Het British Museum in Londen - gratis te bezoeken!

Het British Museum: een must visit!

Engeland | Geen reacties

Het British Museum werd opgericht in 1753, en was daarmee het eerste Nationale openbare museum ter wereld. Vanaf de opening was de toegang tot het museum gratis voor alle ‘leergierig en nieuwsgierige personen’. Bezoekersaantallen van het British Museum zijn gegroeid van ongeveer 5.000 per jaar in de 18e eeuw tot vandaag de dag bijna 6 miljoen bezoekers per jaar, waarmee het de meest bezochte attractie van Groot-Brittannië en dus Londen is! 

Nachtje slapen in het museum Lees ook: Nachtje slapen in het museum >>

De oorsprong van het British Museum ligt in de wil van de arts, natuuronderzoeker en verzamelaar Sir Hans Sloane (1660-1753). Sloane verzamelde meer dan 71.000 voorwerpen waarvan hij wilde dat ze intact bewaard zouden worden na zijn dood. Dus liet hij de hele collectie na aan Koning George II voor de natie in ruil voor een betaling van £ 20.000 tot zijn erfgenamen. De gift werd geaccepteerd en om de verzameling voor de natie te kunnen bewaren bekrachtigde het parlement in op 7 juni 1753 de British Museum Act.

Het British Museum werd voor het publiek geopend op 15 januari 1759. Met uitzondering van twee Wereldoorlogen bleef het museum altijd geopend. In de jaren hieropvolgend zou het museum nog vele giften ontvangen, waaronder één van het Museum’s bekende stukken, de Steen van Rosetta (in 1802). De verzameling kunstwerpen van het British Museum behoort tot de grootste collecties ter wereld. Het museum herbergt circa 13 miljoen objecten, waarvan het overgrote deel in het depot. De collectie in het British Museum overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt daarom door velen ook gezien als één van de mooiste ter wereld. Dit werd in onderstreept doordat Lonely Planet het British Museum in 2015 op plaats 15 van beste toeristische plekken wereldwijd die je gezien moet hebben, een mooi compliment!

British Museum entree

Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen met kunst uit vele landen en werelddelen zoals onder andere uit:

  • Afrika, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika
  • Oude Egypte en Soedan
  • Azië
  • Munten en Medailles
  • Behoud en Wetenschappelijk Onderzoek
  • Midden-Oosten
  • Prehistorie en Europa
  • Prenten en Tekeningen

 

Night at the Museum

Ook Hollywood heeft The British Museum gevonden. In 2014 werd de film Night at the Museum: Secret of the Tomb met Ben Stiller gefilmd in The British Museum. De bekende objecten uit de film zijn uiteraard in het museum te vinden. Je kunt meer informatie over de film zoals de making of en verhalen achter de film bekijken op deze speciale Night at the Museum pagina.

Route en openingstijden British Museum in Londen

Het British Museum bezoeken tijdens je bezoek aan Londen? Dat kan uiteraard! Zodra je met de trein vanuit Harwich bent aangekomen op het station Londen Liverpool Street, stap je over op de central metrolijn (rode lijn) richting Ealing. Je stapt uit bij Holborn en loopt vanaf daar in circa 10 minuten via Southampton Place en door de Bloomsbury Square Gardens naar het British Museum.  Openingstijden van het British Museum zijn maandag t/m zondag van 10.00u tot 17.30u. Met een uitzondering op vrijdag, dat is het museum namelijk geopend tot 20.30u.

Ben je met het gezin in Londen? Het British Museum heeft verschillende activiteiten voor kinderen per leeftijdscategorie. Sterker nog, kinderen kunnen af en toe zelfs overnachten in het museum! De toegang tot het museum is tot op de dag van vandaag gratis! (behalve voor bijzondere tentoonstellingen). Laat je ons weten hoe jouw museumbezoek is geweest?

Heb je je altijd al eens afgevraagd wat er in een museum gebeurd als het nacht is? Ervaar dan een Night at the Museum in een museum in Londen!