Skyline van Londen vanaf Greenwich

If a man is tired of London, he’s tired of life

Engeland | Geen reacties

Vanaf het begin een vlotte reis! Ondanks de grote drukte in de terminal en aan boord van de Stena Britannica slagen de Stena medewerkers erin iedereen met dezelfde glimlach en vriendelijkheid van dienst te zijn. Na een mooie zonsondergang vertrokken richting Harwich. Terwijl alle passagiers rustig konden slapen, voeren we Engeland tegemoet en werden we reeds aangemeerd in Harwich wakker met de aanstekelijke wekker en het vooruitzicht van een uitgebreid ontbijtbuffet aan boord.

Ondanks het defect aan de voetbrug verliep de ontscheping via bus enorm vlot en na een korte tussenstop bij de grondige UK Border controle zaten we al in de trein richting Londen Liverpool Street station. De sfeer was fantastisch, ik heb zelden zo’n mooi zomerweer in Londen meegemaakt: veel zon, lekker warm, overal vrolijke mensen. Ondanks de vele musea en prachtige gebouwen was het echt geen weer om binnen te zitten. Ik heb dan maar besloten om volop te genieten van de parken en terrasjes.

Fietsen door Londen

De Emirates Air Line biedt een prachtig overzicht over de oostelijke kant van de stad en is een uitgelezen plek om leuke plekjes te spotten die je zeker wil bezoeken. Van daaruit ben je via de O2 Arena erg snel in Greenwich Park alwaar je een top uitzicht over de stad hebt. Met de underground kom je in Londen vrijwel overal, maar waarom zou je die nemen als het buiten zonnig en warm is? Opteer dan voor de Satander Cyles “Boris bikes”. Voor £2 per 24 uur kan je onbeperkt per 30 minuten fietsen doorheen de hele stad. Van mooi uitzicht over gezellig pleintje naar toeristische hotspot, het kan allemaal.

Primrose Hill

Links fietsen is even wennen, maar als je er eenmaal de pak van weg hebt fiets je al gauw de hele stad door via de Cycle Highway fietsostrades. Omdat de uitzichten te knap zijn fiets ik verder naar Primrose Hill om de stad vanuit het noordoosten te kunnen bewonderen én onderweg fijne eetplekjes te spotten. Uiteindelijk beland ik in Stratford voor het Queen Elizabeth Olympic Park waar de stadsontwikkeling niet stilstaat. Het voormalige olympisch park is er het centrum van een bruisend leven en een positieve, gezellige drukte. De volgende dagen blijf ik verder genieten van het mooie weer, maar forceer ik mezelf toch om enkele musea te bezoeken. Het aanbod is te groot en te divers om ze te laten liggen. Persoonlijke favorieten zijn het Science Museum in South Kensington en Tate Modern aan de zuidelijke oever, via de Millenium Bridge ter hoogte van St. Paul’s cathedral.

Alle zintuigen komen in Londen aan bod: kijk naar de prachtige gebouwen en mooie uitzichten, luister met je ogen dicht naar het geluid van de stad op een plein zoals Trafalgar Square, geniet van de vele en originele straatmuzikanten. Ruik de geur van lekker eten in Brick Lane in Shoreditch en The Boroughs aan Londen Bridge, voel en leef de stad.

Hoewel ik er al vaker geweest ben, blijf ik elke keer nieuwe plekken ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen. Londen blijft smaken naar meer. Zoals Samuel Johnson ooit zei: “If a man is tired of London, he’s tired of life.”

Terugreis per ferry en trein

De terugreis verliep even vlot als de heenreis. Even de drukte op Liverpool Street station trotseren om de directe trein naar Harwich te nemen en onderweg tussen Manningtree en Harwich mogen genieten van een prachtige zonsondergang en gouden uur over de rivier Stour. Inchecken en inschepen aan boord van de Stena Hollandica verliepen vlot en met behulp van de vriendelijke stewards had ik al snel mijn hut voor de nacht gevonden. Lekker gegeten, laatste biertje ter afsluiting van de avond en lekker geslapen om de volgende ochtend wakker te worden en te mogen ontbijten met zicht op zonsopgang tijdens de laatste zeemijlen naar Hoek van Holland. De vriendelijkheid van de bemanning en de kleine zaken vallen enorm op: een verkleed meisje dat als prinses aangesproken wordt, een ouder koppel waarvan de maaltijd naar de tafel gebracht wordt, de snelheid van bedienen en de duidelijkheid van de berichten over de omroepinstallatie en op de vele schermen maken dat je volop zorgeloos geniet.

Enorm blij dat ik deze reis gemaakt heb en mij zien jullie zeker nog terug. De combinatie ferry en trein is en blijft een topper. Tot gauw!