In de voetsporen van Harry Potter – deel 2

Engeland | Geen reacties

De winnaar van de Blog Bus wedstrijd van Stena Line van vorig jaar, Camilla Gunnarsson, won een reis naar Duitsland met Stena Line. Zij heeft daarop samen met haar familie en een heleboel creativiteit een geweldig inspirerende reis naar Groot-Brittannië gepland, in de voetsporen van Harry Potter. Maak deel uit van de reis van de familie en laat je inspireren! In dit tweede deel lees je meer over de plaatsen die ze in Schotland hebben bezocht. 

In de voetsporen van Harry Potter - Deel 3 Lees ook: In de voetsporen van Harry Potter – Deel 3 >>

Schotland en de reis naar huis

Wanneer we in de buurt van Schotland komen verandert het landschap en wordt heuveliger. Zelfs Matilda, die vooral geïnteresseerd is in aan Harry Potter gerelateerde bezienswaardigheden, vindt het de moeite waard haar fototoestel tevoorschijn te halen wanneer ze de bergen ziet.

Ons eerste doel in Schotland is eigenlijk het eiland Islay met haar acht whisky distilleerderijen. We bedenken ons dat je een boot naar Arran kan nemen om daarna door te gaan naar Skye. Terwijl Arran voor de boeg verschijnt, gehuld in mist, kijken we ijverig uit naar dolfijnen en zeehonden omdat we weten dat je die hier te zien kunt krijgen. We zien er geen op deze bootreis – maar later zien we zowel dolfijnen als zeehonden.

Op Arran is het tijd om de tent tevoorschijn te halen! De overnachtingen op deze reis bestaan namelijk uit een combinatie van gehuurde appartementen, hotelovernachtingen en kamperen. Wij zijn geen ervaren kampeerders – mijn man heeft in het leger natuurlijk wel eens in een tent geslapen, maar de kinderen en ik hebben alleen maar thuis in de tuin gekampeerd. Kamperen op eilanden en bij de kusten en bergen van Schotland geeft ons zin in meer!

Arran is een zeer groen en weelderig eiland, ondanks haar heuvels. Islay is meer ”kaal, wild en verwaaid” en past beter bij ons temperament. Het eiland is klein en we hebben tijd genoeg om alle acht distilleerderijen, die mooi aan zee liggen, op één dag te bezoeken. Je kunt trouwens ook een rondleiding krijgen, en zien hoe de productie werkt zonder te proeven. Wij vonden de whiskysoorten die hier vandaan komen al lekker voor we hier kwamen, maar na een bezoek aan de distilleerderij nog meer! Bowmore, Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila Arberg etc. En natuurlijk Bruichladdish, wiens ecologische whiskyvariant in een turquoise fles we vorige jaar ontdekten op onze Blogbus-reis.

Terug naar het Schotse vasteland

Vanuit Islay gaat de reis verder naar het Schotse vasteland. Nieuwe boot, nieuwe kans op dolfijnen. We gaan in de richting van de bergen in Glencoe, drinken thee bij een skipiste, genieten van de sneeuw op de bergtoppen en bewonderen de uitzichten die in de Harry Potter-films voorkomen. Een paar kilometer van Glencoe ligt de stad Fort William en Schotlands hoogste berg Ben Nevis met zijn 1344 meter boven de zeespiegel. Vanuit Fort William nemen we de trein ”The Jacobite” heen en weer naar Mallaig, dezelfde route die de Hogwarts-express rijdt op weg naar Hogwarts in de Harry Potter-films.

Vanuit Fort William gaan we vervolgens verder naar Loch Ness om te kijken of we Nessie zien. We zien haar niet, maar bezoeken de interessante tentoonstelling in Loch Ness Centre and Exhibition die vele vragen stelt maar weinig antwoorden geeft. Na Loch Ness belanden we in een hotel in Inverness terwijl de tent te drogen hangt. In Inverness bezoeken we ook het slagveld bij Culloden, waar de jacobieten zouden proberen de macht terug te krijgen voor de ”Stuart-familie”, maar in plaats daarvan verloren ze behoorlijk en werden zowel het clan systeem als kilts verboden. De leider van de jacobieten vluchtte naar het eiland Skye, verkleed als het kamermeisje van Flora MacDonalds. Interessant dat een vrouw wordt genoemd in de geschiedenis, constateren we terwijl ook wij verder reizen naar Skye. Dat we naar Skye gaan komt echter vooral omdat we een supercoole fietsfilm ”The Ridge” hebben gevonden op de site van Visit Scotland. In de film fietst Danny MacAskill over slingerende bergkammen op het eiland. De bergen maken indruk op ons, ook wanneer we ze in het echt zien, maar erover heen fietsen zien we niet zitten. Daarentegen wandelen we naar een enorme klip die recht de lucht in steekt – ongeveer net zoals degene waar MacAskill in de film op balanceert.

Tijd om Edinburgh te verkennen!

Het is weer tijd voor het stadsleven! Edinburgh. We drinken een kopje koffie bij The Elephant House waar J.K. Rowling de verhalen over Harry zat te schrijven. We lopen langs Hotel Balmoral waar ze het einde van het laatste boek geschreven zou hebben. We bezoeken het slot en daarna reizen we door terug naar Engeland.

De volgende halte op onze uitgestippelde route is kasteel Alnwick waar Harry en zijn vrienden op bezems leerden vliegen. Als je toevallig geïnteresseerd bent in Downton Abbey kan dit slot ook van interesse zijn, meerdere scènes uit de serie zijn hier opgenomen.

Onze laatste halte van de reis is het kathedraal in Durham, en ook daar zijn in de kloostergangen scènes uit Hogwarts ingespeeld. We drinken een kopje koffie in het kloostercafé en reflecteren over de reis, het leven, en ”Potter-wijsheden” zoals ”it is not our abilities that make us what we are. It is our choices”. Zoals dat er meer tijd en energie overblijft voor belangrijke dingen als je een hoop onbelangrijke dingen weghaalt. Zoals de monniken deden.

Nu zijn we klaar om naar huis te gaan. De nachtboot wacht op ons in Harwich. De snelweg glijdt onder ons door door Nederland en Duitsland. De volgende nachtboot neemt ons mee van Kiel naar Göteborg, en we eten opnieuw van het buffet en slapen lekker.

Heb je trouwens enig idee hoe lekker het buffet op de Stena Line ferry van Kiel naar Göteborg smaakt nadat je meer dan twee weken hoofdzakelijk op fish and chips geleefd hebt in Engeland en Schotland? Wij weten het. AMAZING! Just like magic!

Achter ons liggen drie wegen en ongelofelijk veel belevenissen die zullen resulteren in bijna 30 blogposten. Op maandag beginnen we weer met werken. Dit jaar was de vakantie kort. Drie weken. Maar ook lang. Onze drie vrije weken voelen als drie maanden. Minstens! En we zijn uitgerust en hebben een even een pauze kunnen nemen uit het dagelijks leven thuis. En we hadden geluk met het weer, het regende maar een beetje!

Benieuwd naar de verdere reis door Groot-Brittannië van Camilla Gunnarsson en haar familie? Lees ook deel 1 over de reis door Engeland en deel 3 met tips en ideeën!