Oxford Engeland

48 uur in Oxford!

Engeland | Geen reacties

Denk je aan Oxford, dan denk je meteen aan de universiteit, één van de oudste en meest prestigieuze ter wereld en ook decor van de Harry Potter films. De in totaal 38 onafhankelijke colleges zijn over de hele stad verspreid. Vele van hen zijn enkele uren per dag ook voor niet-studenten te bezoeken, zodat je je als toerist kunt vergapen aan de eeuwenoude gebouwen, kapellen en eetzalen. Begint het al te kriebelen? 

Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar, maar je kunt ook bij de portiersloge van elk college zien wanneer ze voor het publiek open zijn. En wat dacht je van een bezoek aan het Ashmolean Museum met z’n immense kunstcollectie of de Bodleian Library, een waar Mekka voor liefhebbers van zeldzame boeken en manuscripten.

Zo ontdek je Oxford in 48 uur

Daarnaast is Oxford een bruisende studentenstad. Buiten hun lesuren vermaken de studenten zich met picknicken op Christ Church Meadow, punteren op de rivier en gezellig bijkletsen in een van de de uitstekende pubs en restaurants.

Wat je het beste kunt doen om de ‘City of dreaming spires’ (dromerige torenspitsen) in een weekend te verkennen? Hieronder vind je suggesties om je 48 uur in Oxford zo goed mogelijk te besteden.

DAG EEN:

10:00 – 97 treden op om Oxford’s Skyline te bewonderen

Begin met een blik op de karakteristieke sky-line met de vele torens van kerken en colleges. Er zijn veel torens vanwaar je Oxford’s ‘dreaming spires’ kunt bewonderen. Voorbeelden zijn de torens van St. Michael at the North Gate (ook wel Carfax Tower genoemd) en van de Universiteitskerk St. Mary the Virgin. In beide gevallen wordt een bescheiden entreegeld gevraagd.
Volgens de bewoners van Oxford heb je vanaf Carfax Tower het mooiste uitzicht. De toren is met 23 m de hoogste in het centrum van Oxford en het enig overgebleven deel van een 12e-eeuwse kerk. Je moet 97 (smalle) treden op om te genieten van het uitzicht.

11:00 Ontdek Oxford’s honingkleurige gebouwen

Bodleian Library bibliotheek Oxford

Slenter over de kinderhoofdjes van Radcliffe Square. Daar zijn de meest bekende gebouwen te zien. Je ziet er onder andere de Bodleian Library, het door Christopher Wren ontworpen Sheldonian Theatre, en de brug naar Hertford College , die vaak ook de ‘Brug der Zuchten’ van Oxford genoemd. Midden op het vierkante plein vind je de cirkelvormige Radcliffe Camera bibliotheek.

12:30 Lunch voor ieder wat wils

Bij de kraampjes van Oxford Covered Market kun je al sinds 1770  alles kopen van huishoudelijke artikelen tot fournituren. Het ook is de uitgelezen plek om snacks uit te proberen van over de hele wereld en te genieten van lokale specialiteiten als Oxford Blue kaas.

13:45 Alice in Wonderland en de wereld van Harry Potter

Harry Potter filmlocatie Oxford - Christ Church College Ante-hall

Oxford is vaak gebruikt als decor voor talloze films en televisieseries. Denk hierbij aan de Harry Potter films en detective series als Morse en Lewis. Vanuit het VVV vertrekken verschillende stadswandelingen die ongeveer twee uur duren en langs de belangrijkste plaatsen voeren. De tour over Harry Potter leidt onder andere langs de Divinity School in de Bodleian Library die model stond voor de ziekenzaal van Zwijnstein en Christ Church College waar de spectaculaire eetzalen de inspiratie waren voor de Grote Zaal. Met deze tour maak je ook kennis met de velden om Christ Church die Lewis Carroll inspireerden tot het schrijven van Alice in Wonderland.

16:00 PUNTEREN OP DE RIVIER

Punteren in gondel Oxford

Om Oxford en Christ Church Meadow vanuit een ander perspectief te bekijken, kun je bij Salter’s Steamers boothuis een traditionele ‘punt’ boot huren. Voor wie geen zin heeft om zelf te varen, zijn er ook rondvaartboten met gondelier beschikbaar. Onder het genot van een picknick of champagne het je vanaf het water uitzicht op de vele studentenroeiverenigingen en aantrekkelijke pubs.

18:00 WOON EEN EVENSONG BIJ

De Choral Evensong-dienst met een van de beroemde college choirs is een bijzondere ervaring. Diverse colleges houden in hun kapel deze schitterende gezongen avondgebeden, waaronder de kapel van New College, Worcester College en Christ Church.

