Haga in Göteborg

5x plekjes om te genieten in Göteborg

Engeland | Geen reacties

De Zweden staan bekend om hun “fika” koffiecultuur (koffie met iets zoets) en om het leven “lugn” (relaxed, kalm) op te pakken. In Göteborg kom je om de haverklap wel een koffiezaak van de Espresso House, Starbucks of Waynes Coffee tegen, net als vele onafhankelijke charmante koffiebars. Ben je snel toe aan een bakkie koffie, ook de vele 7-Eleven en Pressbyrån winkels bieden uitkomst. Ik deel graag de 5 leukste plekjes in Göteborg om van een coffee to go te genieten! 

1. Röda Sten

Röda Sten is het museum voor kunsten, gelegen onder de indrukwekkende Älvsborgbrug. Vlakbij heb je charmante haventjes met een mooi uitzicht over de Göta Älv én spot je hoe een Stena Line ferry nipt onder de brug heen lijkt te varen.

2. Skansen Kronan

Skansen Kronan in Göteborg

Vanuit het charmante stadsdeel Haga is het even klimmen, maar het uitzicht over de hele stad beloont je inspanningen. Na meer dan 200 treden of een stijl wandelparcours vol bochten kan je bovenaan genieten van een schitterende panorama waarbij je de hele stad overziet. In de toren van de route bevindt zich een restaurant en vlak naast de toren vind je een gezellig plekje om rustig te bekomen van de klim met een hapje en een drankje.

3. Nya Älvsborgs fästning

Nya Älvsborgs fästning in Göteborg

In de monding van de Göta Älv kan je het Nya Älvsborgs fästning (nieuwe Älvsborg fort) bezoeken. Historisch gezien is het een van de weinige overgebleven forten om Göteborg te beschermen. Het staat zelfs geklasseerd als een “byggnadsminne”, de sterkste wettelijke bescherming voor historisch of cultureel erfgoed. Geniet van de rijke geschiedenis van het fort, de omgeving en het rustige, maar toch aanwezige havenleven rondom.

4. Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen park in centrum Göteborg

Net buiten het historische centrum, over de grachtengordel vind je een groene omgeving waar het ‘s zomers aangenaam vertoeven is. Mensen komen vanuit alle hoeken in Göteborg naar het park tussen de Kungsportsavenyen en de Slussgatan om op het gras te genieten van een picknick, een middagje zonnen, een boekje en het leven in al zijn charme. Leven op het moment, in goed gezelschap, zonder te veel druk van buitenaf, met een drankje. Het werkt er ten zeerste aanstekelijk.

5. Stenpiren

Stenpiren Goteborg. Photo: Nils Olof Sjödén

Het waterfront van Göteborg werd recentelijk sterk onder handen genomen en in 2016 werd het vernieuwde Stenpiren geopend. Officieel is het een verkeershub voor trams, bussen en ferries, maar het gebouw omvat ook enkele winkeltjes, een infoshop en een café. Vanaf het plein heb je een mooi overzicht op de Göta Älv en de noordelijke oevers. In de zomer kun je er ook heerlijk genieten van het mooie weer in de aanwezige strandstoelen. Meerdere keren per dag zie je er ook de ferries uit Frederikshavn (Denemarken) aankomen en indrukwekkend straatje keren voordat ze aanmeren aan de nabijgelegen terminal.