London Eye in kerstsfeer

Kerst en kersttradities in Londen!

Engeland | 2 reacties

Oogverblindende kerstdecoraties en miljoenen twinkelende lichtjes versieren de straten van Londen in het kerstseizoen. De lampjes verlichten de belangrijkste winkel- en uitgaansgebieden van de stad en zorgen voor een vrolijke, bijna magische sfeer. Alle winkels zijn nog laat open om te kerstshoppen, op bijna elke straathoek staat een groepje zangers Christmas carols te zingen en Santa Claus lijkt wel overal tegelijk op te duiken. In de kathedralen, concerthallen en theaters worden kerstconcerten en speciale toneelvoorstellingen gegeven.

Kerstshoppen in Londen Lees ook: Kerstshoppen in Londen >>

Jaarlijks begint het kerstseizoen in Londen half november met het aansteken van de kerstverlichting. Traditioneel zijn Oxford Street en Regent Street de eerste straten die verlicht worden, waarna een paar dagen later o.a. Bond Street en Carnaby Street volgen. De Christmas Lights Switch On in Londen is een hele ceremonie die gepaard gaat met allerlei festiviteiten. Zo steekt een bekende artiest de verlichting aan en zijn er vervolgens straatfeesten met muziek en als klap op de vuurpijl een spetterend vuurwerk.

Mulled wine en mince pies

Gluhwein, Mulled wine in Engeland

Op de vele Christmas Parties in december word mulled wijn (warme, gekruide wijn) geserveerd met de traditionele mince pies. Dat zijn geen gehaktpasteitjes maar zoete taartjes met een vulling van gemalen noten en rozijnen. Het mince mengsel is kant en klaar in jampotjes te koop. Leuke tip als kerstcadeau!

Christmas Shopping

Met 29.000 winkels is Londen in feite één groot winkelcentrum. Je kunt dan ook naar hartenlust kerstshoppen in Londen. In Oxford Street, de drukste winkelstraat, vind je grote warenhuizen zoals Selfridges en Marks & Spencer en in Regent Street zijn de duurdere warenhuizen en modezaken zoals Libert, Dickins & Jones en Austin Reed. Het grootste speelgoedparadijs van Europa, Hamleys, is ook in Regent Street te vinden. In Sloan Street zijn de winkels van de meest vooraanstaande couturiers als Dior, Gucci, Armani en Versaci. Om de hoek liggen de twee chicste warenhuizen van Londen, Harvey Nichols en Harrods. Voor leuke kerstcadeautjes kun je ook rondsnuffelen in de winkeltjes van Covent Garden of op de deels overdekte Camden Lock Market, en natuurlijk op de vele kerstmarkten.

Pantomimes

In de kersttijd vullen de theaters zich met schreeuwende en lachende kinderen vergezeld van hun ouders of grootouders. Op het toneel staan bizar geklede acteurs die de rol van koe of bonenstaak spelen, of die rondgalopperen als een paard. Dit is een typisch Britse kersttraditie die al eeuwenlang standhoudt. Oorspronkelijk was een Christmas Pantomim een geluidloze voorstelling in gebarentaal, maar indertijd ontstond een mengsel van sprookjesvertelling, musicals en volkstoneel met een hoog komisch gehalte. Klassiekers zijn Peter Pan, Pinocchio, Cinderalla en een hilarische variant van Sleeping Beauty, waarin de prins die de prinses wakker kust een watje blijkt te zijn met een draak van een moeder. Wil je lachen tijdens jouw bezoek aan Londen tijdens kerst? Dan weet je wat je te doen staat!

Boxing Day

Tweede Kerstdag was in Engeland de dag waarop de adellijke dames en heren van het oude Londen hun bediendes een cadeautje gaven, verpakt in een doos. Vandaar de naam Boxing Day. Ook gaven zij op deze dag geld en geschenken aan de armen en andere goede doelen. Een heel andere traditie van Boxing Day is de King George VI Chase, een paardenrace die ‘s middags in Kempton Park wordt gehouden.


 • Karin & Anne-Will Veldhuis says:

  Hallo,
  Nou dat klinkt als een fantastisch Kerstvakantie voor mijn dochter en mij! Dank voor het delen , lieve groet Karin & Anne-Will

  • Stefan says:

   Hoi Karin en Anne-Wil,

   Graag gedaan! Dank voor jullie reactie, wat leuk om te horen dat het iets voor jullie is in de Kerstvakantie. Alvast veel plezier!

   Groeten,
   Stefan