Bruinvis

5 feiten die je nog niet wist over bruinvissen

Engeland | Geen reacties

Ze leven in onze wateren en hebben een super gehoor. Ze zijn verlegen en zorgen goed voor de paar kalveren die worden geboren. Ze hebben hun eigen taal of klikken, en zijn geen dolfijnen, hoewel veel van ons deze twee verwarren. We hebben het over bruinvissen. Waarom, zou je je misschien afvragen… Nou, we hebben besloten om van bruinvis Happy onze nieuwe mascotte te maken. Hier zijn 5 redenen waarom we een bruinvis hebben gekozen en waarom je om hen zou moeten geven.

Onze 5 tips voor happy kinderen! Lees ook: Onze 5 tips voor happy kinderen! >>

Toen we Happy -ons nieuwe concept voor kinderen- wilde maken, wilde we het hoofdkarakter niet op een fantasierijk of exotisch dier baseren. In plaats daarvan wilden we een mascotte en een verhaal dat relevant was voor ons. Daarom hebben we gekozen voor het zeezoogdier bruinvis, die in de koele wateren van de Noordzee, Noord-Atlantische Oceaan en de Baltische Zee woont waar wij zelf ook aanwezig zijn.

1. Bruinvissen zijn onze buren

Bruinvissen leven in alle wateren waar we opereren, meestal vlakbij de kust waar ze vissen en inktvis eten. Het zijn dus praktisch onze buren. En tijdens onze jeugd is ons allemaal door onze ouders verteld dat we onze buren goed moeten behandelen.

2. Bruinvissen hebben een super gehoor

Bruinvissen hebben een zeer gevoelig gehoor en kunnen geluiden van laag naar super hoog detecteren. Ze gebruiken hun gehoor om naar de omgeving te luisteren, en naar de echo’s van hun eigen kliksignalen, net zoals vleermuizen.

3. Bruinvissen gebruiken echolocatie

Om voedsel te vinden, te communiceren en onder water te navigeren gebruiken bruinvissen echolocatie. Over het algemeen zijn bruinvissen verlegen en vermijden ze luide geluiden.

4. Bruinvissen zorgen voor hun jonge

Bruinvissen komen zelden in grote groepen voor, maar zorgen erg goed voor hun jongeren. Een baby bruinvis wordt een kalf genoemd, en de moeder verpleegt het bijna een jaar. Bruinvissen houden meer van vrijheid dan van gezelschap, wat betekent dat ze niet van leven in gevangenschap houden. We kunnen ze geen ongelijk geven…

5. Bruinvissen zijn bedreigd

Sommige soorten zijn familie van bruinvissen en dolfijnen die de status bedreigd hebben van het World Wildlife Fund (WWF). Als indicator soort in de top van de voedselketen zijn ze belangrijk omdat ze ons informatie geven over uiteenlopende invloeden of veranderingen en over de algemene gezondheid van het mariene milieu of zeeomgeving. Visserij, verontreiniging en kunststof in de zee zijn enkele van de problemen die het leven van bruinvissen beïnvloeden.