20:00 GENIET VAN DE BRITSE COUNTRY HOUSE KEUKEN

The Old Parsonage is een luxe hotel dat doordat de gevel is begroeid met blauwe regen een landhuis sfeer uitstraalt. De Parsonage Grill, het à la carte restaurant, biedt gerechten uit de modern Britse keuken waaronder de traditionele ‘devilled lambs kidneys’ (schapen niertjes in mosterdsaus), pie van konijn en prei, of een risotto van paddestoelen en parelgort. Waar mogelijk worden de ingrediënten betrokken van de boerderij van de restauranthouder zelf.

22:00 UITGAAN IN JERICHO

Nachtbrakers kunnen terecht in de historische pubs zoals The Bear inn, de oudste pub in Oxford die in 1242 werd gebouwd. Vergeet ook niet het uitgaansgebied Jericho, waar je nog een oude historische pug vindt, the Old Bookbinders Ale House, die stamt uit 1869. En wil je iets heel bijzonders dan is de cocktailbar Freud met live muziek een aanrader. Deze is gevestigd in een oude kerk in Griekse stijl, compleet met Ionische zuilen en gebrandschilderde ramen. Een andere populaire hotspot is Raoul’s Bar & Liquor Store, een gezellige hippe lounge bar.

DAG TWEE:

9:00 EEN ONVERVALST ENGELS ONTBIJT.

Op de plaats waar in 1650 het eerste Engelse koffiehuis werd gevestigd, staat The Grand Café. Je kunt er genieten van een weelderig ontbijt tussen marmeren pilaren. Of probeer Turl Street Kitchen, een ontbijtrestaurant dat bij studenten erg populair is.

10:00 VERKEN HET OUDSTE MUSEUM TER WERELD

Het Ashmolean is de vestigingsplaats van een indrukwekkende collectie kunst en archeologische voorwerpen van de universiteit van Oxford. Je vindt er voorwerpen uit 8000 voor Christus tot nu, van Egyptische mummies tot hedendaagse kunst. Het is een ware schatkamer van voorwerpen van beschavingen van over de hele wereld. Toegang is gratis.

13:30 LUNCHEN OP HET DAK

Het dwalen door de zalen van het Ashmolean maakt hongerig. Je komt helemaal bij in het Rooftop Restaurant dat gevestigd is op het dak van het museum. Daar kun je kiezen uit traditionele Britse en Europese schotels met verse ingrediënten die door lokale leveranciers worden verzorgd. Dek hierbij aan geroosterde houtduif, lams tagine en stoofpot van linzen en yam. In de zomermaanden kun je er buiten op het dakterras dineren. Dit is ook een uitstekende plaats om te genieten van de traditionele Engelse tea in de middag of cocktails en live jazz-muziek in de avond.

15:00 LEGENDARISCHE VERHALEN VAN OXFORD CASTLE

Oxford Castle

Tijdens de rondleiding van Oxford Castle vertellen gidsen in authentieke kostuums de geschiedenis van het kasteel dat meer dan 1000 jaar oud is. De tocht voert van de top van St. Georges Tower, een van de oudste gebouwen in Oxford, tot diep onder de grond naar de crypte van St.George’s Chapel. Na de tour kun je op eigen gelegenheid het kasteel verkennen, bijvoorbeeld de kasteelgevangenis

17:00 EEN LUXE DINER IN DE GEVANGENIS

Rond Oxford Castle vind je Oxford Castle Quarter met z’n vele bars en restaurants. Hier zijn populaire televisieseries als Morse en Lewis opgenomen. Wat dacht je van een aperitief in 1855 Wine Bar. Of een diner in Oxford Malmaison, een oude gevangenis die nu omgebouwd is tot een chic bar en brasserie restaurant.

18:00 ZONSONDERGANG OVER DE TORENS

Beleef een spectaculaire zonsondergang op het dak van The Varsity Club. Onder het genot van een hapje en een drankje heb je schitterend uitzicht over de stad. Dankzij luifels, verwarmde stoelen en dekens kun je er ook met minder mooi weer prima terecht.

Vervoer naar Oxford

Vanuit Hoek van Holland reis je met een van de comfortabele ferry’s van Stena Line naar Harwich. Met de auto ben je er via de A12 en M25 in ongeveer 2,5 uur in Oxford.

Reis je niet met eigen vervoer? Kies in dat geval voor de ferry en trein combinatie naar Londen, station London Liverpool Street (inbegrepen in het ferry en trein arrangement). Indien je ons ferry en trein arrangement naar Londen boekt kun je namelijk zelf kiezen naar welke bestemming je retour reist (zie de lijst van stations op onze website). Je kunt vanuit London Liverpool Street naar London Paddington reizen, en vanuit daar met de trein naar Oxford reizen (tickets van London Liverpool Street naar London Paddington én van London Paddington naar Oxford zijn niet inbegrepen in het ferry en trein arrangement). Zo ontdek je iets anders van de prachtige countryside in Engeland!