Golfbaan in Zweden

Is deze greenf(r)ee?

Engeland | 2 reacties

Als je aan Zweden denkt denk je aan elanden. De meeste vakantiegangers maken er een sport van om een eland te spotten. Je kunt natuurlijk naar één van de elandenparken gaan en daar tegen betaling een eland zien maar het is veel leuker om een ’älg’ in het wild tegen te komen. Dat blijft bijzonder, ook als je al bijna 8 jaar in Zweden hebt gewoond.

In Zweden, met uitzondering van het eiland Gotland, leven tussen de 300 en 400 duizend elanden in het wild. In de bossen zoeken ze eten maar ook bescherming. Elanden zijn eigenlijk dieren die solitair leven maar als je er meerdere bij elkaar ziet is het vaak een koe met zijn kalveren. Aan het eind van het voorjaar, in mei/juni worden de kalfjes geboren na een draagtijd van 235 dagen.

Hoe spot je nou een eland?

Voor de gasten die bij ons verblijven heb ik een route uit gezet. Als je die ’s avonds rijdt als de zon bijna onder gaat is de kans groot dat je een eland ziet, vaak staan ze vlak voor de bosrand in het open veld. En als mijn gasten terugkomen zonder resultaat hebben ze in ieder geval genoten van de natuur en de spanning in de auto. Vooral kinderen vinden zo’n eigen elandensafari een hele belevenis.

eland-gespot-op-golfbaan-zweden

Maar ook op onverwachte plaatsen kun je een eland tegenkomen. Wat dacht je van op een golfbaan? Er zijn ca 500 golfbanen in Zweden. Vaak schitterend gelegen in het landschap waardoor de baan ongemerkt overgaat in de omringende natuur. Zweedse golfbanen zijn open voor greenfee spelers en op de banen met Pay and Play mag je zonder groene kaart golfen. Bijgaande foto’s zijn gemaakt op de golfbaan in Värnamo waar mijn man Thomas werkt. Zijn collega Jonas Haglund maakte de foto met de eland.

In Zweden wordt de eland ook wel ’Skogens konung’ genoemd, de koning van het bos. Het zijn indrukwekkende dieren. Groot als een paard maar toch ook weer iets van een koe. Ik hoop dat je dat zelf eens zult ervaren of het nou tijdens een partijtje golf is, een boswandeling of tijdens een autorit. Een onbetaalbaar souvenir, dat is zo’n ontmoeting met een eland zeker!