Sea Sessions Festival in Bundoran te Ierland

Ierse zomerfestivals om niet te missen

Engeland | 2 reacties

De zomer is de tijd van de festivals in Ierland. Dagen, weekenden en zelfs hele weken kun je volledig opgaan in de muziek, het eten en de kunst en cultuur die deze festivals te bieden hebben. Mocht je je zomervakantie in Ierland vieren en in de buurt zijn, breng dan een bezoekje… We zetten een aantal van de mooiste festivals voor je op een rij!

De 10 mooiste Ierse stranden Lees ook: De 10 mooiste Ierse stranden >>

Cork Midsummer Festival

Wanneer: half juni 
Dit dynamische festival aan de rivier de Lee, middenin de stad, heeft een vol programma en een breed scala aan culturele activiteiten. Er vinden eigentijdse theater-, muziek en dansvoorstellingen plaats. Er zijn grote gratis evenementen en er is allerlei beeldende en conceptuele kunst te zien.

Sea Sessions

Wanneer: eind juni 
Dit festival is voor de echte feestgangers. Sea Sessions vindt plaats in de internationale surfhotspot Bundoran in county Donegal, een belangrijke stopplaats aan de Ierse Wild Atlantic Way. Op dit surfevenement heerst een relaxte sfeer. Overdag zijn er allerlei activiteiten op het strand en ‘s avonds wordt er gefeest op de beste muziek.

Foyle Maritime Festival

Wanneer: begin juli
Op dit megafestival heeft alles met de zee te maken. Het eten, de muziek, de kunst, ze hebben allemaal een maritiem tintje. Dit festival wordt gehouden ter ere van de terugkeer van Derry’s stadsboot die deelneemt aan de Clipper Round the World Yacht Race. Bekijk de spectaculaire vloot van 70 oceaanschepen die hier een tussenstop maken. Ontmoet de matrozen en geniet van de magische festivalsfeer. Je kan misschien zelfs wel een wandelingetje maken langs de beroemde stadsmuren.

Dalriada Festival

Wanneer: half juli
Dalriada is Noord-Ierlands grootste festival dat in het teken staat van het Iers-Schotse erfgoed. Op dit festival is voor elk wat wils: sport, muziek en heerlijk eten. Het festival vindt plaats op het mooie Glenarm Castle in county Antrim. Er zijn Highland Games, je vindt er de beste lokale producten en er worden kookdemonstraties gehouden door beroemde koks. Ook is er kunst, kunstnijverheid, vermaak voor kinderen en een groot openluchtconcert. Het sportevenement bestaat uit een triatlon, roeiwedstrijd en een enduro mountainbikewedstrijd. Verder heeft het festival een braderie, kermis en ter afsluiting is er een vuurwerkshow.

Galway International Arts Festival

Galway International Arts Festival Ierland
Wanneer: half juli
Elke zomer transformeert dit fenomenale kunstfestival Galway in één groot feest van verrassingen. Op dit festival zul je zeker nieuwe dingen ontdekken en een fantastische tijd beleven. Dit is één grote, creatieve uitbarsting van muziek, beeldende kunst, theater en spektakel dat wordt bijgewoond door zo’n 200.000 cultuurliefhebbers.

The Galway Races

Wanneer: eind juli / begin augustus
Juli is een hele drukke maand in Galway. Behalve het International Arts Festival vinden dan ook de Galway Races plaats, die garant staan voor glamour, stijl en spanning. Op dit populaire Ierse evenement voor paardenrennen vinden dagelijks wedstrijden plaats waarbij veel op het spel staat. Maar het is ook een van de society-hoogtepunten van het jaar, met opvallende mode, verrukkelijk eten en een opwindende sfeer. Kijk uit naar de Mad Hatter’s Day en de Ladies’ Day Best Dressed wedstrijden met prijzen voor de opvallendste en best geklede deelnemers. The Galway Races zijn superleuk en uitbundig en je kunt hier paardenrenwedstrijden van topniveau bijwonen in een land waar ruitersport met de cultuur verweven is.

Happy Days Enniskillen International Beckett Festival

Wanneer: eind juli / begin augustus
Fans van Ierse literatuur mogen het festival ter ere van Nobelprijswinnaar Samuel Beckett niet missen. Het vindt plaats in Enniskillen, een eilandstad in het hart van het mooie merengebied van county Fermanagh. Beckett ging hier naar school en bracht er zijn jeugd door. Het festival biedt toneel, muziek, beeldende kunst, lezingen en sportevenementen. Er is dus voor ieder wat wils, voor zowel fervente literatuurliefhebbers als voor leken die zijn werk voor het eerst leren kennen.

Kilkenny Arts Festival

Wanneer: begin augustus
Klassieke muziek vormt het hart van dit buitengewone festival. Dit unieke muzikale avontuur omvat opera, pianosonates, strijkkwartetten en late symfonieën. Er zullen verschillende meesterwerkern ter gehore gebracht worden. Verder vinden er voordrachten en lezingen plaats. De middeleeuwse straten, de historische kerken, het kasteel, de binnenplaatsen, de herenhuizen en de tuinen van Kilkenny bieden een magisch decor voor dit unieke festival, waarbij er ook ruimte is voor interactie en ontmoetingen tussen het publiek en de artiesten.

Hilden Beer and Music Festival

Wanneer: eind augustus
Het Hilden Beer en Music Festival zegt eigenlijk al waar het om gaat. Dagen gevuld met livemuziek, ambachtelijk bier en gastronomisch eten. Dit festival, op het historische terrein van Hilden House in Lisburn vindt al ruim 30 jaar plaats. Het trekt een uiteenlopende menigte liefhebbers van ambachtelijk bier. In de ’food village’ vind je de beste lokale producten. In de restaurants Molly’s Yard en de Tap Room wordt het bier geserveerd met een heerlijk diner. Enjoy!


 • Ton Rodewijk says:

  Hallo Stefan, mooie activiteiten daar in Ierland, maar gebeurt er ook nog wat in mei? Groetjesm Ton Rodewijk

  • Stefan says:

   Hoi Ton,

   Dank voor jouw reactie! Ook in mei is er wat te doen in Ierland. Zo zijn er meerdere festivals waaronder Fleadh Nua (met traditionele muziek & dans), het Wexford Food and Wine Festival, Cork International Choral Festival en het Burren in Bloom festival (mooie open tuinen en wandelingen).

   Hopelijk zit er iets voor jullie bij, en anders: de natuur zelf in Ierland is al meer dan de moeite waard!

   Groeten,
   Stefan