Fietsen in Goteborg

Fietsplezier in Zweden

Engeland | Geen reacties

Zweden is het ideale land om op de fiets te verkennen. Er zijn uitstekende fietsroutes uitgezet die over het algemeen goed gemarkeerd zijn. Dus neem vooral je fiets mee en verken het afwisselende landschap op de pedalen! In dit blog hebben we een paar suggesties verzameld, zodat je – zodra het weer – kan je droomreis kunt samenstellen.

Fietsen in en om Göteborg

De fiets (“cykel” in het Zweeds) is een perfect vervoermiddel om de gezellige havenstad Göteborg te verkennen. De stad beschikt over meer dan 350 km aan fietspaden en alle bezienswaardigheden liggen binnen 30 minuten rijafstand. Met het ‘stalen ros’ ben je vaak sneller dan met bus, tram of auto!
Een handige Engelstalige app voor fietsen in en rond Göteborg is Cykelstaden, te vinden op de site van Trafiken.nu. Je vindt er buiten alle fietspaden, plaatsen voor fietsverhuur, en zelfs stations om je banden op te pompen.

Voor een wat langer uitstapje raden we een bezoekje aan op de talloze eilandjes voor de kust ten zuiden van Göteborg, ofwel Södra Skärgården. Het autovrije eiland Donsö is eenvoudig met een veerpont vanaf Saltholmen te bereiken. De uitstekend gemarkeerde fietsroutes leiden je langs de typische rode vissershuisjes en vanaf de Radarberget heb je een mooi uitzicht over de scherenkust.

Kattegattleden

De eerste officiële nationale fietsroute in Zweden loopt van Göteborg vlak langs de westkust helemaal naar Helsingborg in het zuiden. Tijdens deze route van 370 km zie je brede zandstranden, duinen, hoge rotsen, velden, vissersplaatsjes en bossen. Ook grotere steden met veel bezienswaardigheden als Halmstad liggen op deze route.
Lees meer over Kattegattleden >>

Langs het Göta-kanaal

Fietsen langs het Göta-kanaal
We beschreven al eerder hoe je met de auto een prachtige reis hebt als je het Göta kanaal dwars door Midden-Zweden volgt van Sjötorp aan het Vänernmeer naar Söderköping aan de oostkust. Maar wist je dat je uitstekend kunt fietsen op het 200 jaar oude autovrije jaagpad langs het kanaal? Een fietskaart, ideeën voor campings en hotels is te vinden op de site van gotakanal.se.

Klarälvsbanan en Klarälvsleden

Dwars door Värmland vanaf Karlstad aan het Vänernmeer naar Uddeholm het noorden loopt parallel aan de rivier de Klarälv een asfaltweg die gelegd is op een oude spoorbaan. Deze 90 km lange Klarälvsbanan is helemaal autovrij en omdat je door een vlak landschap rijdt zonder heftige heuvels is het een ideale route om met kinderen te fietsen.
Vanaf Uddeholm gaat het pad over in de Klarälvsleden, dit is een kiezelpad van 120 km dat dwars door de bossen loopt naar Sysslebäck. Een aanrader is onderweg een uitstapje maken naar de ruige Brattfallet, een 10m hoge waterval.

Fietsroutes in Dalarna

In Dalarna in Midden-Zweden komen alle soorten fietsers aan hun trekken. Mountainbikers vinden in de gebieden die in de winter bekend staan als ski-oorden als Säfsen, Falun en Idre uitdagende downhill trails (maar wel eventueel met de stoeltjeslift weer naar boven…) en spectaculaire cross-country paden. En fietsers die het wat rustiger aan willen doen, kunnen genieten van mooie ritjes in de natuur langs verlaten landweggetjes, prachtige meren en langs bezienswaardigheden als het grootste Dala-paard in Avesta.
Uitgebreide routebeschrijvingen vind je op de site van Visit Dalarna.

Enthousiast geworden over fietsen in Zweden?

Breng zelf een bezoekje aan Zweden en reis comfortabel per Stena Line ferry via ons uitgebreide routenetwerk.
Alvast welkom aan boord!