Jurassic Coast in Engeland

Jurassic Coast in Engeland

Engeland | Geen reacties

Miljoenen jaren geleden bestond het zuidwesten van Engeland uit een tropische zee waarin grote reptielen zwommen. Op het aangrenzende land struinden vooral dinosaurussen rond. Zij lieten hun voetsporen na in de kalksteenkliffen van Devon en Dorset. Fossiele zeedieren van 200 miljoen jaar oud, dinosaurusbotten en versteend hout: dit is een eldorado voor geologie liefhebbers. Sinds 2002 staat de 150 km lange Jurassic Coast van Zuid-Engeland op de World Heritage Sites lijst van UNESCO.

Top 10 uitstapjes in East Anglia Lees ook: Top 10 uitstapjes in East Anglia >>

Mary Anning vond eerste skelet

De tienjarige Mary Anning was de eerste die het complete skelet van een dinosaurus vond op het strand bij Lyme Regis, een kustplaatsje in Dorset. Eigenlijk was het haar broer Joseph die in 1810 de krokodil achtige kop vond, terwijl een jaar later de rest van het skelet door Mary werd opgegraven en in elkaar gezet. Het ging op een Ichthyosaurus, een visachtig reptiel van ongeveer vier meter lang dat in zee leefde. Mary en haar familie verkochten fossielen aan de rijke dames en heren uit Bath die toen al in Lyme Regis op vakantie kwamen. De Ichthyosaurus leverde haar £23 op, genoeg om een half jaar van te leven!

Op fossielenjacht in Engeland

Fossiel op zandstrand Jurassic Coast in Dorset Engeland

De stranden van Lyme Regis en Charmouth zijn de beste locaties voor ‘fossil hunting’. Hier worden regelmatig ammonieten (een soort spiraalvormige schelp) en allerlei soorten dinosaurusbotten gevonden. Vooral na stormachtig weer, als er nieuw materiaal vanaf de kliffen op het strand is gevallen, is de kans op een mooie vondst groot. Vandaar dat het strand ook in de winter veel bezocht wordt, vaak door families met kinderen die gezellig met zijn allen komen speuren, hameren en beitelen. De voorraad fossielen lijkt onuitputtelijk. Men dient zich natuurlijk wel te houden aan de regels. De ‘Fossil Collecting Code of Conduct’ kun je hier downloaden.

Jurassic Britain

Er zijn meer locaties in Groot-Brittannië waar je fossielen kunt vinden. In de klifwand langs het strand van Quantoxhead, Somerset, zitten ammonieten als karrenwielen zo groot. Niet ver van de Seven Sisters, de beroemde witte kliffen van Sussex, zijn de grootste ammonieten ter wereld gevonden en bij Hastings voetafdrukken van dinosaurussen.

Onze tips

  • Het Charmouth Heritage Coast Center en het Philpot Museum en Dinosaurland, beide in Lyme Regis, organiseren regelmatig wandelingen met gids waarbij fossielen gezocht worden. Dit is de beste en veiligste manier om met de sport te beginnen.
  • Op de website van Jurassic Coast Trust zijn heel veel wandelroutes gratis te downloaden. De routes beginnen en eindigen allemaal bij een bushalte van de ‘Jurassic Coaster’ busroute door West-Dorset.
  • Buiten de al genoemde musea is een bezoekje aan het Dinosaur Museum in Dorchester met kinderen een aanrader. In de interactieve tentoonstelling kun je onder andere voetafdrukken, skeletten en levensgrote reconstructies van dinosaurussen zien.
  • De Ichthyosaurus van Mary Anning is te zien in het Natural History Museum in Londen.