In de voetsporen van Harry Potter – deel 3

Engeland | Geen reacties

De winnaar van de Blog Bus wedstrijd van Stena Line van vorig jaar, Camilla Gunnarsson, won een reis naar Duitsland met Stena Line. Zij heeft daarop samen met haar familie en een heleboel creativiteit een geweldig inspirerende reis naar Groot-Brittannië gepland, in de voetsporen van Harry Potter. Maak deel uit van de reis van de familie en laat je inspireren! In dit derde en laatste deel lees je meer tips en ideeën!  

De magische wereld van Harry Potter in Londen Lees ook: De magische wereld van Harry Potter in Londen >>

Ideeën en tips over reizen naar en in Groot-Brittannië

Wij vinden dat het goed werkte om met onze eigen auto naar en in Groot-Brittannië te reizen. Je kunt natuurlijk ook ter plekke een auto huren, maar omdat we zo lang weg zouden blijven en zoveel bepakking hadden voelde dit als een goedkoper en handiger alternatief.

We overwogen een tijdje om onze caravan, een Cabby 650, mee te nemen. Maar vrienden en familie keken ons angstig aan als we zeiden dat we daar over dachten. ”Eehh… de wegen zijn SMAL…” kregen we een aantal keer te horen. Uiteindelijk besloten we de caravan thuis te laten, een besluit waar we achteraf meerdere keren blij mee waren. Als we hem mee hadden genomen hadden we ons niet net zo vrij kunnen bewegen, bijvoorbeeld op de eilanden waar de wegen erg smal zijn. Aan de andere kant waren een aantal wegen erg breed, zoals de meerbaanse snelwegen. Dus je kunt prima met je caravan door Groot-Brittannië reizen -er zijn overigens heel veel mensen die dat doen- maar Engelse caravans zijn over het algemeen kleiner en smaller dan Zweedse. Een kleine camper zou de perfecte reisgenoot zijn. Dan zou je zelf  kunnen wildkamperen langs de schotse kust en hoog in de bergen – zonder je zorgen te maken over een verregende nacht.

Wat betreft auto’s en verkeer was ook het links rijden iets waar we met enig beven aan dachten voor we vertrokken, maar daar wenden we snel aan.

Onze favorieten van de reis

Matilda:
Alles wat met Harry Potter te maken heeft.

Anton:
De bergen. En sneeuw zien op de toppen!

Anders en Camilla:
De eilanden Islay en Skye. De bergen en de machtige natuur in Schotland.
Kamperen in de fantastische natuur.

Tips/ Goed om te weten

  • Een aantal dingen moet je van tevoren boeken! Dit geldt onder andere voor de Harry Potter-studio. Ook Madame Tussauds, Stonehenge, de trein The Jacobite en ook de ferry’s van en naar de eilanden Arran en Islay kunnen volgeboekt zijn. Skye bereik je via een brug.
  • De hotels waren verbazingwekkend volgeboekt als je bedenkt dat we eind juni – begin juli reisden, wat toch vrij vroeg in het toeristenseizoen is. Op de campings was er echter altijd plaats en we kampeerden meerdere nachten. In Schotland is wildkamperen toegestaan, in Engeland niet.
  • Neem een regenpak en waterdichte schoenen mee. Trek laagjes aan, het weer verandert snel en het kan zijn dat je gedurende de dag meer of minder kleren aan wilt hebben. Neem stevige wandelschoenen mee als je in de Schotse bergen wilt gaan wandelen.
  • In Schotland kan het slim zijn om een kleine ”noodvoorraad” in de auto te hebben, zoals brood en crackers. Op een aantal plaatsen is de afstand tussen winkels en eetgelegenheden groot. Er is een reden waarom mensen vaak een bord fish and chips eten voor ze op reis gaan.
  • Op de reis over de Duitse snelwegen is het ook fijn om iets te eten en drinken mee te hebben in de auto. Er zijn benzinestations en fast food-restaurants langs de snelweg, maar we zagen geen gewone supermarkten.
  • Rond Hamburg zijn files blijkbaar niet ongebruikelijk. Zorg dat je ruim de tijd hebt!
  • Rond de steden in Groot-Brittannië kun je vaak je auto goedkoop (of gratis) parkeren op een ”Park & Ride”-parkeerplaats en een handige bus naar het centrum nemen.
  • Een leestip als je in de voetsporen van Harry Potter wilt reizen: ”Harry Potter – Magical Places from the Films”, geschreven door Jody Revenson. Op het internet vind je ook vele tips en materiaal.

 

1. Oxford, 2. Cambridge, 3. London, 4. Stonehenge, 5. Lacock, 6. Gloucester

1. Oxford, 2. Cambridge, 3. London, 4. Stonehenge, 5. Lacock, 6. Gloucester

 

Alle blogposten van de reis vind je in de Groot-Brittannië categorie op het blog AktivaDagar.
Kijk hierboven op de kaart de route die we hebben gereden.

Benieuwd naar de mooie verdere reis door Groot-Brittannië die Camilla Gunnarsson met haar familie maakte? In deel 1 lees je meer over de reis door Engeland en in deel 2 over de reis door Schotland!