Koning met zijn kroon

De mooiste plekjes van de Britse koninklijke familie

Engeland | Geen reacties

Elke zomer opent het koninklijke Buckingham Palace in Londen haar deuren voor het publiek. Tijdens een rondleiding kun je je vergapen aan de pracht en praal in de uitbundige pronkkamers, de troonzaal en de balzalen waar staatsbanketten gegeven worden. Dit jaar is dat van 21 juli tot 1 oktober. Ter ere van de 70e verjaardag van kroonprins Charles is er een tentoonstelling van kunstwerken die hij heeft samengesteld.

Als een Royal naar Groot-Brittannië… Lees ook: Als een Royal naar Groot-Brittannië… >>

Maar er zijn nog veel meer plaatsen in Engeland waar je rechtstreeks in de voetsporen van de Britse koningen en koninginnen kunt stappen. Voel je voor even lid van de Britse koninklijke familie en ontdek de mooiste plekjes en vertrekken. Laat je ons weten hoe het was?

The Royal Pavilion, Brighton

The Royal Pavilion in Brighton

Het Royal Pavilion in Brighton is oorspronkelijk gebouwd als een lustoord aan zee voor koning George IV, die regeerde tussen 1820 en 1830. De architect Henry Holland bouwde het in 1787. In zijn ontwerp vermengde hij de grandeur van de Regency periode met de stijl van Indiase en Chinese gebouwen. Je kunt een uitstekende audio toer volgen waarin de kleurrijke historie en verhalen over de buitenissige feesten van deze koning worden toegelicht in de banketzaal, de grote keuken, de muziekkamer en de paleistuin. Brighton ligt in zuidoost Engeland. Vanuit Londen duurt de treinreis ongeveer een uur.

Leeds Castle, Kent

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, ligt Leeds castle in Kent, in zuidoost Engeland.
In Leeds Castle hebben vele generaties Britse royals rondgelopen sinds koningin Eleanor van Castille het in 1278 kocht. Maar liefst zes koninginnen van Engeland (en de koningen Edward I, II en III en Richard II) zijn nauw aan het kasteel verbonden en het was gedurende meer dan 300 jaar het koninklijk paleis. Het kasteel is volledig in oude glorie hersteld. Je kunt punteren met een bootje in de brede slotgracht, slenteren door de tot in de puntjes verzorgde tuinen en het mysterieuze doolhof, met de kleintjes naar de speeltuin en een bezoekje brengen aan het unieke museum voor hondenhalsbanden. Vanuit Londen duurt de treinreis ongeveer een uur.

Hampton Court Palace, Windsor

Hampton Court in Windsor

Het favoriete paleis van Hendrik VIII, Hampton Court Palace moet je gezien hebben. In 1838 stelde koningin Victoria de tuinen al open voor het publiek, en het is nog steeds een van populairste paleizen voor toeristen. In het paleis kun je door de woonvertrekken van Willem III dwalen. Ook de 450 jaar oude koninklijke kapel ‘Chapel Royal’, de met wandtapijten behangen grote zaal van Koning Hendrik VIII en de enorme keukens zijn een bezoekje waard. Het paleis ligt op ongeveer 35 minuten reizen per trein vanaf Londen.

Sandringham, Norfolk

Sandringham House nabij Norfolk

Koning George V vond zijn buitenhuis Sandringham, in Norfolk, ‘de beste plaats ter wereld’. Het wordt nog steeds door de koninklijke familie bewoond. Het immense park Sandringham Country Park kunt u gratis bezoeken. De benedenverdieping van Sandringham House, het Sandringham Museum en de koninklijke tuinen Sandringham Gardens zijn ook open voor het publiek. Sandringham ligt in oost-Engeland, op ongeveer 1,5 uur van Cambridge.

Windsor Castle, Windsor

Windsor Castle - © Douglas Harding

Windsor Castle – © Douglas Harding

Windsor Castle stamt uit de 11e eeuw en is het oudste en grootste kasteel ter wereld dat nog bewoond wordt. In de verschillende ruimtes maak je kennis met ruim 1.000 jaar monarchie. Verbaas je over het supergedetailleerde grote poppenhuis van koningin Mary (inclusief mini wijnkelder met stromend water), de gotische St. George’s Chapel en het wisselen van de wacht dat elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag plaatsvindt om 11:00 uur. De treinreis vanaf Londen naar Windsor duurt ongeveer 35 minuten.