Dan Sten Olsson in Valo

Een ongelooflijke Olsson wordt 70!

Engeland | 1 reactie

Het begon allemaal aan de keukentafel toen Dan Sten Olsson pas 15 jaar oud was, de reis met Stena Line. Vandaag wordt onze eigenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Stena AB, 70 jaar. Er zijn veel bewogen en spannende jaren geweest, die we hier graag op het blog met jou willen delen, ter ere van deze bijzondere dag.

Toen Dan Sten 15 jaar oud was heeft zijn vader, Sten Allan Olsson, Stena Line opgericht. Dan Sten herinnert zich dit als een spannende en bewogen periode.

Het was leuk om het allemaal vanaf de keukentafel te volgen en ik herinner me dat mijn vader thuiskwam van het werk, zijn telefoon pakte en begon te bellen. Ik zat er naast en luisterde.

Eerste overtocht van Stena Line Dan Sten Olsson bij een miniatuur van een van de Stena Line schepen

Een jaar later ging Dan mee op een van de eerste afvaarten die door zijn vader Sten A Olsson´s nieuwe ferrymaatschappij werd bediend. Het was een schoolreisje met de ferry Wappen von Hamburg op de route van Göteborg – Frederikshavn. Het was een heel bijzondere reis, want met hem aan boord was zijn vriendin, Jane, die tot op de dag van vandaag zijn vrouw is.

Het was een leuke reis, herinnert Dan zich, toen we hem spraken in zijn kantoor op het hoofdkwartier van Stena Line’s in Göteborg. Naast de oprichting van Stena Line, betekende 1962 ook het begin van zijn relatie met Jane.

In de voetsporen van…

Dan Sten Olsson en zijn vader en Stena Line oprichter Sten Allan Olsson

Het was pas in 1972, na een MBA van de Gothenburg School of Economics en diverse stages en banen, dat Dan Sten uiteindelijk toetrad tot Stena Line en daar als trouwe werknemer voor nu al bijna 45 jaar is gebleven.

Het in de voetsporen treden van zijn vader was echter niet altijd een deel van zijn plan. Dan Sten had eigenlijk een heel compleet andere carrière in gedachten.

Nee, eigenlijk wilde ik historicus worden. Maar nadat ik dit nogmaals overwoog, heb ik besloten dat het werken met Stena Line leuker zou zijn.

Dan Sten zijn eerste belangrijke beslissing in het bedrijf was dat hij het advies van zijn vader negeerde om af te reizen naar New York en daar een opleiding te volgen in tankschepen. Hij was ervan overtuigd dat de toekomst van het bedrijf lag in het omgaan met passagiersschepen, en stond volledig achter zijn beslissing. Later zou blijken dat het een slimme move was, en een beslissing waar we bij Stena Line erg dankbaar voor zijn.

De markt voor passagiersschepen zag er toen veelbelovend uit. We hebben ons recenter gericht op de ontwikkeling van onze tanker operaties. Maar op dat moment denk ik dat ik de juiste beslissing heb genomen”, zo betoogt hij.

Eigenlijk is er niets leuker dan het runnen van een rederij, gaat hij verder. Optimisme is de rode draad in de ontwikkeling en de geschiedenis van ons bedrijf. Naast efficiënt vervoer, bieden wij producten waar onze klanten direct van kunnen genieten. Het is een fantastische omgeving om in te werken!

Bijzondere ondernemer

Ondanks al het succes, liep niet altijd alles op rolletjes. Maar dit is waar Dan Sten’s houding ten opzichte van het ondernemerschap een grote rol heeft gespeeld.

Economische cycli en trends hebben door de jaren heen zowel kansen als bedreigingen gecreëerd. Voor ons is het belangrijk om altijd te onthouden dat de wereld niet stopt als het even moeilijk is. Mijn mening is dat er geen slechte bedrijven zijn, maar het een geval is van slechte branches. Uiteindelijk is het dit geloof in combinatie met het vertrouwen dat wij in onszelf hebben, wat ons de moed gaf om de business te ontwikkelen.

Mijlpalen van Dan Sten bij Stena Line

Op de vraag wat de belangrijkste mijlpalen van Dan Sten zijn in de loop der jaren bij Stena Line zegt Dan zonder twijfel;

  • Toen de eerste auto ferry Stena Danica aankwam
  • Toen we begonnen met de verkoop van verpakte reizen
  • Toen we onze ferry’s verder ontwikkelde en verbouwde zodat we twee vrachtwagen dekken hadden, in plaats van één.

Dát is de grootste innovatie waar ik verantwoordelijk voor was. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat we onze concurrenten ver voor waren, waaronder het toenmalige Sessanlinjen. aldus Dan Sten.

Innovatie hoeft niet ingewikkeld te zijn…

En als we het over innovatie hebben, dat is iets wat Dan Sten bijzonder aan het hart gaat. Dat is de reden dat hij alle medewerkers aanmoedigt bij te dragen aan innovatie en ervoor te zorgen dat we de juiste tools hebben. Een groot deel van de enorme vooruitgang die is geboekt in het bedrijf in de afgelopen 55 jaar is ontstaan dankzij de filosofie en gedachte om onze producten continu te ontwikkelen en onszelf uit te dagen innovatief te blijven zijn.

Innovaties zijn verbluffend. Het beste voorbeeld van een innovatie is wanneer twee werknemers gezamenlijk besluiten een kast van de ene kant van de kamer naar de andere te plaatsen, waardoor de productiviteit verhoogt. Het hoeft niet meer ingewikkelder dan dat te zijn, zegt hij.

Op de vraag wat zijn vader Sten hem zouden vertellen over het bedrijf vandaag de dag, antwoord Dan Sten met een glimlach;

Hij zou zeggen: “Jeez wat is het goed gegaan!” En daaraan toevoegen: “Ik vertrouw erop dat je geld spaart voor in de toekomst en de huidige moeilijke tijden.

Felicitatie!

Na deze mooie en zeer typische woorden, willen we Dan Sten graag feliciteren met dit jubileum middels een volmondig viervoudige, cheers! Hoera, hoera, hoera – HOERA!

Tags: