Fika, een begrip in Zweden

Fika

Engeland | 1 reactie

Fika is een begrip in Zweden en staat symbool voor de Zweedse koffiecultuur. Deze Zweedse traditie gaat namelijk ver terug en betekent in de basis ‘koffie te hebben’, iets wat hand in hand gaat met zoetigheden als gebakjes, taartjes, koekjes en de usual suspects als cinnamon rolls (of kanelbullar) en semla. En als we het over zoet hebben, dan is het niet zo verwonderlijk dat fika onder de Nederlanders steeds wint aan populariteit!

Fika is in Zweden een belangrijk onderdeel van de cultuur. Iedereen doet een fika, van jong tot oud en ongeacht welke dag of het tijdstip. Fika betekent een pauze en is een sociale aangelegenheid. Meestal een koffiepauze met collega’s, familie of vrienden en op de werkvloer vaak om 10.00u en 15.00u. Naast koffie is thee, sap of andere alcoholvrije dranken natuurlijk ook toegestaan tijdens de fika. Traditioneel vereist fika zoete producten van de patisserie, gebakken producten (vooral kaneelrollen) of broodjes en koekjes.

Om je wat bekender te maken met fika, de Zweedse traditie die zich verspreidt over de hele wereld, delen we maar al te graag wat recepten om zelf jouw eigen fika te maken en te delen met jouw familie, vrienden of collega’s!

Laat je ons weten wat jouw favoriete lekkernij bij de fika is, of waar je de beste fika hebt genoten?

Recepten:

  1. Recept voor kanelbullar (of Cinnamon Rolls)

 

Tags: ,

  • Julie says:

    Ik woonde vroeger in Zweden. Op onze kantoor was er een diepvries. Wij buitenlanders verbaasden ons altijd dat, ook als de temperatuur buiten ver onder de nul was, ons Zweedse collega’s zaten altijd ijsjes te eten!