Harry Potter filmlocatie Oxford - Christ Church College Ante-hall

Harry Potter filmlocaties in Oxford

Engeland | Geen reacties

Veel Harry Potter fans reizen af naar Londen om daar alles te zien en ervaren van Harry Potter. Maar niet alleen in Londen is er veel te zien, wat dacht je van Oxford? Deze plaats is een grote inspiratiebron geweest voor de makers van de films, er zijn daarom in Oxford ook veel filmlocaties te bezichtigen. In dit blogartikel vertellen we waar alle Harry Potter filmlocaties in Oxford zich bevinden zodat je niets mist tijdens jouw trip!

7x Harry Potter must sees! Lees ook: 7x Harry Potter must sees! >>

Bodleian Bibliotheek

Bodleian Library in Oxford
De beroemde Bodleian bibliotheek van de Oxford Universiteit dateert uit de veertiende eeuw en is de oudste openbare bibliotheek van Europa. Deze historische bibliotheek is tevens een bekende locatie uit de Harry Potter films daar hij werd gebruikt in maar liefst 4 Harry Potter films als de Hogwarts bibliotheek. Een bezoekje aan deze bibliotheek mag dan ook niet ontbreken als je in Oxford bent. Je kunt de bibliotheek alleen bezoeken tijdens een tour waarbij je ook de Divinity School aandoet, en helaas is het niet toegestaan de boeken in de bibliotheek te fotograferen.

Ante-Hall van Christ Church College

De Ante-Hall (of grote zaal) in het Christ Church College is één van de grote inspiratie bronnen geweest voor de filmmakers. Deze hal is een van de best bewaarde gedeeltes van de oorspronkelijke basis van de Oxford Universiteit. De in Renaissance stijl gebouwde hal was tot 1870 de grootste zaal in Oxford. De Renaissance pracht trok de makers van de Harry Potter-films zo dat ze besloten een replica van de hal na te bouwen in hun studio’s in Londen. De trappen die naar de grote zaal leiden zijn bijvoorbeeld voor een aantal scènes gebruikt.

Hertford Bridge – Bridge of Sighs

De Hertford Bridge, ook wel “the Bridge of Sighs” genaamd, is een skyway (bovengronds voetpad). De Hertford Bridge verbind twee delen van het Hertford College over de New College Lane in Oxford. Deze boog is in de Harry Potter films te zien wanneer Harry voor het eerst bij Zweinstein aankomt. Deze boog uit 1914 vind je aan de linkerzijde bij de ingang van het Christ Church College en is een populaire bezienswaardigheid in Oxford.

New College Tree

New College Oxford

Deze locatie is bekend van de scène met Draco Malfidus en de boom. De boom waar we het over hebben staat op het terrein van New College. Je kunt de New College Tree zelf ook bezoeken, er zijn echter wel bepaalde tijden wanneer New College open is. In het hoogseizoen vraagt men een bedrag te betalen om toegang te krijgen en zo het gebouw te bezichtigen.

Museum of Natural History


Het Oxford University Museum of Natural History is niet gebruikt in de films van de Harry Potter-reeks. Echter was dit gebouw uit 1860 wel een grote inspiratiebron voor de producenten van de films. Ook zeker een bezoekje waard!

Duke Humfrey’s Bibliotheek


De prachtige middeleeuwse Duke Humfrey’s bibliotheek in de Bodleian Library in Oxford is gebruikt als bibliotheek van Zweinstein in de Harry Potter-films. De voormalige gebruikers van deze bibliotheek zijn 5 koningen, 50 Nobelprijswinnaars, 25 Britse ministers van Groot-Brittannië en beroemde schrijvers als Oscar Wilde, CS Lewis en Tolkien. De Duke Humfrey’s bibliotheek is alleen te bezoeken in combinatie met een rondleiding (let op: deze zijn snel uitverkocht). Deze rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Divinity School

Divinity school oxford
De Divinity School in Oxford kun je bezoeken via een tour, tijdens deze tour bezoek je ook de beroemde Bodleian Library. De Divinity School was het decor van enkele scenes uit de Harry Potter film de Steen der Wijzen als de Zweinstein ziekenzaal en is één van de oudste gebouwen van de Oxford universiteit. De ruimte is indrukwekkend om te zien en kent een lange geschiedenis. Vroeger werden hier mondelinge examens afgenomen. Tour deze historische plek en je komt langs plaatsen waar Oscar Wilde, CS Lewis en JRR Tolkien ooit studeerde.

Wat zou jij het liefst willen bezoeken in Oxford?