Allemansrecht in Zweden, wat mag er wel en niet?

Allemansrecht in Zweden – wat mag wel en niet?

Engeland | 6 reacties

Het allemansrecht in Zweden, is een recht waar je tijdens jouw vakantie in Zweden leuk gebruik van kunt maken. Dat het een uniek recht is hoeven we je niet meer uit te leggen denk ik. Het allemansrecht (‘allemansrätt’ in het Zweeds) geeft je het recht om overal van de overweldigende Zweedse natuur te kunnen genieten. Klinkt interessant toch? Natuurlijk horen hier wel een aantal regels bij, vandaar de basic rules van het allemansrecht op een rijtje!

Het Zweedse allemansrecht! Lees ook: Het Zweedse allemansrecht! >>

Zweedse allemansrecht – basic rules op een rijtje!

Héél kort samengevat; niets verstoren en niets vernielen. Uiteraard zijn de basic rules iets uitgebreider dan de korte samenvatting. Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je gaat wandelen, kamperen, klimmen, bloemen plukken of andere activiteiten. Je komt in de natuur immers ook beschermde planten, dieren en nationale parken tegen en soms verblijf je ook op privéterrein. Hieronder de meest voorkomende basic rules.

 • Probeer particuliere woningen te vermijden

De Zweedse bossen en de vrije natuur zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Dit geldt niet voor gebieden met bebouwing en tuinen. In sommige gevallen is het moeilijk om de exacte grenzen van een tuin vast te stellen. Waar moet je op letten?

     • Een hek, muur, heg of natuurlijke grenslijn, zoals een rivier of een beek.
     • Een grasveld in de directe nabijheid van particuliere woningen.
     • Aangeplante bloemen, fruitbomen of moestuinen.
     • Schuurtjes, kassen en hutten.

 

 • Je tent alleen opzetten op een plaats waar het is toegestaan

Je mag je tent voor één of twee dagen opzetten, zolang je de eigenaar van het terrein geen overlast bezorgt en geen schade toebrengt aan de natuurlijke omgeving. Onthoud: Ga nooit kamperen op ecologisch kwetsbaar land, weilanden, akkers en andere velden met aangeplante gewassen. Blijf ook uit de buurt van woonhuizen, wegen en historische gebouwen. Als je wilt kamperen nabij een huis of een gebouw, of met een grotere groep, vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar.

 • Maak geen vuur op of vlakbij rotsen, of op plaatsen waar het risico bestaat dat het vuur zich verspreidt

Zorg er bij het maken van een kampvuur voor dat er geen kans bestaat dat het vuur zich verspreidt of schade aanricht aan de omgeving. De beste oplossing is om een kuil te graven. Houd deze klein en houd er toezicht op. Steek geen vuur aan op of nabij rotsen, omdat deze door de hitte kunnen barsten, en wis alle sporen van een open vuur uit voordat u vertrekt. Maak nooit een kampvuur aan wanneer er brandgevaar bestaat of gedurende aanhoudende droogte. Nationale parken en reservaten hanteren gewoonlijk strenge regels m.b.t. het aanleggen van een kampvuur. In het geval van een brandgevaarlijke situatie kan er een stook verbod worden uitgevaardigd. Informeer altijd bij de plaatselijke autoriteiten of een dergelijk verbod van kracht is.

 • Laat geen rommel achter en neem al je afval mee

Afval achterlaten is ten strengste verboden. De oplossing is eenvoudig. Neem het mee en gooi het thuis weg. In het geval er vuilnisbakken aanwezig zijn, mag u deze uiteraard gebruiken.

 • Laat geen sporen achter van menselijk afval

Houd er rekening mee dat er buiten de officiële kampeerterreinen geen wasruimten en toiletten zijn. Graaf een gat wanneer je je behoefte moet doen. Toiletpapier moet worden begraven of worden verbrand (wanneer er geen stookverbod is), zodat het niet wegwaait. Doe uw behoefte niet in de buurt van open water of rivieren, evenals van gebouwen en boerderijdieren.

 • Breng geen schade toe aan bossen of natuur

Het allemansrecht geldt voor bossen en andere natuurlandschappen, maar let op dat je geen schade aanbrengt aan gewassen, herbebossingen, ingezaaide akkers of andere kwetsbare gebieden. Blijf op de paden om zoveel mogelijk schade te voorkomen, dit geldt vooral voor fietsers en ruiters. Vergeet niet dat de kans op vernielingen in groepsverband groter is dan wanneer je alleen onderweg zou zijn.

 • Sluit altijd het hek

Je mag, om van A naar B te komen, alleen gebruik maken van hekken, of over een omheining klimmen, in gebieden waar het allemansrecht van toepassing is. Voorwaarde is wel dat je geen privéterrein betreedt zonder toestemming van de eigenaar. Blijf op veilige afstand van boerderijdieren. Klim desondanks zo weinig mogelijk over hekken, omheiningen, wallen of heggen, tenzij er echt geen redelijk alternatief in de buurt is, en sluit altijd het hek. Wanneer je toch over een omheining moet klimmen, doe dit dan zo voorzichtig mogelijk opdat je niets vernielt.

