Kattegattleden fietsroute Zweden

Kattegattleden in Zweden – ‘Fietsroute van het Jaar’ 2018

Engeland | 6 reacties

De fietsroute van het jaar 2018 is bekend! Dit jaar is de Zweedse fietsroute Kattegattleden de winnaar. Deze 395 km lange fietsroute heeft een unieke locatie: langs de oceaan. De route brengt je o.a. over schilderachtige weggetjes, langs ruige kusten en door kleine vissersdorpjes. Als je geniet van fietsen langs Zweedse landschappen met rode boerderijen, glooiende heuvels en vissersplaatsjes dan is dit een must-fiets! 

De Kattegattleden is geopend op 6 juni 2015 en is de eerste nationale fietsroute in Zweden. De route start in Helsingborg en eindigt in het noorden in de stad Göteborg. De route gaat langs kustgebieden met prachtige uitzichten, over zandstranden, door pittoreske plaatsjes, langs historische monumenten en verschillende steden. Ook kom je veel golfbanen tegen, de meeste aangelegd op een mooie plek met een fantastisch uitzicht. De route is verdeeld in 8 trajecten, ieder traject met zijn eigen hoogtepunt. Je fietst door de provincies Skåne, Halland en eindigt in Västra Götalands. Er zit overigens een Nederlands tintje aan de naam Kattegattleden;

“Wist je dat de naam Kattegat afkomstig is van Nederlandse zeelieden en betekent nauwe doorgang.”

Goede bewegwijzering & oplaadpunten

Verdwalen tijdens deze route is bijna onmogelijk. De hele route is goed aangegeven met rode borden met daarop een ‘1’ en een fietser. Fietsen met een elektrische fiets? Dat is geen probleem, onderweg zijn er voldoende oplaadpunten waar de fiets opgeladen kan worden. Tevens is de fietsroute zo goed als autoluw. De fietsroute Kattegattleden is niet vlak, het heeft vlakke kustpaden gecombineerd met hier en daar een heuvel of pittige klim.

Eten en overnachten langs de route

Onderweg is het goed toeven langs deze route. Er zijn voldoende dorpjes waar ze heerlijke lokale gerechten serveren. Heb je tussendoor trek gekregen? Dan geniet je natuurlijk van een typische Zweedse Fika. Langs de route zijn bovendien voldoende slaapmogelijkheden met ruime keuze tussen hotels, B&B’s of een camping.

Traject 1:  Helsingborg – Högenäs (22 km)

Helsingborg

Het eerste traject van de Kattegattleden is een kusttour van Helsingborg naar Högenäs. De start in Helsingborg is een stedelijke omgeving met historische bezienswaardigheden zoals de Kärnan toren en het Sofiero kasteel. Natuurlijk kan een bezoekje aan de prachtig kasteeltuin, waar meer dan 10.000 rodendronstruiken van mei tot juni bloeien, niet ontbreken! Om en rond Höganäs zijn veel boerenwinkeltjes te vinden, landbouw is een belangrijk onderdeel van deze regio.

Traject 2: Höganäs – Ängelholm (39 km)

Vanuit Höganäs (Gasthaven) gaat de route langs het schiereiland Kullahalvön, in de richting van de 500 jaar oude stad Ängelholm. Wist je dat je zeehonden en bruinvissen kunt spotten tijden de rit rond Kullahalvön? Je fietst langs mooie stranden, haventjes en vele wijngaarden. Ben je een kunstliefhebber? Dan kun je hier je hart ophalen, er is namelijk veel kunst en keramiek!

Traject 3: Ängelholm – Båstad (57 km)

Vanaf Ängelholm gaat de fietsroute verder langs de kunst en passeer je de rivier de Rönne. Je fietst door boerengebied met open velden, langs kustplaatsjes en door bosrijke gebieden. Vanuit Torekov is het mogelijk om een dagtocht per boot te nemen naar het eiland Hallands Väderö. Geniet onderweg van een geweldig uitzicht over de zee.

Traject 4. Båstad – Laholm – Halmstad (41 km)

Na het bezoek aan Båstad is het tijd om de reis voort te zetten richting Hemmeslöv. Bezoek het Skottorp Kasteel en geniet van de prachtige omgeving. Het pad voert je langs prachtige natuurlijke landschappen en de lange zandduinstranden. De route eindigt bij Kasteel Halmstad.

Traject 5. Halmstad – Falkenberg (57 km)

Vanuit Halmstad gaat de rit verder naar het westen, in de richting van een van de meest geliefde stranden van de westkust: Tylösand. Neem een ​​pauze en bezoek de windmolen in Särdal. Je passeert verschillende natuurgebieden met unieke strandweiden zowel voor als na het dorpje Steninge.

