Christmas Cake recept

Britse Kerstklassieker: Christmas cake

Engeland | 2 reacties

Goed voor de feestdagen als dessert of leuk om cadeau te doen: Christmas Cake is een donkere vruchtencake met specerijen (symbool voor de 3 wijzen uit het oosten) die heel lang bewaard kan worden. Net als mincepies en Christmas pudding is dit een echte Britse traditie. De ‘echte thuisbakkers’ beginnen al in november met bakken en ‘voeden’ hem elke week tot kerst met alcohol, zodat ie lekker ‘vochtig’ wordt. Maar als nu begint, krijg je nog een prima resultaat.

Ingrediënten Christmas Cake

Voor de cake:

  • 175 g rozijnen
  • 175 g gekonfijte kersen (bigarreaux) in stukjes gesneden
  • 175 g gedroogde abrikozen in stukjes gesneden.
  • 500 g krenten
  • 350 g sultana’s
  • 150 ml brandewijn of rum (meer als je de cake na afloop wilt ‘voeden’)
  • 2 rasp van sinaasappels (je hebt alleen het oranje deel van de schil nodig. Snij deze in fijne smalle reepjes)
  • 250 g zachte boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 4 grote eieren
  • 1 eetlepel suikerstroop
  • 75 g fijngehakte blanke amandelen
  • 275 g bloem
  • 1,5 theelepel mixed spice (typische ingrediënt voor mince meat en appeltaart op z’n Brits: maak het door 2 el kaneel, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder en 1 tl gemalen kruidnagel te
  • vermengen en daar 1,5 theelepel uit te nemen )

 

Voor de afwerking:

  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • Poedersuiker
  • 675 g marsepein

 

Voor royal icing (eiwitglazuur):

  • Eiwit van 3 eieren (let op dat er geen eigeel doorzit!)
  • 675 gezeefde poedersuiker
  • 3 theelepels citroensap
  • 1,5 theelepel glycerine

 

Bereiden van de fruitvulling

Doe alle gedroogde vruchten in een grote kom. Schenk de alcohol eroven en roer vervolgens de sinaasappelrasp erdoor. Bedek de kom met huishoudfolie en laat het mengsel 3 dagen weken. (Wel elke dag even doorroeren)

Bereidingswijze Christmas Cake

  1. Bekleed het bakblik (ca. 23 cm) met bakpapier en verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Doe de boter, suiker, eieren, suikerstroop en amandelen in een grote kom en meng het geheel goed door met de mixer. Voeg de bloem en de kruiden toe en mix het geheel.
  3. Roer tot slot de fruitvulling goed door het deeg. Spatel het geheel in de bakvorm en maak de oppervlakte glad.
  4. Bak de cake gedurende 4-4,5 uur in de voorverwarmde oven. Controleer na 2 uur of de cake goed op kleur is en bedek ‘m dan met zilverfolie. De cake is klaar als je aan het eind van de baktijd een vleespen of breinaald in het midden van de cake prikt en die er droog uitkomt.
  5. Laat de cake in het bakblik afkoelen.

De cake ‘voeden’

De alcohol die in de vruchtjes zat is nu verdampt: de cake is in deze vorm geschikt voor kinderen. Wil je een alcoholische versie, prik dan regelmatig gaatjes in de afgekoelde cake en giet daarin een klein beetje extra brandewijn of rum. Zo kan de alcohol erin trekken en blijft de cake ‘moist’. Dit herhaal je diverse malen, want hoe meer alcohol, hoe lekkerder. Dit is de reden dat de meeste cakes al in november worden gebakken en een week voor Kerst aan de afwerking beginnen.

De afwerking

Om de cake af te werken, haal je het bakpapier eraf en plaats je ‘m met de gladde kant boven op een schaal die ca 2 cm groter is dan de cake. Je strijkt de zijkanten en de bovenkant af met warme abrikozenjam.
Strooi een rijkelijke laag poedersuiker op je werkblad. Rol de marsepein uit tot de oppervlakte ca 5 cm groter is dan de cake. Plaats de cake met de vlakke kant op de marsepein en snij het teveel weg met een scherp mes. Draai de cake nu om. Rol de weggesneden marsepein uit tot een lange baan en breng die voorzichtig aan langs de zijkanten totdat de cake helemaal bedekt is. Met een scherp mesje snij je weer teveel aan marsepein weg. Bedek de cake met bakpapier en laat ‘m een paar dagen rusten voor je de royal icing toevoegt.

Royal icing

Royal icing is een hard, wit glazuur gemaakt van eiwit. Het verhaal gaat dat het de term ‘koninklijk’ kreeg nadat het rijkelijk gebruikt was op de bruidstaart van Koningin Victoria en Prins Albert. Het glazuur breng je aan over de marsepein, omdat het verkleurt als je ‘m direct op de cake zelf giet. Wanneer je liever geen eieren gebruikt, omdat je bang bent voor samonella, kun je ook eiwitpoeder gebruiken of royal icing mix.
Klop het eiwit in een grote kom tot het schuimig begint te worden, Meng de gezeefde poedersuiker er met 1 eetlepel per keer door.
Roer het citroensap en de glycerine erdoor tot het goedje stijf en wit is en in piekjes rechtop blijft staan.
Breng de icing aan op je cake met een spatel. Begin in het midden en verdeel het goedje gelijkmatig over de bovenkant en de zijkanten. Laat de cake rusten zodat de icing kan uitharden.
Breng als finishing touch eventueel besjes aan als decoratie.

Smullen maar!


Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.