Al 30 jaar met plezier naar het werk!

Engeland | Geen reacties

Op een zonnige dag in mei was ik aan boord uitgenodigd voor een lunch op de Stena Jutlandica van kapitein en hobby fotograaf Karl-Olof Svensson. We spraken over zijn mooie foto’s van de zee en schepen, onderwerpen waar hij zeer vertrouwd mee is. Vanaf zijn 16e zat hij vaak op zee, zeilde over de hele wereld en is sindsdien werkzaam in de scheepvaart. Iets waar hij blijkbaar nooit genoeg van kan krijgen… Karl-Olof vertelt dat hij iets meer dan 30 jaar geleden begon met werken bij Stena Line en het een spannende en drukke tijd is geweest zonder ook maar één saaie dag. Hieronder vertelt hij ons meer over zijn leven op zee.

Even terug naar 1 juni 1984. Toen ben ik begonnen als tweede officier op Stena Freighter. We gingen varen voor Stena Port Link op de route Göteborg – Felixstowe – Esbjerg – Felixstowe – Göteborg. Na minder dan een jaar, was het tijd om te beginnen op de Stena Danica en kort na de Kroonprinses Victoria op de route van- en naar Duitsland. De reden van alle wisselingen is dat je als nieuwe werknemer kan verwachten dat je wordt ingezet waar nodig. Erg handig, omdat je zo je ervaring kan verspreiden en goed gevoel krijgt van alle te varen routes.

Ik ben werkzaam op alle Scandinavische routes behalve Varberg – Grenaa. Sinds zeven jaar dien ik als de kapitein van de Stena Jutlandica waar ik erg blij mee ben. Ik heb de beste baan en doen zodoende meestal gewoon leuke dingen. Het is altijd leuk om te gaan werken, niet alleen omdat je plezier hebt op het werk, maar ook door de vriendelijke gemeenschap en het grote kameraadschap dat we aan boord van de Stena Jutlandica hebben. Het lijkt misschien eentonig om als een “tram” over het Kattegat te varen, maar er is niet een dag het zelfde, iedere dag zijn de omstandigheden anders. Daardoor brengt iedere dag weer leuke of spannende nieuwe uitdagingen.

Stena Jutlandica bij Älvsborgsbron, gefotografeerd door Karl-Olof Svensson

Stena Jutlandica bij Älvsborgsbron, gefotografeerd door Karl-Olof Svensson

Ik ben geboren en getogen op Donsö, in de archipel van Göteborg, waar ik nog steeds woon als oudste in een gezin van vier broers. Onze vader werkte ook op zee. Hij was vele jaren bevelhebber in Tärntank. Het was dus het bijna vanzelfsprekend dat zowel ik als al mijn broers de zee op gingen. De eerste tien jaar was ik op een lange reis rond de wereld. Het was leuk om hier mee te beginnen, maar het waren lange periodes van dienst en dus lang weg van huis, familie en vrienden. Stena Line trok mij daarom erg. Nu ben ik nog steeds dagelijks op zee wat ik combineer met mijn sociale leven thuis.

Aan het werk in 1977 in het Verre Oosten

Aan het werk in 1977 in het Verre Oosten

Ik wil Karl-Olof graag bedanken voor zijn tijd om zijn verhaal met ons te delen. Karl-Olof geniet van de route tussen Denemarken en Zweden met de Stena Jutlandica. Welke route en ferry zijn jouw favoriet?

P.S. Alle foto’s zijn gemaakt door Karl-Olof zelf, behalve de foto uit Verre Oosten in de jaren ’70 natuurlijk ;-).

Tags: