Gezocht: meer maritieme vrouwen

Engeland | 2 reacties

Regelmatig berichten we je over ons streven naar een duurzame toekomst. Een hele belangrijke brengen we hier voor het voetlicht: we streven ernaar om in 2022 de meest diverse ferrymaatschappij ter wereld te zijn. Hier leggen we je uit hoe we dat willen bereiken.

Stena Line ferry op batterij voeding met elektrische auto Lees ook: Onze weg naar duurzaamheid >>

De genderkloof dichten

De scheepvaart is van oudsher een mannenbolwerk. Wist je dat slechts 2% van de 1,2 miljoen zeevarenden wereldwijd vrouwen zijn? Als grote rederij ondernemen we al geruime tijd initiatieven om deze kloof te dichten. Voorbeelden hiervan zijn ervoor zorgen dat bij het plannen van opvolgers zowel mannen als vrouwen vertegenwoordigd zijn en het aanpassen van wervingsmethodes, vooral voor posities in delen van het bedrijf waar er genderongelijkheid was.

Deze initiatieven hebben ervoor gezorgd dat we het aantal vrouwelijke managers binnen de organisatie in 5 jaar tijd hebben weten te verhogen tot 20%, een stijging van maar liefst 42%. Maar onze doelstellingen zijn ambitieuzer: we willen de meest diverse rederij ter wereld zijn. Voor eind 2022 is het de bedoeling dat 30% van alle managers, op alle niveaus binnen het bedrijf, uit vrouwen zal bestaan. Dat geldt zowel voor onze ferry’s, binnen onze havenbedrijven, de managementteams als op directieniveau.

“Onze gendergelijkheidsstrategie geeft ons een voorsprong in een wereld waarin bedrijven strijden om toptalent. Onderzoek toont aan dat wanneer bedrijven deze strategie voeren, ze ook creatiever en innovatiever en uiteindelijk succesvoller zijn”, zegt Margareta Jensen Dickson, Group Head of People, Stena Line. “De diversiteitsambities van Stena Line worden ingegeven door de Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen van de VN; Zorgen voor volledige en effectieve deelname van vrouwen en gelijke leiderschap kansen op alle niveaus van besluitvorming in het politieke, economische en openbare leven”, aldus Dickson.

Rolmodellen ter inspiratie

Buiten de al genoemde initiatieven zal er een wereldwijd netwerk van vrouwelijke leiders binnen de Stena-organisatie worden gelanceerd in 2021. Hiermee willen we meer vrouwelijke rolmodellen zichtbaar maken, ter inspiratie voor toekomstige vrouwelijke medewerkers.
Op stenaline.com is een aparte pagina gemaakt waar een aantal van deze ‘power vrouwen’ aangeeft waarom juist zij de uitdaging zijn aangegaan om te werken in de scheepvaart.

Lees meer over Women in Maritime »


 • Joeri Prinsenberg says:

  Hoe kom je als vrouw in aanmerking voor een positie bij Stena als je schoolverlater bent? Welke studie sluit het beste aan? Waar is de meeste behoefte aan? Mijn dochter heeft een exact pakket en moet gaan kiezen voor een vervolgopleiding.

  • Stena Line Travel Team says:

   Beste Joeri,
   Wat leuk om te horen! Onze afdeling HRM geeft aan dat MBO of HBO zeevaartschool een goede vervolgopleiding is voor een maritieme functie binnen Stena Line.
   De meeste behoefte is er op dit moment aan vrouwen in de techniek. Maar wat je zeker niet uit het oog moet verliezen, is dat ze iets moet kiezen waar ze interesse in heeft èn gelukkig van wordt.
   Veel succes met kiezen!