De mooiste kastelen in Ierland

Engeland | 8 reacties

Wist je dat er naar schatting meer dan 3.000 kastelen zijn in Ierland? Ja, dat lees je goed! De rijke geschiedenis van Ierland heeft het landschap in de loop der jaren duizenden kastelen geschonken. Het maakt niet uit waar in Ierland je bent, de haven van Dublin of elders, je bent nooit meer dan 4 kilometer verwijderd van een kasteel, torenhuis of binnenplaats. Wil je vakantie vieren als een koning, ervaren hoe het is om in een kasteel te slapen, of gewoon een aantal kastelen bewonderen, dan weet je nu waar je heen moet. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een aantal van de mooiste kastelen in Ierland voor je op een rijtje gezet.

De 6 mooiste plekken in Noord-Ierland Lees ook: De 6 mooiste plekken van Noord-Ierland >>

 

1. Rock of Cashel

Eén van Ierland’s meest spectaculaire archeologische vindplaatsen. Rock of Cashel heeft onder meer een 13e-eeuwse gotische kathedraal en de mooiste 12e-eeuwse romaanse kapel in Ierland! Deze Game of Thrones filmlocatie is gelegen op een prominente groene heuvel omringd door gras, een absolute must-see!

2. Dunluce Castle
North Coast Sept 2011

De iconische ruïne van Dunluce Castle kent een lange en bewogen geschiedenis. Gebouwd rond 1500 op de dramatische kliffen aan de kust van Noord Country Antrim en voor een deel ingestort tijdens een stormachtige nacht in 1639. Ontdek het zelf!

3. Dromoland castle
dromoland-castle-ierland

De geschiedenis van Dromoland Castle in Newmarket-on-Fergus gaat ver terug. Het huidige gebouw is gebouwd in de periode 1800-1836. Het kasteel is tegenwoordig een 5-sterren hotel en heeft een restaurant met Michelinster onder leiding van chef Jean Baptiste Molinari.

4. Lismore Castle
Lismore Castle Gardens

Ervaren hoe het is om kasteelheer te zijn? Dit is je kans! Lismore Castle, daterend uit 1170, is privé eigendom en als luxe accommodatie te huur. Je bent in goed gezelschap, koning van Engeland Henry II en koning John van England gingen je voor…

5. Adare Manor
adare-manor-kasteel-ierland

Adare Manor, gelegen langs de rivier Maigue, werd gebouwd in de periode 1700-1832. Tegenwoordig huist er een hotel & golf resort op het landgoed á 3.4 km2. Adare Manor heeft enkele mooie titels gewonnen, waaronder Ireland’s Leading Hotel (2010, 2011) en The World’s Leading Boutique Golf Resort in 2012.

6. Classiebawn Castle
Classiebawn Castle, Sligo

Grotendeels gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van voormalig Brits premier en Britse minister van Buitenlandse Zaken, Henry John Temple, 3e burggraaf Palmerston. Classiebawn Castle, een particulier eigendom omringd door 3.000 hectare grond, domineert het landschap enkele kilometers rondom haar locatie en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw in de County Sligo.

7. Ballynahinch Castle
ballynahinch-castle-ierland

Ballynahinch Castle uit eind 1800 ligt in het westen van Ierland op de route van de voormalige spoorlijn van Galway naar Clifden en langs de Wild Atlantic Way. De naam komt van de Ierse ‘Baile na hinse’ wat ‘nederzetting op het eiland’ betekend. Dit kasteel ligt op een prachtige locatie en dient tegenwoordig als luxe 4-sterren hotel.

8. Ashford Castle
ashford-castle-ierland

Het in 1228 gebouwde Ashford Castle was ooit eigendom van de Guiness familie. Vandaag de dag is het kasteel een van de beste luxe 5-sterren hotels van Ierland (waar huisdieren ook welkom zijn) en onderdeel van de ‘Leading Hotels of the World’.

