Familie op fiets vakantie in Noorwegen

Actieve vakantie met kinderen in Noorwegen

Engeland | Geen reacties

Fietsen, raften, klimmen, wandelen, paardrijden of kanoën op de rivier. Als je op zoek bent naar een actieve vakantie voor het hele gezin zit je goed in Noorwegen. Bijna alle skigebieden bieden in de zomermaanden activiteiten voor het hele gezin. Ze hebben allemaal gemeen dat er een uitstekende infrastructuur beschikbaar is met goede accommodaties. Laat ons je inspireren bij voorbereiding van je vakantie avontuur!

De mooiste autoroutes in Scandinavië Lees ook: De mooiste autoroutes in Scandinavië >>

Trysil

De plaats Trysil ligt in het natuurpark Fulufjellet in het zuidoosten van Noorwegen, op ongeveer 200 km van Oslo. In de winter is het populair als wintersportoord. In de zomer is dit prachtige natuurgebied een uitstekend vertrekpunt voor outdoor activiteiten.

De skiliften zijn elk weekend open en omgebouwd tot fietsliften, zodat je met je fiets eenvoudig naar de top van de berg komt. De aangelegde MTB-routes (ruim 100 kilometer!) lopen op prachtig aangelegde paden dwars door het bos naar beneden. Doordat je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden – van lichtgroen naar zwart voor de geoefende experts – kun je ook met jongere kinderen hier lekker fietsen.

Een andere avontuurlijke activiteit is gezinsraften. Onder begeleiding van een gids ga je samen het de Trysulelva-rivier af. Ook hier kun je kiezen uit verschillende niveaus. Het zuidelijkste deel is het rustigst en dus het meest geschikt voor gezinnen met kleinere kinderen. Er zijn rustig kabbelende gedeelten waar je eventueel kunt zwemmen, maar de trip eindigt bij de Elgfossen stroomversnelling waar de golven het hoogst zijn.

Hemsedal

Mountain carting in Noorwegen met kinderenHemsedal ligt in het gebied dat ook wel bekend staat als de ‘Scandinavische Alpen’ op ca. 200 km van Oslo. Ook in dit gebied kun je in de winter uitstekend skiën en kun je in de zomer in het prachtige landschap genieten van activiteiten voor elk wat wils. Vissen, klimmen, golfen, wandelen maar ook parasailen of met een mountain cart – een soort driewieler voor volwassenen zonder pedalen – de berg af rijden, zijn slecht enkele voorbeelden.

Meteoriet park Gardnos

Daarnaast is deze plaats een uitstekende uitvalsbasis voor enkele interessante uitstapjes. Zo kan je naar de Gardnos Meteorittparken, een park dat ligt in een krater van 5 km doorsnee die 540 miljoen jaar geleden ontstond toen een enorme meteoriet insloeg. Er loopt een wandelpad dwars door het gebied. Kinderen kunnen hier een certificaat van junior-geoloog halen.

Museumboerderij: leuk voor kinderen!

Leuk voor kinderen is ook een bezoek aan Hemsedal Bygdetun een museumboerderij waar je meer te weten komt over het boerenleven vanaf de 17e eeuw tot heden.

Geilo

Moeder en zoon vissen in Noorwegen
Geilo ligt in het midden tussen Oslo en Bergen in het Hallingdal nabij het Nationaal Park Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Europa. Dit schitterende gebied is een puur paradijs voor het actieve gezin. Wat dacht je van een bezoekje aan de High Rope Course, een parcours waar je langs 31 onderdelen kunt klimmen, balanceren of als Tarzan kunt slingeren. Natuurlijk kun je ook uitstekend wandelen en mountain-biken. De Rallarvegen is de meest populaire fietsroute vanwege het afwisselende landschap.

Vissen in Noorwegen

Daarnaast is sportvissen een belangrijk onderdeel van de Noorse outdoor cultuur en in de vele rivieren en meren bij Geilo kun je uitstekend vissen naar forel.

Wildpark Langedrag

In het nabijgelegen wildpark Langedrag kun je kennismaken met ruim 20 verschillende soorten wilde dieren, waaronder wolven, poolvossen, rendieren.

Oppdal
Kinderen in kano in Noorwegen

Ook in Oppdal in Midden-Noorwegen, 400 km van Oslo, hoef je je in de zomer niet te vervelen. Er zijn verschillende prachtige meren die perfect zijn voor een kanotocht, die je uitstekend kunt combineren met een vistripje. Er zijn prachtige zandstranden waar je tussendoor kunt picknicken en genieten van het uitzicht.

Bergwandelingen voor met kinderen

Er zijn speciale bergwandelingen voor kleine wandelaars in Trollheimen. Daarnaast biedt Oppdal ook fietsroutes in allerlei moeilijkheidsgraden, zodat er altijd wel een is die precies bij het niveau en het temperament van de kinderen past.

Wild spotten in Nationaal Park Dovrefjell

Oppdal is de ideale locatie om Dovrefjell Nationaal Park te bezoeken. In dit park kun je muskusossen, rendieren en poolvossen spotten.

Skeikampen
Skeikampen in Noorwegen

Op 3 uur rijden vanaf Oslo, ongeveer 35 minuten van Lillehammer ligt Skeikampen. De Noorse bergen daar bieden een prachtige omgeving om te wandelen. Je kunt een wandeling maken met een gids en er zijn tochten met verschillende moeilijkheidsgraden. De natuur op Skeikampen is ook perfect voor een reis met de fiets of mountainbike. Er zijn fietsroutes over verschillende soorten terrein, dus er is voor elk wat wils, van rustige fietstocht tot adrenaline-kick voor de hardcore mountain-biker.

Hafjell
Hafjell bij Lillehammer in Noorwegen

Downhill fietsen, kanoën, raften op de Sjoa-rivier of plezier maken op de Olympische bobsleebaan? Hafjell bij Lillehammer heeft voor elk wat wils!
Hafjell is prachtig gelegen in de Noorse bergen, tussen verschillende nationale parken. Als je met de familie fietst of wandelt in de bergen, kun je genieten van het prachtige uitzicht op de vallei.

Hunderfossen attractiepark: leuk voor kinderen!

Leuk voor de kinderen is hier een bezoek aan het Hunderfossen-attractiepark bij Lillehammer waar je kennis maakt met de Noorse sprookjes en natuurlijk met de Noorse Trollen.

Maak de ervaring compleet met een overtocht!

Ferry naar Oslo van Stena Line

Een vakantie in de natuur van Noorwegen met het gezin is al prachtig! Wil je de ervaring nog een gouden randje geven? Trakteer jezelf en het gezin dan op een overtocht met onze ferry vanuit b.v. Kiel naar Göteborg, waarna je koerst zet richting Noorwegen. Na het eerste deel van reis per auto kan iedereen aan boord ontspannen met de velen faciliteiten om vervolgens, een ervaring rijker én helemaal uitgerust de reis te vervolgen.