In de voetsporen van Harry Potter – deel 1

Engeland | Geen reacties

De winnaar van de Blog Bus wedstrijd van Stena Line van vorig jaar, Camilla Gunnarsson, won een reis naar Duitsland met Stena Line. Zij heeft daarop samen met haar familie en een heleboel creativiteit een geweldig inspirerende reis naar Groot-Brittannië gepland, in de voetsporen van Harry Potter. Maak deel uit van de reis van de familie en laat je inspireren! In dit eerste deel lees je meer over de plaatsen die ze in Engeland hebben bezocht. 

In de voetsporen van Harry Potter - Deel 2 Lees ook: In de voetsporen van Harry Potter – Deel 2 >>

Hoe we in Engeland en Schotland terecht kwamen

Bijna een jaar geleden reisden we met Stena Line naar Duitsland, als één van de vier finalisten in de Zweedse Blogbus-wedstrijd. We brachten een paar fantastische dagen door in Stralsund en Rügen en ik won de titel ”Zweden’s kinderblogger van 2014” en daarmee nog een reis naar Duitsland. ”Hm, waar zouden we dat mee kunnen combineren?” vroegen wij ons direct af. Wanneer je toch al in Duitsland bent kun je net zo goed wat meer van Europa bekijken! Een zomerse skitour op een gletsjer in de Alpen? De Harry Potter-studio en een andere bezienswaardigheid in Londen? Een rondreis door Europa, met of zonder caravan?

De 12-jarige Matilda, die Harry Potter-boeken verslindt, zowel in het Zweeds als in het Engels, hadden we al eerder een reisje naar de Harry Potter-studio beloofd, dus de keuze viel uiteindelijk op Londen. Haar tweelingbroer Anton vond dat we dan net zo goed ook Stonehenge en Loch Ness konden bezoeken, als we toch naar Groot-Brittannië gingen, en daar waren wij het mee eens. We googelden, lazen, dachten en maakten aantekeningen op een grote kaart van Groot-Brittannië. We ontdekten dat de Harry Potter-films, vooral de eerste, op veel meer plaatsen in Engeland en Schotland waren opgenomen dan in de studio zelf. En met deze plekken als uitgangspunt ontstond er een duidelijke route.

Deel 1: Engeland

Onze reis begint op de nachtboot van Göteborg naar Kiel. Na zeven uur autorijden en een paar pauzes wachtte vervolgens de volgende nachtboot op ons in Hoek van Holland voor de overtocht naar Harwich in Engeland.

De eerste dag in Engeland besteden we in de historische universiteitssteden Cambridge en Oxford. Oxford is extra interessant vanuit een Harry Potter-perspectief omdat meerdere scènes uit de tovenaarsschool Hogwarts zijn opgenomen in de gebouwen van de Universiteit aldaar. De actrice Emma Watson, die Harry’s vriendin Hermione speelt in de films, heeft bovendien in Oxford gewoond. In Oxford is het dus niet alleen de universiteitskathedraal die voelt als heilige grond…

Op reis naar Londen

We reizen verder naar Londen waar er vele Harry Potter-plaatsen te bezoeken zijn. We bezoeken ze niet allemaal maar prioriteren de belangrijksten. We brengen een dag door in de Harry Potter-studio daar vele filmscènes ingespeeld zijn en waar je kunt genieten van de omgeving, rekwisieten en ”achter-de-schermen-weetjes”. We wandelen door de London Zoo die indruk op ons maakt, en niet alleen omdat Harry daar in het terrarium ontdekte dat hij met slangen kon praten. We maken een stop op het treinstation King’s Cross Station met het perron 9 ¾ waar Harry en zijn vrienden de trein naar Hogwarts namen. We vinden onze weg nar Black Park buiten Londen waar meerdere bos-scènes zijn opgenomen.

Londen is sowieso interessant voor Potter-fans, omdat de uitzichten over de stad meerdere keren voorkomen in de films. Wij genieten ook van de uitzichten, o.a. door op sightseeing te gaan over the Thames en de Tower Bridge te beklimmen, waar je ‘over glas kunt lopen’ hoog boven het verkeer op de brug eronder. Ook de Tower of Londen krijgt een bezoek, en Madame Tussauds, alhoewel sommigen van ons dat laatste een beetje overschat vinden. Anderen zijn echter tevreden, niet in de laatste plaats omdat Potter-actrice Emma Watson tussen de andere wassen poppen staat…

Stonehenge en het klooster in Lacock

Na de grote stad Londen zijn we klaar voor wat rustigere dagen. We wandelen rond tussen de stenen van Stonehenge en zijn gefascineerd door de geschiedenis en wat men zo lang geleden al voor elkaar kreeg. We bezoeken het kleine dorpje Lacock wat niet alleen knus is maar ook een interessante ”Harry Potter-place”. Dit omdat meerdere Hogwarts-scènes in het klooster van het dorpje zijn opgenomen. In het dorpje vind je ook één van de huizen die je in de film terugziet als het huis waar Harry als kind woonde en waar zijn ouders door de slechte tovenaar Voldemort gedood werden.

Gloucester met zijn statige kathedraal wordt onze laatste halte in Engeland voordat we verder gaan naar Schotland. In de kloostergangen van het kathedraal herkennen we de omgeving van Hogwarts gangen in de films.

Benieuwd naar de verdere reis door Groot-Brittannië van Camilla Gunnarsson en haar familie? Lees dan ook deel 2 over de reis door Schotland en deel 3 met tips en ideeën voor in Groot Brittannië!