Bruine beer in Zweden

De Big Five van Zweden

Engeland | 1 reactie

Naar Afrika voor de Big Five? Nee hoor! Ook Zweden heeft wildlife en een Big Five! Met een beetje geluk spot je ze allemaal tijdens jouw bezoek aan dit prachtige land. In de Zweedse bossen en berglandschappen van bijvoorbeeld Dalarna, Värmland, Jämtland en Uppland leeft een grote populatie wilde dieren. De kans dat je minstens één van de dieren uit de Zweedse Big Five hier tegenkomt is zeker aanwezig!

Op zoek naar de Big Five van Bohuslän! Lees ook: Op zoek naar de Big Five van Bohuslän! >>

1. De Beer

Onderzoekers hebben aangetoond dat Midden-Zweden met Dalarna, Gävleborg en Jämtland de dichtsbevolkte gebieden met beren zijn in Zweden en misschien zelfs in Europa! Grofweg zijn de beren dus te vinden in de noordelijke twee derde van Zweden, van Dalarna tot helemaal in het noorden. De kans dat je een beer tegenkomt is echter klein. Beren zijn verlegen, vredig, moeilijk in het wild te zien en vallen geen mensen aan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Kom je er toch een tegen? Respecteer hem dan en blijf op afstand. Wist je dat volwassen vrouwelijke beren over het algemeen tussen de 60-200 kilo wegen en mannelijke zelfs tussen de 100-300 kilo? Zware jongens dus!

2. De Wolf

Wolf in Zweden

Dat er wolven in Zweden leven weet je al, daar Corina eerder vertelde over de wolf in het wild. Dat de populatie wolven in Zweden ontstaan is uit 3 wolven die vanuit Finland en Rusland naar Midden-Zweden getrokken zijn wist je waarschijnlijk nog niet. De grootste kans om wolven in het Zweden te spotten is in Midden Zweden, daar in de noordelijke 50% van Zweden bijna geen wolven te bekennen zijn. In de regio’s Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Vergeet niet dat Wolven verlegen zijn, goed gecamoufleerd en vaak ‘s nachts bewegen. Het kan dus heel moeilijk zijn om er een te vinden. Het is niet alleen waarschijnlijker dat je alleen het huilen van de wolven hoort, het is misschien ook nog wel leuker dan het zien van de wolven zelf!

3. De Veelvraat

Veelvraat in Zweden

De meeste mensen denken dat de veelvraat (in het Engels, Wolverine) een cartoon- of filmpersonage is. Dat is het niet. Het is misschien wel het minst bekende zoogdier van Zweden. De veelvraat is het grootste lid van de wezelfamilie en voornamelijk te vinden in de afgelegen gebieden van de bergachtige regio’s als Norrbotten, Jämtland en Västerbotten en de beboste gebieden van Dalarna en Hälsingland. De veelvraat is een grotere neef van de otters en wezels en wordt het meeste gezien tijdens het skiën in de bergen, daar ze gemakkelijk te herkennen zijn op de witte besneeuwde achtergrond. De veelvraat kan tot 100 cm lang, 40 centimeter hoog en tot wel 12 jaar oud worden. Men schat dat de populatie van de veelvraat in Zweden op dit moment zo’n 600-700 is. Laat je ons weten als je er een hebt gevonden?

4. De Lynx

Lynx in Zweden

De Lynx is van alle zoogdieren in Zweden misschien wel het moeilijkste te vinden. Weinig mensen zullen ooit een Lynx in het wilde te zien krijgen. De Lynx is de grootste katachtige in Europa, en het op twee na grootste roofdier van Zweden (op de bruine beer en wolf na). De Lynx leeft in alle delen van Zweden, waaronder Uppland, Sörmland en Bergslagen. De meeste kans om een Lynx te spotten is in de vroege ochtenden, daar ze het meest actief zijn rond zonsopkomst en zonsondergang.  De Lynx heeft krachtige benen met iets langere achterpoten, zodat ze goed kan springen en de grote oren zijn versierd met opvallende zwarte plukjes waaraan ze duidelijk te herkennen is.

5. De Eland

Elanden in de natuur van Zweden

Oké, het is misschien niet het gevaarlijkste dier van Zweden, maar het is absoluut de zoölogische superster van Zweden. De eland is te zien op safari’s, bumperstickers, ovenwanten en zelfs t-shirts. De Zweedse roofdieren, zoals de veelvraat en beer zijn niet zo makkelijk te vinden, de eland is daarintegen overal in Zweden te vinden. In de zomer wordt de eland populatie in Zweden geschat op 300.000 – 400.000 elanden. Verwacht niet dat je op iedere hoek een eland tegenkomt, je moet wat tijd doorbrengen in het bos (waar de eland de voorkeur aan geeft), of goed zoeken in open gebieden omdat je ze daar nou eenmaal gemakkelijker kunt zien. Hoe dan ook, het is indrukwekkend om een ​​eland te ontmoeten. Elanden kunnen wel 25 jaar oud worden en 2 meter 10 hoog (op schouderhoogte). Het zijn ook nog een zware jongens, daar de mannelijke elanden tot wel 850 kilo kunnen wegen. Wil je de grootste eland van Europa zien? Dan moet je naar het Sarek National Park in Lapland.

Wildlife spotten in Zweden

Zweden heeft een prachtige natuur met veel wilde dieren. Niet verrassend dus dat het land vol ligt met Nationale Parken. De Zweden zelf gaan ook op een bijzondere en respectvolle manier met de natuur om, zoals omschreven in het unieke Zweedse allemansrecht. In de zomermaanden kun je gemakkelijk één van de Big Five dieren in op het land spotten, maar wist je ook dat de regio Bohuslän een heuse Big Five van het water heeft? Wil je zelf het wildlife van Zweden ervaren en spotten, reis dan comfortabel via één van onze overtochten naar Zweden. Misschien spot je onderweg zelfs al wel een bruinvis! Laat je het ons weten?


  • Anneke van der Iest says:

    Geweldig land en nog veel mooiere nstuur. Komen hier al 35 jaar en wonen hier in de zomermaanden nu al weer 12 jaar