Hoe weeg je een schip?

Hoe weeg je een schip?

Engeland | Geen reacties

Als je de eerste aflevering van onze serie “Hoe werkt het?”  over het drijfvermogen hebt gezien, zul je je misschien herinneren dat het gewicht van het water dat een schip verplaatst gelijk is aan het gewicht van het schip zelf. Dit staat bekend als de wet van Archimedes. Maar hoe bepaal je het gewicht van dat water, en hoe weeg je dus een schip? Dat leggen we je graag uit!

Scheepsbouwers hebben het probleem van het wegen van water opgelost door verplaatsingsmarkeringen aan elke kant van de scheepsromp te schilderen. (Je hebt ze waarschijnlijk langs de waterlijn gezien – alle schepen hebben ze.). Bekijk de video en zie hoe deze verplaatsingsmarkeringen werken:

Plimsollmerk (ook wel uitwateringsmerk)

Zoals we zagen, geven de verplaatsingsmarkeringen de hoeveelheid verplaatsing weer die door het schip wordt veroorzaakt onder verschillende belastingomstandigheden. De maximale diepgang is gemarkeerd met een ring met een rechte lijn in het midden. Dat merk, een plimsollmerk, is vernoemd naar Samuel Plimsoll, een Engelse politicus die werkte om het leven veiliger te maken voor zeevarenden.

Het duidelijke merkteken aan de zijkant voorkomt overbelasting van het schip. Door de afstand tot het merkteken te meten die zich het dichtst bij de waterlijn bevindt, kun je de exacte verplaatsing berekenen aan de hand van de hydrostatische tabellen van het schip – en dus het gewicht van het schip en de lading.