IJshotel in Zweden, Jukkasjärvi

IJshotel in Zweden

Engeland | Geen reacties

Zeg je IJshotel, dan zeg je Zweden en bucketlist. Het IJshotel, gelegen in Zweeds Lapland, is misschien wel het beroemdste hotel ter wereld. In 1989 (29 jaar geleden) werd het eerste ijshotel ter wereld ten noorden van de poolcirkel gebouwd in Jukkasjärvi. Ieder jaar wordt het hotel hier opnieuw verheven tot een meesterstuk van wereldklasse en blijft men onderscheidend ten opzichte van de inmiddels vele kopieën.

IJs is niet het meest praktische bouwmateriaal, maar een hotel dat volledig gebouwd is uit natuurlijk ijs en sneeuw geeft een van de meest unieke overnachtingservaringen ter wereld.

Unieke ervaring in het IJshotel

Kamer in IJshotel Zweden

Het IJshotel is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar Zweden zouden geen Zweden zijn als ze niet iets speciaals in petto hebben… Het hotel is namelijk één grote kunstgalerie die er elk jaar anders uitziet. Elk jaar ontwerpen 40 kunstenaars uit de gehele wereld de nieuwe ‘kunstsuites’ en vanaf begin november bouwen ze in vier weken tijd het hotel met duizenden tonnen ijs op. Alle 2.500 ijsblokken komen uit de Torne rivier die naast het IJshotel ligt.

Het hotel heeft een trendy ijsbar, een kapel van ijs waar je kunt trouwen (er worden jaarlijks circa 80 huwelijken voltrokken) of een dienst kunt bijwonen én een Noorderlicht-kamer! Ook als je geen kamer hebt geboekt is het IJshotel bezoek waard. Zo kun je er een ijskoud drankje drinken aan de ijsbar of een rondleiding maken waarbij je antwoord krijgt op de vraag of de toiletten van ijs gemaakt zijn…

IJshotel het hele jaar rond bezoeken

Wie denkt dat het hotel in de lente helemaal als smeltwater in de Torne rivier verdwijnt, heeft het mis. In 2016 ontwikkelde het IJshotel een manier om 111 m² van het gebouw met behulp van zonne-energie te voorzien van permanent ijs. Door slim gebruik te maken van de middernachtzon kan iedereen nu 365 dagen per jaar kennismaken met het IJshotel. En wanneer de winter aanbreekt, wordt de permanente IJservaring onderdeel van het klassieke IJshotel, dat ongeveer drie keer groter is qua oppervlakte.

Oorsprong van het IJshotel

Wist je dat het idee voor het IJshotel in de jaren tachtig ontstond naar aanleiding van een kunst galerij van ijs en sneeuw in Jukkasjärvi? Hier kwamen zoveel belangstellenden op af dat alle kamers in de omgeving waren volgeboekt. Ondernemer Yngve Bergqvist stelde voor de overige gasten te laten slapen in de Artic Hall en gaf ze warme slaapzakken en instructies over hoe je in de kou moest slapen. De gasten waren gefascineerd door de ervaring, en daarmee was het IJshotel een feit.

Reis naar IJshotel

Wat ons betreft zet je het IJshotel op je bucketlist en combineer je het met ‘s werelds mooiste natuurfenomeen: het noorderlicht! Ervaar in Zweden op een unieke wijze hoe winter wonderland er écht uit hoort te zien. Natuurlijk kun je met ons naar Zweden via onze overtocht van Kiel naar Göteborg waarna je roadtrip Noordwaarts gaat richting de poolcirkel. Laat je ons weten hoe cool jouw trip naar het IJshotel was?