Julbord-kerst-tafel

Julbord: smullen op z’n Zweeds

Engeland | Geen reacties

Net als in Nederland speelt samen gezellig eten een belangrijke rol tijdens de Kerstdagen. Maar in plaats van een ‘statisch’ diner waarbij iedereen aan tafel zit, kiezen de Zweden liever voor een Julbord, letterlijk vertaald een kersttafel. Wil je dit jaar Kerst eens een Scandinavisch tintje geven. Dan hebben we hier wat tips voor je!

Het Zweedse kerstbuffet bestaat uit koude en warme maaltijden waarvan ieder kan pakken waar hij trek in heeft. Zo’n lopend buffet heeft natuurlijk als voordeel dat je het goed kunt voorbereiden en dat niemand tijdens het diner in de keuken hoeft te staan. Bovendien kun je, omdat het buffet op een aparte tafel geserveerd wordt, nog lang natafelen, zonder dat je je druk hoeft te maken over tussendoor opruimen.

Tenslotte is een belangrijk voordeel dat je het werk kunt verdelen. Een Julbord bestaat meestal uit drie gangen: een visgerecht als voorafje, een warm hoofdgerecht en een dessert. Het is gebruikelijk dat elke gast een gang meeneemt.

Hieronder vind je een lijst van typisch Zweedse kerstgerechten. En natuurlijk kun je deze gerechten ook vinden tijdens het kerstbuffet dat vanaf eind november op onze schepen naar Zweden wordt geserveerd.

VOORGERECHTEN

• Zalm gemarineerd in zout en suiker (“Gravad Lax”) met een mosterd-dille saus (“Hovmästarsås”)
• Zure haring (“Sill”) met diverse sauzen
• Krabsalade

HOOFDGERECHTEN

• Zweedse gehaktballetjes (“Köttbullar”)
• Ovenschotel van aardappelen, uien en ansjovis (“Janssons frestelse”)
• Rode bieten salade
• Ham met zoete mosterd (“Julskinka”)
• Gerookte worstjes (“Prinskorv”)

DESSERTS

• Rijstebrij met kersensaus
• Pralines met kokos gevuld
Peperkoek (“Pepparkakor”)
• Kaasplank