Tylösand strand bij Halmstad

10x leuke activiteiten in Halmstad

Engeland | 2 reacties

Ben je van plan naar Zuid-Zweden te gaan? Denk dan eens aan een bezoekje aan Halmstad, onze nieuwe vertrekhaven in Zweden. De stad kent een rijke geschiedenis en er zijn genoeg dingen te doen: van shoppen, lekker eten, leuke bezienswaardigheden bezoeken tot bijzondere outdoor-activiteiten. We hebben de leukste activiteiten voor je op een rij gezet.

1 Fatbiken in de natuur

Fatbike beachtour in Halmstad

Een fatbike lijkt op een mountain bike, maar omdat hij extra brede banden heeft, kun je er zowel op de gladde weg, cross country of over het prachtige strand makkelijk mee uit de voeten. Daarmee zijn ze het ideale vervoermiddel om door het gevarieerde landschap in en om de stad te toeren.
Fatbikes zijn voor de meeste mensen geschikt. Alleen kinderen moeten een bepaalde lengte hebben om een passende fiets te kunnen krijgen. Het is dus zeker de moeite waard om een dag zo’n fiets te huren. Vet!

2 Shoppen in Hallarna en in het stadscentrum

Hallarna winkelcentrum in Halmstad - Foto Destination Halmstad

Halmstad is gebouwd aan de oevers van de rivier de Nissa en aan beide kanten van het water vind je allerlei leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes en café’tjes waar je even kunt bijkomen van het winkelen.
Voor de echte shop-a-holics is de ‘Hallarna’, een enorm overdekt winkelcentrum net buiten Halmstad, een waar Mekka. Je vindt hier meer dan 80 winkeltjes, restaurantjes, café’tjes, een speelplaats. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij grootste publieke aquarium in Scandinavië.

3 SUP-avontuur op de Fylleån

Nog zo’n bijzondere manier om de omgeving te verkennen: trek je waterschoenen en aan en laat je op een Stand Up Paddling board langs het riviertje de Fylleå met de stroom mee voeren. Gegarandeerd plezier voor de hele familie op een mooie lente- of zomerdag!

4 Golfen

Golfbaan in Halmstad - Foto Destination Halmstad

Met tien golfclubs dicht bij elkaar wordt Halmstad ook wel de golf-hoofdstad van Zweden genoemd. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Ringenäs Golfklub. Deze ligt vlak aan zee en biedt een uniek uitzicht op het Kattegat. De faciliteit heeft maar liefst 27 holes verspreid over drie verschillende banen. De echte pro’s moeten beslist een kijkje nemen op de Halmstad Golf Club. De “Nordbanen” van deze club behoort tot de top 5 in Zweden. Deze club heeft twee 18 holes banen met veel bos en waterobstakels.

5 Ontdek de link met Picasso

Pablo Picasso was een van de meest invloedrijke en baanbrekende kunstenaren van de 20e eeuw. In het Picasso-park in Halmstad bevindt zich ‘Vrouwenhoofd’, één van de zestien unieke beelden die de kunstenaar doneerde aan steden over de hele wereld.
En dat is niet zomaar. In de jaren ’20-’30 van de vorige eeuw was hier namelijk een groep Zweedse surrealistische kunstenaars actief waarvan je diverse tentoonstellingen vindt in het Mjellby-museum.

6 Spelen voor de allerkleinsten

Kinderen spelen in speeltuin - Foto Destination Halmstad

Reis je met jonge kinderen? In Halmstad zijn verschillende speelplaatsen die geschikt zijn voor de kleintjes. In het Norre Kattspark is bijvoorbeeld een speelplaats met een Pippi-thema en bij de Galgberg kunnen echte boomklauteraars terecht in Sagoänen. Ook als het minder mooi weer is zijn er diverse indoor speelplaatsen te vinden. De speelplaats in de stadsbibliotheek is gegarandeerd een hit.

7 Lekker eten van lokale produkten

Goede restaurants zijn er genoeg in Halmstad. Elk heeft zijn eigen persoonlijke signatuur en sfeer dus er is er vast wel een die bij jouw smaak past. In de omgeving rond Halmstad zijn veel boerderijen te vinden en in de bossen wemelt het van het wild. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel restaurants en cafés lokale producten op de kaart hebben staan. Eet smakelijk!

8 Galgberg beklimmen: van executieplaats tot uitkijkpunt

Hoog boven Halmstad torent de Galgberg. Een centraal en heel mooi natuurgebied dat zowel een lichte als een donkere geschiedenis kent. In de 16e eeuw was de Galgberg letterlijk een executieplaats waar regelmatig mensen werden opgehangen. Nu is het zowel bij bewoners als bij bezoekers een geliefd uitkijkpunt. Bij helder weer heb je niet alleen uitzicht over de hele stad, maar ook over het schiereiland Bjäre. Vooral in het voorjaar ziet het groene beukenbos rond de Galgberg er toverachtig uit.

9 Dompel je onder in de geschiedenis

Halmstad in ligt kent een rijke geschiedenis. Vanwege de strategische centrale ligging tussen Denemarken, Zweden en Noorwegen, was het al rond het jaar 700 een van de belangrijkste handelscentra van de vikingen. En tot 1619 was de stad onderdeel van het Deense rijk. De sporen van de Deense overheersing zijn nog steeds zichtbaar: het slot van Halmstad, sporen van de vestingmuren van het machtige bastion en de fraaie St Nicolaas werden in die tijd gebouwd. Ook zijn er enkele fraaie huizen uit de 17e en 18e eeuw in het stadcentrum te zien.

10 Dwalen door een natuurreservaat!

Kanoen en vissen bij zonsondergang in Halmstad - Foto Destination Halmstad

In Halland, het gebied rondom de stad, zijn maar liefst 55 natuurreservaten waar je schitterende wandelingen kunt maken. Of je nu van het strand, de bossen of de bergen houdt, alles is op een steenworp afstand.
Vanaf de Danska Fall, een waterval van maar liefst 36 meter, loopt een ruig pad dwars door het beuken- en eikenbos langs diverse meertjes, een oude spoorbaan en een overwoekerde, verlaten ijzerfabriek.
Een aanrader is ook de 18 kilometer lange Prins Bertils Stig. Deze voert je van het Slot Halmstad langs de Nissan-rivier naar de duinen van Tylösand om tenslotte uit te komen in het natuurreservaat Möllegård. Van daaruit kun je de bus weer terugnemen naar de stad.

Hoe kom je er?

Met de auto reis je vanuit de Deense stad Grenå rechtstreeks naar Halmstad in Zweden, de perfecte uitvalsbasis om Zuid en Midden Zweden te verkennen. De route Grenå – Halmstad maakt sinds februari 2020 deel uit van ons routenetwerk en vervangt de route Grenå – Varberg. Alvast welkom aan boord!