Koninklijke gasten vierden feest aan boord

Engeland | 5 reacties

Toen de inmiddels gepensioneerde kapitein Frank Haalmeijer eind jaren ’70 bij de Stoomvaart Maatschappij Zeeland in dienst kwam, werd hij 2e stuurman op de ‘Koningin Juliana’. Het was één van de ‘koninklijke’ schepen van Stena Line. Een terugblik van Frank Haalmeijer op zijn koninklijke jaren bij Stena Line.

“De twee oudste schepen van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland waren de ‘Koningin Wilhelmina’ en de ‘Koningin Juliana’. Op de dagelijkse afvaarten was het toen net nieuwe schip de ‘Prinses Beatrix’ ingezet. De ‘Koningin Wilhelmina’ werd als reserve opgelegd in Vlissingen, terwijl de aanvullende vrachtdienst met de ‘Koningin Juliana’ werd gevaren. Het was een tijd waarin het vrachtaanbod onderhevig was aan schommelingen. Het gebeurde regelmatig, dat de ‘Koningin Juliana’ enkele dagen in Hoek van Holland voor de kant bleef liggen en dienst deed als reserve. In deze periode werd wel eens op een bijzondere manier gebruikgemaakt van het ‘reserveschip’ ‘Koningin Juliana’. Bijvoorbeeld voor een kinderfeestje van één van de jonge prinsjes van het Koninklijk Huis. Zo kan ik me nog goed herinneren, dat 34 jaar geleden de uitgenodigde kinderen met een hofauto naar Hoek van Holland kwamen onder begeleiding van enkele mensen van de hofhouding en de Koninklijke Marechaussee. Onder de feestgangers waren de prinsjes Friso, Maurits, Bernhard en Pieter Christiaan. Het is inmiddels alweer ruim drie decennia terug en de details zijn vervaagd door de tijd. Wel is mij bij gebleven dat er veel toezicht en bewaking was. Alhoewel ik de kinderen allemaal heb ontmoet, mocht er geen enkele foto worden gemaakt. Maar het is toch bijzonder dat onze huidige Z.K.H. Koning Willem-Alexander als jongen bij ons aan boord rondliep!”

Koninklijke gasten

“In 1980 had de S.M.Z. nogmaals koninklijk bezoek. Bij de abdicatie van Koningin Juliana op 30 april 1980 en de inhuldiging van H.M. Koningin Beatrix in Amsterdam, werd het nog nieuwe schip de ‘Prinses Beatrix’ verzocht om naar Amsterdam te varen en op het IJ ten anker te gaan, precies voor het Centraal Station. Na de inhuldiging kwamen de koninklijke gasten, waaronder tientallen staatshoofden, aan boord van de ‘Prinses Beatrix’ om ‘s avonds vanaf het schip naar het vuurwerk boven Amsterdam te kijken. Dat vergde een enorme organisatie van de maatschappij, maar was wel een hoogtepunt in de relatie tussen S.M.Z. en de koninklijke familie.”

Oud-werknemer/kapitein Frank Haalmeijer


 • Johan Elderkamp says:

  was oude foto,s aan het zoeken en kwam hier terecht ik heb nog gevaren bij deze maatschappij van 1982 tot en met 1987.
  Ben begonnen op de Koningin Juliana en als laatste de Koningin Beatrix was een mooie tijd zou het zo over doen.

 • Jan van den Berg says:

  Ik heb bin derde mensen mogen laten genieten van de overtocht. Begonnen met de Koninging Wilhelmia en nu met de schitterende ferry’s van Stena. Tot september.

  • Stefan says:

   Hoi Jan, wat mooi om te horen! Natuurlijk alvast welkom aan boord, tot in September!

   Groeten, Stefan

 • J.van Ewijk says:

  Sorry Stenna line maar op de foto is de boot te zien van de stoomvaart maatschappij zeeland waar van de N.S aandeel houder van was. Wij waren zelf regelmatigen gasten aan boord van deze boten die vaarden van hoek van Holland naar Harwich. Zelf ben ik nog in het bezit van het embleem van de matroos die de noortzee overspande van hoek van holland naar harwich.

 • H.Groen says:

  Zelfs heeft deze Frank nog bij rederij groen een paar reizen gemaakt.
  En wij hebben hem bij de stena line nog diverse keren ontmoet
  Omdat wij veel naar engeland gingen