9. Doe Castle
doe-castle-ierland

Doe Castle in County Donegal is gebouwd in de 15e-eeuw en een van de beste forten in Noord-West Ierland. Doe Castle ligt op een spectaculaire locatie op een klein schiereiland welke aan drie kanten is omgeven door water. Het kasteel bestaat uit hoge buitenmuren rond een binnentuin en een vier verdiepingen tellende toren. Bezoeken kan, het kasteel is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang.

10. Ballysaggartmore Towers
Ballysaggartmore Towers, Lismore

Deze imposante gotische gebouwen liggen in een mooi bos vlakbij Lismore, een ideale omgeving voor wandelingen en een picknick. De magische Ballysaggartmore Towers, in 1834 gebouwd voor landheer Arthur Keily-Ussher, zorgen voor een sprookjesachtige setting middenin het bos. Een prachtige fotolocatie!

11. Kylemore Abbey
A 1004289

Door de bijna lege omgeving valt het indrukwekkende Kylemore Abbey extra op. De bouw van dit kasteel startte in 1867 en nam vier jaar in beslag. In 1920 werd een Benedictijner klooster gesticht op het terrein, vandaag de dag beheert deze community Kylemore Abbey nog steeds. Het huis en de kasteeltuin (de grootste ommuurde tuin van Ierland) zijn voor publiek toegankelijk. Rondom Kylemore Abbey vind je eveneens een kleine neo-Gotische Kerk, ook wel de ‘Miniatuurreplica’ van de kathedraal van Norwich genoemd.

12. King John
king-johns-castle-ierland

Het 13e-eeuwse King John’s Castle op ‘King’s Island’ in het middeleeuwse centrum van Limerick is een van de best bewaarde Normandische kastelen in Europa. De muren, torens, vestingwerken en overblijfselen van een Viking nederzetting mogelijk al uit 922 die werden blootgelegd tijdens archeologische opgravingen in 1900, maken een bezoekje aan dit kasteel meer dan waar!

Overtocht naar Ierland

Net zo enthousiast geworden over Ierland als wij? Reis comfortabel met de auto naar Ierland per ferry overtocht. Bij Stena Line heeft u keuze uit maar liefst 4 routes over de Ierse zee welke garant staan voor een snelle verbinding! Alvast welkom aan boord!

 


 • Herman Van Dijck says:

  Hallo: ik heb een vraag, kan je niet rechtstreeks van België, Nederland, Frankrijk met de mobilhome ( met de boot).
  Naar Ierland reizen.

  Gr Herman

  • Stefan says:

   Hoi Herman van Dijck,

   Dank voor jouw bericht. We hebben in ons routenetwerk een route die vanuit Cherbourgh (Frankrijk) naar Rosslare vaart. Deze route kan wellicht uitkomst bieden.

   Groeten,
   Stefan

 • Hans van etten says:

  Wat is de beste manier om met een camper naar Ierland te gaan? Waar begint de reis?

  • Stefan says:

   Hoi Hans,

   Dank voor jouw vraag! Binnen ons routenetwerk hebben we twee opties om je reis te starten; Hoek van Holland of Cherbourg (als je je reis naar Ierland wil combineren met Frankrijk).
   Wanneer je in Hoek van Holland start reis je met ons Landbridge arrangement voordelig via Harwich naar Engeland. Eenmaal in Engeland kun je uit 4 routes kiezen die je naar Ierland brengen. Het Landbridge arrangement combineert 4 overtochten (Hoek van Holland – Harwich en overtochten tussen Engeland en Ierland naar wens, in één boeking).

   Alvast welkom aan boord & fijne vakantie toegewenst!

   Groeten,
   Stefan

 • I.J.de Fretes says:

  Ik heb geen auto. als ik de overtocht zou maken, waar kom ik dan aan.

 • De Kocker Willy says:

  Schitterend, we houden van het landschap en uiteraard de bezienswaardigheden.
  Vanuit België ? Hebben al 5 x de Schotse “highlands” gedaan. Nu Ierland…? We spreken 4 talen, dus dan kan ginds geen
  probleem zijn except in het “Keltisch”…