Copper Coast kustlijn in Waterford

Bezienswaardigheden in Waterford

Engeland | Geen reacties

Nabij onze aankomsthaven van Rosslare in Ierland ligt Waterford. Net als in de andere graafschappen in zuidoost-Ierland komt de geschiedenis hier tot leven als je een wandeling door het stadscentrum en langs de haven maakt. Van sporen van Vikingen en machtige middeleeuwse kooplieden tot schitterende Georgiaanse gebouwen, je komt het allemaal tegen in de oudste stad van Ierland. We hebben de leukste tips voor je op een rij gezet.

Verken het oeroude Zuidoosten van Ierland Lees ook: Verken het oeroude Zuidoosten van Ierland >>

Viking Triangle

Waterford, Viking Triangle

Waterford, een van Ierland’s oudste steden begon als de grootste nederzetting van vikingen buiten Scandinavië. In de Viking Triangle, het gebied binnen de oude stadsmuren, vind je drie musea die zeer de moeite waard zijn. Ze worden niet voor niets ‘Waterford Treasures’ genoemd. Reginald’s Tower, een ronde oude verdedigingstoren herbergt een grote collectie archeologische vondsten uit de vikingtijd; in het Medieval Museum kun je je vergapen aan middeleeuwse kleding en het Bishop’s Palace Museum is niet alleen een prachtig voorbeeld van georgiaanse architectuur maar richt zich ook op voorwerpen vanaf de 18e eeuw tot heden.

Waterford kristal

Waterford Crystal Retail House

Wie aan Waterford denkt, denkt aan het schitterende kristal dat hier al meer dan 200 jaar wordt gemaakt. In het House of Waterford Crystal aan The Mall, kun je een rondleiding maken door de fabriek en met eigen ogen zien hoe de fijne, ingewikkelde glasornamenten worden geblazen en geslepen. Natuurlijk kun je in de winkel ook een fraai pronkstuk aanschaffen.

Curraghmore House & Gardens

Curraghmore House en Gardens in Ierland

Net buiten de stad ligt in Portlaw Curraghmore House, een weelderig landhuis waar de 9e Markies van Waterford woont. Het werd in de 12e eeuw gesticht door de Anglo-Normandische familie La Pour. In de 18e eeuw werd het verbouwd tot een schitterend Victoriaans gebouw. Een bezoekje aan de gigantische tuin is ook de moeite waard. Je vindt er onder andere een tuinhuisje waarvan de muren bedekt zijn met schelpen uit de hele wereld. Ook aardig is het verhaal rond oudste brug in Ierland die in 1205 speciaal werd gebouwd voor het bezoek van de Engelse King John, die nooit kwam opdagen.

Copper Coast Drive

Waterford Coast in Ierland

De indukwekkende Copper Coast in Waterford is een gebied dat omgeven wordt door de Comeragh Mountains, een park dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het stuk kust tussen Tramoren en Dungarvan dankt zijn naam aan de kopermijnen die hier in de 19e eeuw een belangrijke rol speelden. Onderweg geniet je van het uitzicht op schitterende stranden, verborgen baaien en leuke dorpjes. Uiteraard zijn er ook diverse overblijfselen van de mijnindustrie te zien. Op de website van het Geopark zijn diverse wandelroutes en een fietsroute te downloaden.

Comfortabel Waterford verkennen

Waterford verkennen op jouw eigen tempo? Reis per comfortabele ferry vanuit Hoek van Holland naar Harwich en kies vervolgens voor de overtocht vanuit Fishguard naar Rosslare. Wil je liever iets meer van Ierland verkennen? Combineer dan de overtocht Hoek van Holland – Harwich met één van de vier routes op de Ierse Zee (b.v. Holyhead – Dublin heen en Rosslare – Fishguard. terug) met ons Landbridge arrangement. Welke route je ook kiest, er is altijd een overtocht die past bij jouw reisplannen. Alvast welkom aan boord!