Traditioneel Kreeftenfeest in Zweden

Kräftskiva, het Zweedse kreeftenfeest

Engeland | 3 reacties

Maak kennis met het Kreeftenfeest, een typisch Zweedse traditie, waarbij gezellig samenzijn met vrienden en familie, rivierkreeften eten, drinken en vrolijk gezang centraal staan.

Rivierkreeft is al heel lang een populaire lekkernij in Zweden. Aanvankelijk werd het in de 16e eeuw alleen voor de adel geserveerd, maar het won al snel aan populariteit en het vlees werd verwerkt in worst, ragout, pastei en zelf pudding.

In het begin van de 20e eeuw was het zelfs zo’n populaire delicatesse dat de rivierkreeft dreigde uit te sterven door overbevissing. De overheid beperkte het vangstseizoen daarom tot enkele maanden per jaar. Zo komt het dat de eerste donderdag in augustus uitgebreid gevierd als een soort “vlaggetjesdag”, maar dan zonder haring. En hoewel door import en de verbeterde stand van de rivierkreeften de beperking sinds 1994 is opgeheven, houden de Zweden de traditie nog steeds graag in ere.

De traditionele rivierkreeftpartij met dresscode: Kreeft!

Gedekte tafel met thema kreeft tijdens Kreeftenfeest in Zweden

Ze vieren het feest bij voorkeur met vrienden en familie in een met lampionnen versierde tuin. De tafel is gedekt met een papieren tafelkleed en bordjes, bedrukt met kreeften. Grappige feesthoedjes en slabbetjes met kreeftenmotief behoren tot de dress-code. De rivierkreeft wordt in zout water met veel dille, suiker en eventueel bier gekookt. Je eet ze bij voorkeur met je vingers. Ja, ook slurpen is toegestaan! Daarnaast staan knäckebröd, stokbrood en pittige kaas, bijvoorbeeld Västerbotten op het menu.

Om het feest compleet te maken, drinkt men veel bier en aquavit. De kinderen drinken vruchtenlimonade. Natuurlijk wordt er tijdens het eten veel gelachen en gezongen. Vooral drinkliedjes waarbij na elk couplet geproost wordt, zijn populair.

Ook een kreeftenfeest ervaren?

Zin om mee te vieren maar heb je geen Zweedse familie of vrienden? Op veel plaatsen, bijvoorbeeld langs het Götakanaal worden “publieke” kreeftenfeesten georganiseerd. Via één van onze routes naar Zweden reis je comfortabel naar jouw bestemming en kan de vakantie (met of zonder kreeftenfeest) beginnen! Lees gerust verder als je meer te weten wil komen over Zweden en haar tradities.


 • g.wortelboer says:

  Vandaag kreeg ik de äanbieding voor het kreeftenfeest op 2019-07-07 En daar achteraan Geen reacties gek he!!! In de tekst wordt ik ook niets wijzer welke datum er bedoeld wordt help mij verder!!
  Gerhard

  • Stefan says:

   Hoi Gerhard, er is geen echte vaste dag voor het kreeftenfeest. Tot 1994 was het in Zweden verboden om op rivierkreeft te vissen tot de eerste woensdag in augustus, waarna veel Zweden de “rivierkreeftpremière” zijn gaan vieren door een kreeftenfeest te geven. Tegenwoordig vieren veel Zweden het kreeftenfeest al voor 1 augustus of zelfs nog eerder.

   Groeten, Stefan