 • Pluk geen beschermde bloemen

Je mag wilde bessen, bloemen en paddenstoelen plukken en gevallen takken en kreupelhout verzamelen. Bepaalde plantensoorten zijn bij de wet beschermd en mogen dus niet worden geplukt. Informatie over alle beschermde planten vindt je bij de provincie (Länsstyrelsen). Verse twijgen, takken, berkenbast, schors, bladeren, eikels, noten en hars zijn dus verboden om mee te nemen. Orchideeën zijn in heel Zweden een beschermde bloemensoort en mogen nooit worden geplukt. Het is strafbaar om struiken of bomen om te zagen c.q. te hakken.

 • Respecteer de geldende reglementen in beschermde gebieden

In beschermde gebieden, zoals nationale parken en natuurreservaten, gelden bepaalde reglementen die het allemansrecht beperken of juist uitbreiden. Laat je informeren over de reglementen voor de gebieden die je bezoekt of wilt gaan bezoeken en lees de bepalingen en de voorwaarden op de borden in het park.

 • Op je hond letten

Honden mogen mee de natuur in, maar tussen 1 maart en 20 augustus moet je ze goed onder controle houden. Houd de hond dan aangelijnd, zodat hij niet een veld inrent waar bijvoorbeeld kalveren en lammeren staan te grazen. Tijdens de lente en de zomer is het dierenleven het meest kwetsbaar en zelfs de vriendelijkste hond kan alleen al door zijn aanwezigheid problemen en schade veroorzaken. Maar ook gedurende de andere jaargetijden is het een goed idee om je hond goed in de gaten te houden, zodat hij geen wilde dieren verwondt of verstoort. En…zorg ervoor dat er geen hondenpoep achterblijft.

 • Rekening houden met andere mensen en dieren als ik geniet van de Zweedse natuur

Natuurlijk is mountainbiken en paardrijden door het bos een geweldige ervaring, maar vergeet niet dat je andere mensen (en ook dieren) kunt storen bij hun beleving van de natuur. Het allemansrecht geldt voor iedereen. Wees tevens extra voorzichtig in het voorjaar. Dit is de tijd dat de vogels broeden en de dieren het meest gevoelig zijn.

 • Ga alleen zwemmen daar waar het mogelijk is

Zwemmen is in Zweden haast overal toegestaan, met uitzondering van privéterreinen of daar waar toegang verboden is ter bescherming van vogels of zeehonden. Hetzelfde geldt voor het (tijdelijk) aanleggen van je boot. Je mag je boot bij alle steigers aanleggen, zelfs bij privésteigers, mits je de eigenaar niet stoort. Het is toegestaan om te zeilen op zee, op meren en andere waterwegen, op voorwaarde dat er geen verboden of restricties van kracht zijn. Waterscooters zijn alleen toegestaan in bepaalde gebieden. Neem contact op met het plaatselijke provinciale bestuur voor meer informatie.

 • Bestuur alleen een motorvoertuig op plaatsen waar het is toegestaan

Het allemansrecht betekent niet dat je automatisch toestemming hebt om met de auto of de motor de Zweedse natuur en bossen te gaan verkennen. Terrein- en off-road rijden is, op een paar uitzonderingen na, in Zweden verboden. Het rijden op een sneeuwscooter kan op een besneeuwde ondergrond echter zijn toegestaan. Parkeer je voertuig altijd naast de weg. Voorwaarde is wel dat je de ondergrond niet vernielt, de landeigenaar niet lastigvalt en de weg op welke manier dan ook niet verspert.

 • Geniet van de Zweedse natuur en neem bovenstaande regels in acht zodat iedereen kan genieten!

Deze regel spreekt natuurlijk voor zich, geniet van de Zweedse natuur en neem bovenstaande regels in acht.


 • Marlon says:

  Wat nou als ik me eigen viking huisje daar wil bouwen en daar wil leven en is dat ook mogelijk met drinken en eten ik wil namelijk helemaal gratis gaan leven ik heb vwo niveau maar ik ben het zat ik wil geniet van natuur zoals mijn voorvaderen dat deden ik gratis leven gratis eten van de natuur gratis drinken en ik wil dingen in de natuur gaan planten en onderhouden maar is dat mogelijk

  • Stefan says:

   Hoi Marlon, wat mooi dat je wil leven zoals je voorvaderen deden. Het is in Zweden helaas niet toegestaan om je eigen huisje te bouwen. Zoals bij punt twee omschreven mag je alleen een tent opzetten waar het is toegestaan.

 • Benji says:

  Hej Stefan,
  Kleine correctie. Het is allemansrätt niet allemanstätt/

  • Stefan says:

   Hoi Benji! Je hebt helemaal gelijk, ik heb het direct aangepast. Dankjewel!

 • Kees Donkersteeg says:

  Goed gelezen: Het geldt dus voor een tent en niet voor voertuigen!! Ga dus met je camper of caravan naar de daarvoor beschikbare aangegeven plaatsen. Het laatste is zo wie zo aan te raden aangezien de diefstallen uit dergelijke voertuigen evenals elders in Europa een groter wordend probleem is.

  • Stefan says:

   Hoi Kees Donkersteeg, dank voor jouw reactie. Als je in de vrije natuur met een caravan of stacaravan wil kamperen dien je nog voorzichtiger te zijn, want deze vorm van kamperen valt onder de regel ´Terrängkörningslagen´. Je mag met een auto, motorfiets, bromfiets of andere gemotoriseerde voertuigen namelijk niet op onbedekte bodem in de Zweedse natuur rijden.