Atlantische Snelweg in Noorwegen. Foto Jacek Rózycki

De mooiste autoroutes in Scandinavië 

Engeland | 8 reacties

Dat Scandinavië something different is qua natuur hoeven we niet meer uit te leggen. Jaarlijks trekken velen richting Noord-Europa om te genieten van het pure en ongerepte natuurschoon. Met je eigen auto kun je in je eigen tempo het fenomenale landschap goed verkennen. En met deze prachtige autoroutes gaat dat zeker lukken!

Ga zelf op ontdekkingsreis of roadtrip door Scandinavië en ontdek de ongelofelijk mooie natuur! Om je een handje te helpen heb ik hieronder de mooiste autoroutes van Scandinavië op een rij gezet:

Verken Zweden langs het Götakanaal Lees ook: Verken Zweden langs het Götakanaal >>

1. De Atlantische kustweg in Noorwegen

De 150 km lange Atlantische weg in Noorwegen, een Nationale Toeristische route, voert je langs de rand van de oceaan. Hij staat bekend als ‘s werelds mooiste rit en is in 2005 in Noorwegen verkozen tot ‘bouwwerk van de eeuw’. De route is in 1989 aangelegd, gratis toegankelijk en is letterlijk een snelweg over zee. Hij verbindt het eiland Averøy met het vasteland via een reeks kleine eilanden en eilandjes. In totaal rij je over acht achtbaanachtige bruggen die samen 8.274 meter lang zijn. Natuurlijk zijn er onderweg voldoende uitkijkpunten gemaakt. De doorlopende wisseling van indrukken van kustlandschap, cultuur en geschiedenis geeft je een herinnering voor het leven en is daarom de absolute nummer 1.

2. Vildmarksvägen (Wildernisweg) Zweden

Wildernisweg in Zweden genaamd Vildmarksvaegen. Foto © AdventuresSweden

Je moet er wat voor over hebben, de 500 km lange Vildmarksvägen. Deze route voor gevorderden door het ruige Zweden is prachtig, en brengt je langs een paar van de meest spectaculaire gebieden van noordelijk Scandinavië met vele rivieren en watervallen waaronder de 43 meter hoge Hällingsåfallet (Zweden’s antwoord op de Niagara Falls). De route leidt dwars door het noordelijke Jämtlands. Deze regio heeft een bevolking van minder dan 1 persoon per km² en is tegelijkertijd het meest dichtbevolkte gebied van de bruine beren in Zweden. De wildernisweg is alleen gedurende de zomermaanden juni – oktober geopend. Buiten deze periode is de weg vanwege o.a. sneeuw vrijwel niet begaanbaar. De route loopt eveneens langs het Sami dorp Fatmomakke, dat zeker een bezoekje waard is!

3. Trollstigen

Trollstigen route in Noorwegen

De weg 63 in Noorwegen, de Trollstigen is onderdeel van de Noorse natuurroute Geiranger – Trollstigen. Het rijden van deze 55 km lange route is een opwindende ervaring. Terwijl je vanuit het dal tot 858 meter boven de zeespiegel omhoog klimt naar Stigrøra, passeer je maar liefst 11 haarspeldbochten. Sommige delen van de in 1936 geopende weg zijn in de berg uitgehouwen, andere zijn gebouwd bovenop stenen muren. Een indrukwekkende brug voert je over de Stigfossen-waterval. Langs de weg zijn meerdere uitkijkpunten en loopbruggen gebouwd waarmee je de imposante watervallen en bergen veilig van dichtbij kunt bekijken. Ook is er een café met panoramische ramen, een souvenirwinkel en toiletten te vinden. Deze mooie route ligt nabij de Atlantische kustweg en is daarmee dus goed te combineren!

4. Gamle Stynefjellsvegen

Gamle Strynefjellsvege route Noorwegen

Soms is de weg zelf de bestemming en dit geldt zeker voor de 27 km lange Noorse Gamle Strynefjellsvegen. De weg voert van West-Noorwegen naar het oostelijk deel van Zuid-Noorwegen. Behalve dat het landschap er omheen ontzettend mooi is, is de weg zelf monumentaal. Ze werd voltooid in 1884 en was zeker voor die tijd een technisch hoogstandje. Het is indrukwekkend om te bedenken dat deze weg volledig met de hand is aangelegd. Oud stenen metselwerk en lange rijen van wachtstenen zorgen voor een gevoel dat je in de tijd terugreist. Dit geldt ook voor de oude stenen platen die reizigers ‘s nachts gebruikten om te schuilen als zij met paard en wagen op weg gingen. De natuur onderweg kent ook scherpe contrasten. Hij varieert van mooi afgeronde vormen in het oosten als gevolg van de ijstijd tot steile, hoekige hellingen in het westen. Niet voor niets maakt deze oude toeristische weg al meer dan een eeuw indruk op reizigers. De weg gaat elk jaar open in juni en sluit vanaf de eerste sneeuwval.

