Fred Finn, Worlds Most Travelled Man op de brug Stena Hollandica

Guinness Book of Records Worlds Most Travelled Man reist met Stena Line

Engeland | 1 reactie

De route van Hoek van Holland – Harwich bestaat 125-jaar en kent een rijke geschiedenis waarin veel passagiers, producten, voertuigen, huisdieren en meer met een van de ferry´s reisde tussen Nederland en Engeland. Ter ere van het 125-jarige jubileum een interview met een speciale gast: de Guinness Book of World Records erkende meest bereisde man ter wereld: Fred Finn. Lees meer over zijn reisavonturen en zijn ervaring met het reizen per ferry op de route Hoek van Holland – Harwich

Hoe ben je bekend geworden als ‘s werelds meest bereisde man?

“Toen Concorde op 25 mei 1976 vanuit Washington DC begon te vliegen, zat ik op de eerste vlucht. Ik heb de originele, zeer speciale lederen handbagage-tag nog steeds! Terwijl ik met de Concorde pendelde voor mijn werk, en het zo’n kleine vloot was, kwam de pers er achter dat ik 150 vluchten had gedaan. Daarna ontmoette Guinness World Records me in New York. Toentertijd woonde ik in de Verenigde Staten en zo gaf dit mij uiteindelijk toegang tot het Guinness World Records, met 7 miljoen mijl in 1983.”

Hoeveel landen heb je in totaal (tot nu toe) bezocht?

“150 landen met Georgië als de 150ste.”

Wat noem je thuis als je niet over de wereld reist?

“Ik woon in Groot-Brittannië en bezoek Oekraïne waar mijn vrouw vandaan komt en zij nog steeds een woning heeft.”

Hoe heeft ‘s werelds meest bereisde man ferry naar Nederland ervaren, en wat is het unieke kenmerk van reizen per ferry dat voor u opviel?

“Voor mij was het ergens in de zestiger jaren toen ik voor het laatst op zee was. Hoeveel er intussen is veranderd en wat gelijk is gebleven is mooi om te zien. Bijvoorbeeld hoeveel schoner de moderne groene ferry’s zijn. Het gemak van instappen met de auto, de zeer professionele receptie en de comfortabele hut. Het gemak van afmeren en het aanmeren in Hoek van Holland zijn mooie momenten. De Stena Hollandica & Stena Britannica zijn zeer grote veerboten maar worden zo gemakkelijk afgehandeld. Natuurlijk was het restaurant met een volledig a la carte menu op zo’n korte reis een geweldige ervaring, super eten en super vriendelijke service. Niet alleen in het restaurant, maar van alle bemanningsleden die ik ontmoette, kreeg ik de indruk dat ze allemaal leuk vonden aan boord van de ferry´s die ik heb gevaren. ‘

Dessert aan boord Stena Line

Naar Nederland reizen over zee is een unieke manier van reizen. Je hebt meer tijd en bewegingsruimte en kunt aan boord relaxen. Hoe heb je je tijd doorgebracht aan boord van de Stena Hollandica & Stena Britannica?

“Eerlijk gezegd ontdekte ik na een lange dag reizen dat ik na een zeer aangenaam diner, een mooie wandeling rond het dek op een zeer koude en winderige nacht naar mijn heerlijke comfortabele hut kon. Ik heb echt genoten van het comfort van mijn bed in mijn hut en sliep heel goed tot de wake-up call in de vroege ochtend, de hele reis en ervaring waren erg ontspannend.”

Wat was je favoriete plek op de ferry?

“Nou, tot mijn grote verrassing werd ik uitgenodigd een kijkje te nemen op de brug toen waar ik het schip zag aankomen in de haven van Hoek van Holland. Wát een ervaring was dat zeg! Dit was niet te vergelijken met al mijn ervaringen aan boord van schepen in het verleden toen ik op zee werkte. De brug is volledig omringd door de console en alle schermen, dit  herinnerde me meer aan een 747 dan welk schip dan ook waar ik ooit was geweest. En hoe het aanmeren vanaf de zijkant van de brug met uiterste nauwkeurigheid werd gedaan, was geweldig om te zien. Het was een onvergetelijke ervaring.”