Traject 6. Falkenberg – Varberg (40 km)

Kallbadhus uit 1903 in Varberg

De route vervolgt zich door Falkenberg, een van de oudste middeleeuwse stadjes van Halland. Onderweg passeer je Apelviken, een strand dat tonnen windsurfers uit heel Europa aantrekt. Wil je het fort bezoeken van Varberg? Dat kan, maar is wel een hele klim. Liever niet? Geniet dan in de Societetsparken.

Traject 7. Varberg – Kungsbacka (75 km)

Na de zandstranden volgen nu de rotsachtige kliffen en de eerste eilanden zoals Getterön, Balgö en Vendelsö. Neem een ​​pauze in Hanhals bij Rolfsbron, een prachtige boogvormige stenen brug uit de 17e eeuw.

Traject 8. Kungsbacka – Göteborg (64 km)

Het laatste stuk gaat langs de Kungsbacka-fjord. Kliffen, weelderige bossen, baaien en kleine havens. Langs de route zijn er tal van plekken om te zwemmen. Als je centraal Göteborg nadert, fiets je langs Nya Varvet en het Klippan Cultuurreservaat. Je vervolgt de route langs Göta älv, voordat je je Drottningtorget bereikt, het centraal station (tevens eind station van de route) van Göteborg. Na het fietsen van de 395 km lange route ben je vast toe aan iets lekkers…. Trakteer jezelf daarom bij één van onze favoriete plekken voor Fika in Göteborg!

Zelf de Kattegattleden fietsroute doen?

Met de Kattegattleden fietsroute ontdek je Zweden op een unieke wijze. Fiets dwars door typische Zweedse dorpjes en langs de mooie, ongerepte kust. Natuurlijk kun je de fietsroute zelf ervaren! Reis naar Zweden via een overtocht Rostock – Trelleborg of Kiel – Göteborg. Vanuit daar haal je de Kattegattleden fietsroute, en veel fietsplezier! Laat je ons weten hoe het was?


  • Els Palmaers says:

    Wij komen met de auto met fietsen erop tot Goteborg. Wij zouden de auto daar graag laten staan en de fietstocht Kattegatleden in omgekeerde richting fietsen. 2 vragen: Is de fietstocht ook in omgekeerde richting bewegwijzerd? Hoe geraken we van Helsingborg (of evtl. vanuit Halmstad) terug tot Göteborg met fietstransport. Via boot? Via trein?
    Benieuwd naar uw antwoord. Dank bij voorbaat.

    • Stena Line Travel Team says:

      Beste Els,
      Het lijkt me wel, maar ik zou voor de zekerheid op de website van Kattegattleden.hoodin.com de GPX files van de route Göteborg-Helsingborg downloaden. Dan kun je de route op je mobiel volgen!
      Wanneer je liever ‘papieren’ kaarten hebt, raad ik je aan te kijken op de website van Sweden by Bike. Je vindt daar ook een overzicht van de bus- en treindiensten waar je eventueel je fiets kunt meenemen.

  • Harmiek says:

    Is het met normale fietsen, 7 versnellingen en niet elektrisch goed te doen? We starten in Helsingborg en eindigen goteborg.

    • Stena Line Travel Team says:

      Beste Harmiek,
      Ik vind het moeilijk in te schatten, de ene fietser is immers meer getraind dan de andere. Ik raad je aan te kijken op https://kattegattleden.se/en. Daar vind je uitgebreide beschrijvingen per etappe, eventuele wegomleidingen en waar je op gravel rijdt i.p.v. op asfalt. In de kolom rechts van elke etappe staat aangegeven welk hoogteverschil je onderweg kunt verwachten. De meeste etappes geven aan niveau ‘Easy’. Dat betekent dat je meer dan de helft van het traject rijdt op asfalt of verharde weg. Alleen het traject Ängelholm-Båstad heeft aanduiding ‘Moderate’, waarschijnlijk omdat daar één fikse klim in zit en drie ‘gravel’-stukken. Ik hoop dat je dit verder helpt.

      Groeten, Nicoline

  • Jeanne-Marie de Visser says:

    Wij hebben een deel van de route afgelegd en willen de rest ook nog doen.
    Fantastisch. Het is echt genieten van het mooie Zweden.

    • Stena Line Travel Team says:

      Leuk om te horen, Jeanne-Marie! Is er nog iets dat onze bloglezers beslist moeten zien?