Liepaja strand Seaside Park

8x avontuur en cultuur in Liepaja

Engeland | 1 reactie

Ben je op zoek naar een vakantie die anders is dan anders? Dan is Letland een aanrader! Het is een schitterend land met een rijke historie, veel natuurschoon en bezienswaardigheden. De plaats waar de Stena Line ferry uit Travemünde aanmeert is Liepaja, een havenplaats in het zuidwesten van Letland die grenst aan de Oostzee. Het is de derde stad van het land en een bezoekje meer dan waard. De stad beschikt over uitstekende fietspaden en biedt verschillende fietstochten via de lokale VVV.

10 zomerse activiteiten in Ventspils Lees ook: 10 zomerse activiteiten in Ventspils >>

Hieronder onze top 8 bezienswaardigheden in Liepaja die je zeker gezien moet hebben:

Seaside Park

De inwoners van Liepaja zijn ontzettend trots op het Seaside park dat 3 kilometer langs de kust loopt. Het werd eind 19e eeuw aangelegd toen Liepaja een populair kuuroord was dat ’s zomers regelmatig door de Russische tsaar en zijn familie werd bezocht. Het Badhuis en de zgn. Zwanenvijver met fonteinen en prieeltje herinneren aan die tijd. Nu vinden in het park regelmatig concerten en festivals plaats. Leuk voor de kinderen is Letland’s grootste drumstel, de speeltuin, het skatepark en de levensgrote letters Liepaja die op het strand staan.

Sv.Trisvienibas baznica

Liepaja Heilige Lutherse Kathedraal

De imposante kathedraal van de Drievuldigheid werd tussen 1742 en 1758 gebouwd voor de Duitse (Lutherse) gemeente in Liepaja. Je kunt de toren beklimmen van waaruit je een groots uitzicht hebt op de stad. Het interieur van de kerk is in Rococo-stijl en bijzonder is het imposante orgel dat met meer dan 7.000 pijpen, 131 registers en 4 speeltafels een van de grootste in de wereld is.

Rožu plein

Het ‘rozenplein’ is letterlijk het hart van de stad. In de 18e eeuw was hier de marktplaats, maar in 1910 besloot het stadsbestuur om de markt te verplaatsen. In plaats daarvan legden ze hier naar ontwerp van George Kuphaldt een rozentuin aan met ongeveer 500 soorten rozen. Rond de rozenbedden zie je de stadswapens van de zustersteden van Liepaja.

Lielais Dzintars (‘Grote Barnsteen’)

Great Amber Concertgebouw Liepaja

Gebouwd in de vorm van een gigantische barnsteen, het symbool van Liepaja en de Oostzee, is het regionale culturele centrum uit 2015 een aparte verschijning. In het gebouw met acht verdiepingen zijn maar liefst drie concertzalen, diverse evenementszalen, het Liepaja Symphonieorkest, een muziekschool en enkele restaurants gevestigd.

Promenade

Promenade van Liepaja

Toen de rivier de Liva te ondiep werd, besloot men in 1697 om een nieuw kanaal te graven, het handelskanaal (Tirdzniecibas kanals). Gedurende de Sovjet-bewind was het gebied langs dit kanaal een gesloten gebied. Het laatste decennium is de kade langs het kanaal verbeterd en nu kun je er lekker wandelen met uitzicht op de pier, de boten en jachten. Niet te missen is de zandloper-klok met daarin 50 liter aan kleine stukjes barnsteen die allemaal in 2003 gedoneerd zijn door de lokale bevolking.

Peter markt

De Peter markt aan Kuršu laukums is de deels overdekte markthal waar versproducten verhandeld worden. Hij is ingeklemd tussen de kerk van Sint Anna en de kathedraal van Sint Jozef.

De kerk van St. Anna is de oudste kerk van de stad. Ze bestond al in 1508, maar in de loop der eeuwen is zowel de kerk als de toren diverse keren herbouwd. De huidige neo-gotische constructie is ontworpen door Liepaja’s meest bekende architect Max Paul Bertschy. In de kerk is het gebeeldhouwde altaarstuk uit 1697 en het orgel zeer de moeite waard.
De kathedraal van St. Jozef (Sv. Jazepa katedrale) stamt uit 1762 en is de zetel van de aartsbisschop van Kurzeme. Ook deze kerk beschikt over een rijk interieur.

Karosta

Bunker in oorlogshaven Karosta in Liepaja

Heel apart is de wijk Karosta, dat ruim een derde van het noorden van de stad inneemt. In 1890 werd in opdracht van de Russische tsaar Alexander III  begonnen met de bouw van een gigantisch militair havencomplex. Met eigen infrastructuur, elektriciteitscentrale, rioolafvoersysteem, kerk en scholen werd het een volledig autonome stad in de stad. Tsaar Nicolaas II vernoemde de haven naar zijn vader, maar in de volksmond werd het al gauw de Kara Osta (Oorlogshaven). Gedurende de Sovjet-tijd werd het complex verder uitgebouwd, waardoor er een bizarre mix ontstond van tsaristische elegante architectuur en robuuste sovjet gebouwen. In die tijd werd het heel gebied volledig afgesloten en hadden zelfs de bewoners van Liepaja geen toegang tot het gebied.

Kurmajas prospekts

Vroeger was dit de belangrijkste straat die van het stadscentrum naar de haven leidde. Hier vind je diverse monumentale herenhuizen uit de 19e eeuw, waaronder het Liepaja museum. In dit pand kom je meer te weten over het leven in de streek vanaf de steentijd tot heden. Toegang is gratis.

Sint-Nicolaaskathedraal in Karosta

Sint-Nicolaaskathedraal in Liepāja

Een bezoek aan de russisch-orthodoxe kathedraal van St. Nicolaas met z’n vijf koepels die Christus en de vier evangelisten is zeker een aanrader. Het gebouw kent een roerige geschiedenis: van kerk voor de tsaar en zijn gevolg, plundering door Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, en sporthal en bioscoop tijdens de sovjet-periode. In 1991 werd de kerk weer als godsdiensthuis in gebruik genomen.

Overtocht naar Liepāja

Op vakantie naar de Baltische Staten? Bij Stena Line kan het! Vanuit Travemünde varen we naar Liepāja waardoor je direct in het hart van de Baltische Staten aankomt. De overtocht is al beschikbaar vanaf € 79,- voor auto + bestuurder (enkele reis). Ga je mee op avontuur in Letland? Alvast welkom aan boord!