Star Wars filmlocatie ©LUCASFILM

Filmlocaties in Ierland

Engeland | 2 reacties

Het prachtige landschap en de ruige kusten van Ierland zijn ook in Hollywood niet onopgemerkt gebleven. In de loop der jaren zijn er veel films en series opgenomen in de ongerepte Ierse natuur, waaronder wereldhits als Star Wars en Games of Thrones. Wil je de filmlocaties zelf zien? Dat kan! Ik zet er een aantal voor je op een rij… En weet je wat het mooie is? Ierland is vanuit Nederland helemaal niet zo ver weg!

Star Wars locaties in Ierland Lees ook: Star Wars locaties in Ierland >>

Game of Thrones filmlocaties

Game of Thrones wordt gefilmd in Noord-Ierland. Op de binnenplaats van Castle Ward in Co Down, wat het decor was voor Winterfell in Game of Thrones kun je genieten van een dagje uit op het landgoed. Hier tref je o.a. een fietspad rond het terrein wat je langs Audley’s Castle brengt en het veld dat in de HBO-serie Robb’s kamp werd genoemd. Op de binnenplaats van Castle Ward kun je zelf met pijl een boog schieten op een replica van de boogschietbaan uit de serie.

Skellig Michael in Star Wars

Skellig Michael filmlocatie Star Wars

Een van de locaties in Ierland die in de schijnwerpers staat is Skellig Michael in Co Kerry. Dit eiland is te zien in de iconische scène aan het einde van Star Wars Episode VII: The Force Awakens. In werkelijkheid is Skellig Michael een rotsachtig eiland met bijenkorfhutten, en was dit de thuisbasis van monniken tussen de 6e en 8e eeuw, en is het nu de thuisbasis van kolonies papegaaiduikers en stormvogels. Je kunt Skellig Michael zelf bezoeken, maar toegang tot de eilanden is seizoensgebonden (vanaf 14 mei) via weersafhankelijke boottochten vanuit Portmagee. Vaart de boot niet? Dan kun je de eilanden ook vanaf de kust  van Kerry bewonderen.

Malin Head en ruige kustlijn

Malin Head, langs de Wild Atlantic Way in Ierland

Het meest noordelijke punt van Ierland, Malin Head, en het schiereiland Inihowen zijn met hun prachtige ruige kustlijn en mooie stranden het startpunt van ‘s werelds langste kustroute; de Wild Atlantic Way. De spectaculaire panorama’s van de Wild Atlantic Way kustroute zijn in vele films te zien geweest waaronder Harry Potter en The Half Blood Prince (2009) en The Princess Bride (1987).

Oscarwinnende filmlocaties

Er zijn ook Oscarwinnende films opgenomen op Ierse bodem. De klassieker The Quiet Man (1952) won een Oscar met John Wayne en Maureen O’Hara werd opgenomen in Mayo’s Maam-vallei en het dorp Cong. De eveneens Oscarwinnende Ryan’s Daughter (1970) werd gefilmd op het schiereiland Dingle in Graafschap Kerry. Prachtige scènes uit deze film zijn opgenomen op Inch Strand en Coumeenole. Op vergelijkbare locaties is overigens ook gefilmd voor Far And Away (1992), waarin Tom Cruise en Nicole Kidman de hoofdrollen vertolkte.

Filmlocaties Graafschap Galway en Graafschap Sligo

Zowel de net genoemde Maam-vallei als National Park Connemara liggen in de Graafschap Galway. In het Connemara National Park gingen hoofdrollen Jennifer Aniston en Owen Wilson op huwelijksreis in de film Marley And Me (2008). Een ander dorpje, Leenane, aan de kop van de fjord bij Killary Harbour werd gebruikt voor de film The Guard (2011) en is ook de moeite waard om te bezoeken. Iets verderop in het Westen werd de film Calvary (2014) gefilmd, in het surfdorp Strandhill.

Filmlocaties Graafschap Meath en Graafschap Wexford

In het oosten van Ierland tref je een iconische locatie aan, Trim Castle. Deze locatie is gebruikt voor verschillende vechtscènes in de populaire film Braveheart (1995) met Mel Gibson, samen met de Irish Army Reserves. Voor Braveheart werd overigens ook gefilmd in de Wicklow Mountains. Op het Curracloe Strand in Graafschap Wexford werden, eveneens met behulp van de Irish Army Reserves, de D-Day landingen herdacht gefilmd Saving Private Ryan (1998). Het moge duidelijk zijn dat de reputatie van Ierland als filmlocatie groeit en zeker niet onopgemerkt is gebleven in Hollywood…

Filmlocaties Dublin

Natuurlijk mag een mooie stad als Dublin niet ontbreken. In Dublin zijn diverse films opgenomen waaronder P.S. I Love You (2007) met Gerard Butler en Hillary Swank in de hoofdrol. In deze film is onder andere Whelans Pub, gevestigd op Wexford Street, gebruikt als filmlocatie. Ook  Market Street in Dublin is als filmlocatie gebruikt, maar dan voor de film Far and Away (1992) met Tom Cruise en Nicole Kidman. En om nog maar een populaire film te noemen, voor Braveheart (1995) met Mel Gibson is ook Dunsoghly Castle in Dublin gebruikt als filmlocatie. Genoeg te zien dus in Dublin!


  • Caro says:

    Hoi Stefan, wij waren onlangs ook op Ierland en hebben de filmlocaties meegenomen die je had doorgeven, ! was alvast een aanrader, dank hiervoor

    • Stefan says:

      Hoi Caro, wat leuk om te horen! Graag gedaan, hoop dat jullie hebben genoten op de filmlocaties! Groeten, Stefan