Stena Line op reis om een groenere Ferrymaatschappij te worden

2017 bracht ons 300 stappen dichter bij een duurzamere toekomst

Engeland | Geen reacties

We zijn begonnen aan een reis om een ​​groenere ferrymaatschappij te worden. Onze focus ligt op de vier gebieden die ontwikkeld zijn in overeenstemming met de Sustainable Development Goals van de VN en zijn toegespitst op onze business; Schone energie, Duurzame consumptie en productie, Gezondheid & welzijn en Bescherming van zeeën en oceanen. Sinds 2006 werken we aan het verminderen van energie- en brandstofverbruik en in juli hebben we ons 300ste project geïmplementeerd. Hier is een blik op 2017 vanuit een duurzaamheidsperspectief.

Onze visie, die sierlijk is geschilderd op de rompen van onze ferry’s, is Connecting Europe for a Sustainable Future. En dit zijn niet alleen mooie woorden. Aangezien 90% van de wereldhandel over zee wordt vervoerd, spelen wij en onze collega’s in de scheepvaartsector een zeer belangrijke rol als het gaat om het effect van het internationaal handelen op het milieu. Het goed is dat transport via zee de meest milieuvriendelijke manier is om goederen te transporteren, bij het meten van emissies per tonkilometer (Eén tonkilometer is het vervoer van 1 ton over 1 kilometer). Ondanks dat het de meest milieuvriendelijke manier is worden het klimaat en de omgeving worden nog steeds beïnvloed. Hier zijn enkele voorbeelden van onze duurzame projecten in 2017.

300 projecten voor een lager energieverbruik

Fuel Management System (FMS)

In 2006 lanceerden we ons Energy Savings Program (ESP) met als doel het brandstofverbruik te verminderen in lijn met onze doelstelling, – 2,5 procent per jaar. In juli 2017 werd projectnummer 300 uitgevoerd toen we de regelaars op de hoofdmotoren van Stena Scotia, die vaart op de route Rotterdam – Killingholme, hebben vervangen. De jaarlijks verwachte brandstofbesparing is 3%. Eenvoudig gezegd hebben we een moderne besturingseenheid en een robotmotor geïnstalleerd om een ​​gelijkmatige en nauwkeurige brandstoftoevoer te krijgen. Dit is eerder gedaan op vier van onze andere ferry’s, waaronder de Stena Spirit die vaart op de route Karlskrona – Gdynia.

1.000.000 plastic zakken vervangen

Duurzame tas Stena Line

Kunststoffen die in de oceanen terechtkomen vormen een groeiend milieuprobleem. Daarom hebben we onze gewone plastic tas vervangen door een tas gemaakt van bio-materialen. Dit is een belangrijke stap in onze inspanningen om alle draagtassen en wegwerpartikelen gemaakt van kunststoffen in 2017-2018 aan boord van alle 36 ferry’s geleidelijk af te bouwen. Tijdens de zomer hebben we ook 1,3 M wegwerp koffiekopjes aan boord vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief.

Onze ferry’s verbinden met walstroom

Het is eigenlijk niets nieuws. We zijn al in 1989 begonnen met het aansluiten van ferry’s op walstroom en realiseerde in 2012 de eerste walstroomaansluiting voor zeeschepen in Nederland. Wat nieuw is, is dat vier van onze zes havens in Zweden nu zijn aangesloten op het lokale elektriciteitsnet, oftewel 17% van de havens in ons routenetwerk.

De nieuwste haven in dit project is Trelleborg in het zuiden van Zweden, waar we nu onze twee schepen M/S Skåne en M/S Mecklenburg-Vorpommern kunnen verbinden met walstroom kunnen verbinden wanneer zij in de haven aanmeren. Dit betekent dat de machines aan boord volledig stilgelegd zijn waardoor de uitstoot vrijwel nul wordt, vooral omdat we groene stroom gebruiken. In 2016 droegen alle elektrische aansluitingen van de Stena Line in de haven bij tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 12.500 ton, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 6.500 gemiddelde personenauto’s.

Dit waren drie van onze duurzame projecten in 2017. Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu. In feite streven we ernaar om ervoor te zorgen dat bij al onze activiteiten de hoogste prioriteit wordt gegeven aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van personen en het voorkomen van schade aan het milieu, eigendom en de reputatie van het bedrijf. In 2018 zullen we onze duurzame reis voortzetten en hopen we dat je met ons meedenkt en deelt wanneer we weer een stapje duurzamer zijn geworden!