Pint bier in Engeland

Alles over de Britse pint!

Engeland | Geen reacties

Wie in Engeland op bezoek is, ontkomt er niet aan om een keertje een bezoek te brengen aan een gezellige pub voor een hapje en pint met tapbier. Tenminste… als je 18 jaar of ouder bent, want de pubs kennen strenge regels voor toelaten van kinderen. Brits bier is er in vele soorten en maten en er zijn meer dan 800 brouwerijen actief! Hoog tijd voor een kijkje in de keuken van de Engelse biercultuur. Cheers!

Geheimen van de Afternoon Tea Lees ook: Geheimen van de Afternoon Tea >>

Bier in soorten en maten

Stap even af van het idee dat een biertje een koud blond pilsje is met een schuimkraag van twee vingers. Een Engelse pint is ongeveer een halve liter, dus als je liever een kleiner glas hebt, bestel dan een halve pint.

De ingrediënten voor het brouwproces van het bier zijn hetzelfde als van ‘onze’ pils. Het verschil is dat er aan de gekiemde gerst (mout) ook geroosterde gerst wordt toegevoegd. Dit maakt dat deze biersoort donkerder van kleur is. Het soort gistingsproces, bovengisting of ondergisting bepaalt of het bier de naam ‘ale’ (bier met bovengisting op 15-25ºC) of ‘lager’ (ondergisting op 4-15 ºC) krijgt. In beide gevallen is het bier dat in de pub geschonken wordt real ale, dat wil zeggen tapbier dat uit het vat wordt gepompt zonder koolzuurgas. Een schuimkraag is dus uit den boze!

Pale ale

De Britse ales zijn er in soorten en maten. Pale ale is een bier dat gebrouwen wordt van licht gekleurde moutsoorten. Doordat de hop iets langer wordt meegekookt, is het iets bitterder. Vandaar dat ‘pale ale’ ook wel ‘bitter’ wordt genoemd.
IPA staat voor India Pale Ale. Deze variant van pale ale stamt uit de tijd van de Britse koloniën. Gewone ale kwam na een zeereis van maanden naar India veelal bedorven aan. Door het alcoholpercentage te verhogen naar 5-7% en extra hop toe te voegen aan het einde van het brouwproces, kon het bier beter bewaard blijven. IPA’s zijn tegenwoordig een trendy bier.

Porter

Porter is een donker bier dat ontstond doordat een Londense pubeigenaar in de 18e eeuw licht gehopt bier ging mengen met lang gerijpte ale. Dit mengsel werd populair bij de straat- en rivierdragers, vandaar de naam “porter”. Porter werd het eerste op commerciële basis gebrouwen bier in Groot-Brittannië. Tegenwoordig is deze biersoort vrijwel geheel uit het straatbeeld verdwenen, maar bij sommige micro-brouwerijen is hij nog wel verkrijgbaar.

Stout

De sterkere versie ‘stout’ is wel populair. Stout-bier wordt gemaakt van gebrande gerstekorrels in plaats van gemoute korrels. Daardoor heeft het een hele donkere kleur. Het bekendste merk stout is het Ierse Guinness. De voornaamste reden daarvoor is dat de Britse brouwers tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog te maken kregen met strenge regels bij het gebruik van graan bij het brouwen door het graantekort. De Britse varianten werden daardoor minder sterk en dus ook minder populair.

Beer tours en musea

Green King Brewey in Bury St. Edmunds Engeland

Wanneer je meer te weten wilt komen over het Britse bier raden we je aan een bier-toer te doen bij een brouwerij.
Voorbeelden hiervan zijn Woodforde’s Brewery in Woodbastwick (Norfolk), waar onder andere Nelson’s Revenge wordt gebrouwen of Greene King Brewery in Bury St. Edmunds waar je een museum kunt bezoeken èn kennis kunt maken met lokale biertjes als Old Speckled Hen, Abbot Ale en Greene King IPA .

Voor de echte fanaten is een bezoek aan het nationale bier-museum een must. In het National Brewery Center in Burton upon Trent (Staffordshire) krijg je niet alleen uitleg over het brouwproces van de Bass Ale, maar kun je ook allerlei originele voertuigen die gebruikt werden voor transport en promotie van bier bewonderen.

Bierfestivals

De CAMRA is een organisatie die zich richt op de promotie van real ale. Zij heeft jaarlijks diverse festivals om het Britse bier te promoten.

In Norwich is jaarlijks het tiendaagse Norwich City of Ale festival (23 mei t/m 2 juni 2019). Je kunt een wandeltocht maken langs historische pubs en natuurlijk veel verschillende soorten bier van het vat proeven.

Het grootste bierfeest vinden we natuurlijk in Londen. Het Great British Beer Festival in de Olympia hal (6-10 augustus 2019) trekt jaarlijks ruim 65.000 bezoekers. Buiten proeverijen van honderden brouwerijen, zijn er toernooien van pubspelletjes en veel live-muziek. En natuurlijk wordt hier degene bekend zich beste brouwer van het jaar mag noemen.
Van dit festival bestaat sinds 1997 ook een winter-editie, Great British Beer Festival Winter. Dit evenement richt zich in februari meer op producenten van stout- en porterbieren en wordt gehouden in wisselende steden in Groot-Brittannië. Dit jaar was het in Norwich en in 2020 vindt het in Birmingham plaats.