Uitzicht brug Hoek van Holland Harwich

Heb je Nederland al eerder bezocht? En indien het geval, wat was je favoriete plek?

“In feite ja, ik hou erg veel van Nederland en heb het eerder bezocht tijdens een schoolreisje in 1953. Nederland was het eerste land dat ik ooit bezocht en sindsdien ben ik er vaak geweest en koester goede herinneringen.”

Hoe vergelijk je het Nederland van nu het Nederland uit 1953 toen je het als tiener bezocht?

“Het is in de loop der jaren veel veranderd, maar er zijn ook genoeg bekende scènes. Ik ben nog steeds erg dol op Nederland.”

Wat zijn de belangrijkste verschillen / voordelen van reizen per ferry ten opzichte van andere vormen van transport?

“Het gemak van inchecken, je eigen auto mee kunnen nemen, havens die rustiger zijn dan vliegvelden. Het is allemaal meer relaxed, je kunt rustig wandelen terwijl je reist, heerlijk eten in een van de restaurants en natuurlijk de frisse zee lucht maken het een unieke ervaring.“

Hoe was je ervaring met inchecken en instappen?

De check-in was snel, toen het boarden begon konden we direct en gemakkelijke aan boord. Het ging allemaal snel en het volgen van de aanwijzingen ging eveneens gemakkelijk.

Hoe was je hut?

Een zeer comfortabele hut, met douche en toilet. Bedden waren comfortabel, hut was schoon, licht en had een prachtige grote patrijspoort. De mooie houten lambrisering voltooid de ambiance van een geweldige hut. Ik denk dat de overtocht in veel opzichten te kort is om te genieten van alle voorzieningen die deze geweldige ferry’s te bieden hebben, een beetje zoals de Concorde, fantastisch en je wil dat het langer duurt…

Fred Finn aan boord

Voor degenen die het Verenigd Koninkrijk bezoeken, de plek die u thuis noemt, zijn er plaatsen in Engeland die u zou aanraden om een ​​bezoek te brengen?

Veel plaatsen in het Verenigd Koninkrijk verdienen natuurlijk een bezoek, bijvoorbeeld Londen. Ik beveel Canterbury altijd aan, de kathedraalstad waar tot op de dag van vandaag nog pelgrimstochten plaatsvinden. Er is een heel klein en mooi klein kerkje dat St Martins heet. Het is sinds de oprichting in 549 voortdurend in gebruik wat deze kerk 600 jaar ouder maakt dan de kathedraal. Ik neem mijn gasten altijd mee langs de Romeinse weg naar Hythe, een van de Cinque Ports in Kent.

Neem de kleinste openbare spoorweg ter wereld, de Romney Hythe en de Dymchurch-spoorweg, gebouwd in 1927, die een lijndienst rijdt naar Dungeness langs de kust met vol werkende stoommachines. Bezoek het dorp Brooklands, waar de kerktoren naast de kerk ligt, zodat het geen zou zijn geweest voor de schepen van Napoleon die probeerden Engeland binnen te vallen. Het volgende dorp Snargate moet je naar de typisch Engelse pub de Red Lion, het is al meer dan 100 jaar in beheer van dezelfde familie. Ze serveren de beste pint van mild bier uit de houten vaten. Volgende stop Rye in Sussex is niet ver weg. Voor een geweldige lunch en verblijf in de Mermaid Inn, waar ook koningin Elisabeth de eerste verbleef. Het hotel is in 1952 gerenoveerd, heeft veel bijzondere kamers met geweldige hemelbedden en een verbazingwekkende geschiedenis van het smokkelen van cognac, toen Rye een kustplaats was. Ook tref je hier de grootste open haard in de bar die ik ooit heb gezien. Dat is een reis van mijn echte Engeland.


  • J.A.Janssen says:

    when in Dublin, Ireland, through any kind of weather, a visit at the connaisseur bar in the Guiness store house is time worth spending.
    for days in the sun, mike jagger&david bowie style, dancing in the streets. it doesn’t matter what you wear, just as long as you’re out there, a visit to the nottinghill festival in London is worth the time. roads blocked, areas filled with music from street to street, food & drinks everywhere available.