©APCE_SNPA

Britse Nationale Parken 70 jaar

Engeland | Geen reacties

In 2021 is het officieel 70 jaar geleden dat de eerste vier nationale parken van Groot-Brittannië werden gevormd. We zetten de jarigen hier in het zonnetje! Stuk voor stuk gebieden waar je kunt genieten van adembenemende landschappen en heerlijk kunt wandelen, fietsen en klimmen. Ideaal onderdeel van je ontspannen road trip door de Britse ‘country side’.

Wandelen in Norfolk Lees ook: Wandelen in Norfolk >>

Peak District (Noord-Engeland)

©VisitBritain/Tomo Brejc
Het Peak District was het eerste National Park dat in 1951 werd opgericht. Het park heeft twee ‘gezichten’. Het zuidelijk gedeelte, ook wel White Peak genoemd, ligt op kalksteen en is voornamelijk landelijk met veel pittoreske dorpjes. Het noordelijke gedeelte, Dark Peak, ligt op grindsteen en is heel anders van karakter: spectaculaire rotsformaties en ongerept, rauw heide gebied. De westelijke arm van het Peak District bevat de Staffordshire Moorlands, waar vooral de Roaches populair is bij klimmers.
Hier kun je diverse interessante routes downloaden om te wandelen of fietsen.

Snowdonia (Noord-Wales)

©VisitBritain/Nadir Khan
Snowdonia is een ruig, bergachtig gebied in het noordwesten van Wales. Volgens de legende versloeg Koning Arthur op Mount Snowdon (Yr Wyddfa in het Welsch), de hoogste berg en tevens naamgever van het park, hier de reus Rhitta en zijn magische zwaard Excalibur zou na zijn dood in het nabijgelegen meer Llyn Llydaw zijn geworpen.
Uiteraard hebben veel klim-enthousiasten een wandeling naar de top van Mount Snowdon op de bucket list staan! Het is echter goed te weten dat er in het gebied ook bergen liggen van meer dan 900m hoogte die het beklimmen meer dan waard zijn en waar het een stuk rustiger is, zoals Cader Idres met z’n schitterende meer.
Bekijk hier wandelroutes met diverse moeilijkheidsgraden in het park.

Lake District (Noordwest Engeland)

©Dave Willis
Dit grootste nationale park bevat zowel de hoogste berg van Engeland, Scafell Pike (978m) en het grootste meer, Lake Windermere. De idyllische valleien waren inspiratiebron voor kunstenaars als de dichter William Wordsworth en tekenares en schrijfster Beatrix Potter. Niet voor niets staat dit unieke landschap op de UNESCO werelderfgoedlijst.
‘s Nachts is het Lake District één van de donkerste plekken in het Verenigd Koninkrijk. Ideaal voor wie de sterrenhemel wil bewonderen.
Het gebied is in de zomermaanden vaak druk bezocht. Wanneer je de menigte wilt mijden, raden we je aan een bezoekje te brengen aan Ennerdale Water, het meest westelijke meer. Dit meer is alleen met fiets of te voet door de bossen te bereiken.

Dartmoor National Park (Zuidwest Engeland)

©Dartmoor National Park Authority
In het graafschap Devon is Dartmoor National Park vooral bekend om z’n wilde open heidelandschap en steile granieten rotsen die soms spookachtig aandoen. Geen wonder dat dit landschap diende als inspiratiebron voor veel mythen en verhalen, bijvoorbeeld Sir Arthur Conan Doyle’s Hound of the Baskervilles.
Ook hier kunnen wandelaars en fietsers hun hart ophalen.

Onderweg naar de parken

Wat is er mooier dan een roadtrip naar een van deze nationale parken te beginnen met een comfortabele reis? Vanuit Hoek van Holland check je met jouw auto in en reis je per Stena Line ferry naar Harwich in Engeland. Je vakantie begint direct aan boord dankzij onze faciliteiten aan boord, daarnaast kom je uitgerust aan op je bestemming na een goede nachtrust in onze hutten die van alle gemakken zijn voorzien. Een ideale start voor een mooie roadtrip!