen. Ga je mee op avontuur? Alvast welkom aan boord!