5. Kustroute West Zweden

Fjällbacka langs de Westkust van Zweden

De circa 170 km lange route langs de Zweedse Westkust van Bohuslän start in Göteborg (de grootste havenstad van Zweden die is opgebouwd door Nederlanders, te herkennen aan de vele grachten en stadsparken) en loopt tot aan de grens met Noorwegen in het noorden. De route brengt je langs vergezichten over de prachtige rustige kustlijn, uitzicht op 8.000 eilanden van de archipel en pittoreske dorpjes als de badplaats Smögen, het kleine vissersdorp Fjällbacka (bekend uit de boeken van Camilla Läckberg) en Strömstad tegen de Noorse grens. Volg de kronkelige weg langs de rotsachtige kust in zo’n 2,5 uur en eet ‘s avonds de versgevangen vis!

Uitgerust aan je reis beginnen

Genieten doe je extra wanneer je bent uitgerust. Begin jouw reis dan ook aan boord van onze comfortabele ferry’s; daar begint je vakantie al aan boord! Eenmaal op je bestemming aangekomen kun je uitgerust beginnen aan één van de prachtige autoroutes in Scandinavië. Laat je mij weten wat jouw mooiste route was?


  • W. van Schijndel says:

    Dag Stefan,

    wij gaan in juli voor 4 weken naar Noorwegen.
    Wij zouden graag willen weten of de scenry route Ryfylke goed te doen is met de caravan?

    • Stefan says:

      Hoi W! Dank voor jullie reactie :). De Ryfylke is te doen met de caravan. Mag ik vragen waarom jullie hier niet zeker van zijn? (dat helpt mij om duidelijkere informatie te verschaffen :)).
      In principe is heel Noorwegen goed te doen met de caravan of camper. Mocht je meer zekerheid willen kun je -net als vrachtwagens- de E-wegen aanhouden, of bij ANWB een wegenkaart kopen die aangeeft of routes ook voor caravan geschikt zijn. Alvast een mooie reis toegewenst!

      Groeten,
      Stefan

  • Ineke says:

    Halo Stefan,
    Leuk stukje. Wij gaan begin augustus naar Noorwegen. An is vanaf Kristian sand met de klok mee de kustlijn tot bergen en dan middendoir terug in ongeveer 4 weken met een auto caravan combi. Helaas valt de Atlantische weg af dat is net een beetje te ver met de caravan. Dus bewaren we voor een andere keer. Heb je nog tips voor ons? Mag je met een caravan ook wildkamperen of liever gezegd waar/wanneer mag dit wel en waar/wanneer niet? Heb jij tips waar ik hierover info kan vinden? Alvast bedankt.
    Groetjes ineke van de Wolvendame ????

    • Stefan says:

      Hoi Ineke, wat leuk om te horen! Misschien is het leuk om delen van de Scenic Routes Hardanger of Ryfylke te rijden, deze liggen pakweg tussen Kristiansand en Bergen.

      Wat betreft het wildkamperen; ik houd altijd deze informatie aan van Visit Norway: Je mag overal op het platteland, in de bossen of in de bergen je tent opzetten om een nachtje onder de sterren te slapen. Houd er wel rekening mee dat je minstens 150 meter afstand moet houden van de dichtstbijzijnde bewoonde woning of hut. Deze 150-meterregel geldt ook voor campers en caravans.

      Wil je langer dan twee nachten op dezelfde plek blijven, dan moet je toestemming vragen aan de landeigenaar. Dat is in de bergen en erg afgelegen gebieden niet nodig. Plekken waar je je kampeertoilet kunt ledigen staan aangegeven. Dit elders doen is streng verboden.

      Alvast veel plezier en wellicht tot aan boord!

      Groeten,
      Stefan

  • Jel says:

    Hoi Stefan,
    We gaan in juli 3,5 week naar Noorwegen. Graag zou ik zoveel mogelijk hoogvlaktes willen oversteken, maar hoe vind ik die?

    • Stefan says:

      Hoi Jel, dank voor jouw bericht! Wat leuk dat jullie naar Noorwegen gaan! Hoogvlaktes kom je genoeg tegen in Noorwegen, waaronder de grootste van Europa in Nationaal park Hardangervidda. In bijna alle Noorse nationale parken kom je terreinen tegen van zacht glooiende hoogvlaktes tot scherpe bergpieken en bergen.

      Ik raad je aan wat informatie op te zoeken van de Noorse nationale parken op de website van Visit Norway, zo kun je vooraf al een inschatting krijgen van welke gebieden je wil gaan bezoeken.

      Hopelijk alvast welkom aan boord, en sowieso een fijne reis toegewenst!

      Groeten,
      Stefan

  • Anne schoemaker says:

    Hallo Stefan, wij willen de maand juni 4 weken met camper door Zweden en terug via noorwegen, heb jij mooie routes of weet jij waar ik die kan vinden.

    • Stefan says:

      Hoi Anne, dat klinkt als een mooi reisplan! Er zijn ontzettend veel mooie routes, bedenk daarbij vooral welke delen van Zweden en Noorwegen je wil zien. Wil je in het Zuiden of midden blijven of b.v. ook richting de Noordkaap? Beide is mogelijk, maar houd rekening met de reisafstanden.

      Buro Scanbrit heeft een aantal mooie rondreizen door Zweden en Noorwegen zoals de Karlsson. Een mooie route is ook van Göteborg naar Stockholm, Mora, Idre en vervolgens in Noorwegen richting Stryn, Laedal, Oslo en terug naar Göteborg. Andere tip is een kijkje op de Camperreisverslagen website.

      Alvast veel plezier met de reisplannen en hopelijk tot aan boord!

      Groeten,
      Stefan